Ce este efectul Mandela si cum se manifesta
Ce este efectul Mandela si cum se manifesta

Ce este efectul Mandela si cum se manifesta


Ce este efectul Mandela. Memoria omului este departe de a fi perfecta. Fiecare dintre noi avem momente in care simtim ca nu putem sa ne readucem aminte numele cuiva sau anumite detalii despre ceva ce chiar noi am trait. Totodata, exista amintiri pe care le-am transformat in creierul nostru in adevarari, chiar daca nu s-au intamplat niciodata in realitate.

Ce este efectul Mandela si cum se manifesta – Cuprins:

Ce este efectul Mandela

Ce este efectul Mandela
Ce este efectul Mandela

Nu este de mirare asadar ca s-a ajuns ca acest fenomen sa fie intalnit si la o scara mai mare, cazuri in care mase de oameni ajung sa aiba o amintire despre ceva ce nu s-a intamplat niciodata cu adevarat.

Fenomenul se numeste “efectul Mandela” si este foarte probabil ca si tu sa fi cazut in aceasta capcana macar o data. Totusi, ce este, de fapt, efectul Mandela si cum se manifesta acesta? Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect extrem de interesant!

Potrivit specialistilor, efectul Mandela este un tip frecvent si foarte dezbatut de memorie falsa. Cand vorbim despre acest fenomen ne referim la o situatie in care multi oameni ajung sa creada ca un eveniment a avut loc cand, in realitate, el nu a avut loc niciodata. Conform Simply Pshychology, efectul Mandela poate include trei caracteristici de baza. 

Mai intai de toate, pot fi rememorate anumite evenimente intregi care, de fapt, in realitate, nu au avut loc niciodata. Apoi, pot exista amintiri deformate in care unele aspecte sunt partial sau in intregime false. In ultimul rand, pot exista mai multe persoane, aparent fara nici cea mai mica legatura intre ele, care impartasesc amintiri deformate sau inexacte aproape identice.

De ce poarta acest nume

Nelson Mandela
Nelson Mandela

Poate ca va intrebati de ce a ajuns acest fenomen sa fie numit “efectul Mandela”. Ei bine, totul a pornit de la Fiona Broome, care si-a dorit sa observe acest fenomen in detaliu. Totul a inceput atunci cand Broome a participat la o conferinta in cadrul careia a inceput sa vorbeasca cu alti participanti despre tragedia fostului presedinte sud-african Nelson Mandela.

Discutand pe tema mortii sale, Broome a observat cum toti participantii la discutie aduceau in discutie moartea presedintelui sud-african in inchisoare in anii ’80. Realitatea este insa ca Mandela nu a murit in anii ’80 si nici in inchisoare, acesta decedand in 2013 in propria sa locuinta. 

Surpriza lui Broom a fost si mai mare cand si-a dat seama ca multi oameni sustineau ca au vazut si citit stiri despre moartea lui Nelson Mandela in anii ’80. Ba mai mult, unii sustineau ca au vazut chiar si un discurs al vaduvei acestuia.

Citeste si: Ce este lumina si care e originea acesteia

Asadar, o masa intreaga de oameni isi putea aminti in detaliu un eveniment care de fapt nu s-a intamplat niciodata! Astfel, Broome a numit acest fenomen “efectul Mandela”. Ulterior, a pornit in cautarea altor cazuri de alterare a memoriei colective, fiind convinsa de faptul ca fenomenul nu apare doar in cazul mortii lui Nelson Mandela. Evident, a avut dreptate! 

Nici pana in ziua de astazi nu s-a ajuns la o concluzie clara cu privire la originea acestor amintiri false si la motivul pentru care acestea ajung sa se manifeste in masa. Unele teorii sustin ca ar fi vorba despre o problema de consolidare a unei amintiri incomplete, de tip “telefonul fara fir”.

Altii au ajuns insa sa sustina ca acest fenomen este cauzat de un alt fenomen care a ajuns sa se intensifice mult in prezent, si anume fake-news. O serie intreaga de stiri false apar pe retelele social-media, ajungand sa fie distribuite de zeci sau chiar sute de mii de oameni si alterand in timp memoria colectiva. Amintirile oamenilor ajung in cele din urma sa fie construite pe baza acestor stiri false, ceea ce intensifica efectul Mandela.