Ce este lumina si care e originea acesteia
Ce este lumina si care e originea acesteia

Ce este lumina si care e originea acesteia


Ce este lumina. Viata asa cum o cunoastem noi nu ar putea fi posibila fara lumina. Desi este atat de importanta pentru sustinerea umanitatii, nimeni nu a putut explica pana acum ce este lumina de fapt. De-a lungul vremurilor, inca din cele mai vechi timpuri si pana in ziua de astazi, oamenii de stiinta s-au intrebat ce este, de fapt, lumina si care este originea ei cu adevarat.

Astfel, s-au facut mii si mii de experimente si studii pe aceasta tema, toti cercetatorii incercand sa gaseasca un raspuns mai bun la una dintre cele mai importante intrebari existentiale ale oamenilor de pretutindeni. Un adevar absolut nu exista, insa vom incerca in randurile urmatoare sa va oferim cateva raspunsuri interesante la intrebarile pe care le aveti cu privire la lumina! 

Ce este lumina si care e originea acesteia – Cuprins:

Ce este lumina

Ce este lumina
Ce este lumina

Daca vrem sa vorbim despre ceea ce s-a descoperit pana acum, trebuie sa spunem in primul rand ca lumina este atat o unda, cat si o particula. Stim, de asemenea, ca lumina este compusa din fotoni, adica niste particule care nu au o masa specifica, dar care detin in componenta lor o cantitate de energie.

Potrivit a ceea ce stim in ziua de astazi, lumina calatoreste in timp si spatiu cu aproximativ 300.000 de kilometri pe secunda. Asa a aparut si termenul de “viteza lumina”, aceasta fiind cea mai mare viteza cunoscuta din intreg universul pana in ziua de astazi. 

Principala sursa de lumina de pe Pamant este, bineinteles, Soarele. Fara lumina pe care o primim de la Soare, viata pe Pamant nu ar mai putea exista asa cum o stim noi astazi. Lumina solara furnizeaza energia de care au nevoie plantele verzi pentru a crea zaharuri, in special sub forma de amidon, care la randul sau elibereaza energie in vietuitoarele care digera plantele.

Mai exact, vorbim despre procesul cunoscut sub numele de fotosinteza, proces care ofera aproape toata energie folosita de fiintele vii si care nu ar putea exista fara lumina pe care o primim de la Soare. 

O alta sursa importanta de lumina pe care o are omenirea inca din cele mai vechi timpuri este oferita de foc. Cand vorbim despre foc ne putem referi la focurile de tabara din lumea antica sau la lampile moderne cu kerosen folosite pana recent. Lumina de foc a fost inlocuita in cele din urma de iluminatul electric. Odata cu descoperirea electricitatii, au fost create o sumedenie de surse de lumina, in special becul electric. 

Soare
Soare

Nu putem sa vorbim despre lumina fara sa ne indreptam atentia si catre fizica, acolo unde termenul lumina se refera uneori la radiatii electromagnetice de orice lungime de unda, indiferent daca sunt sau nu vizibile. Astfel, razele gamma, razele X, microundele sau undele radio sunt considerate la randul lor lumina. 

Lumina vizibila este emisa si absorbita in mici “pachete” pe care le numim fotoni si prezinta atat proprietati ale undelor, cat si proprietati ale particulelor. Atunci cand o unda de lumina este transformata si absorbita ca un foton, energia undei se prabuseste instantaneu intr-un singur loc, acest loc fiind locul unde fotonul ajunge. Mai exact, vorbim despre ceea ce se numeste colapsul functie de unda.

Citeste si: Ce este soarele, din ce este format si ce temperatura are

Lumina i-a preocupat de-a lungul vremurilor pe multi intelepti ai omenirii. Spre exemplu, Newton si Decartes sustineau ca fiecare fascicul de lumina este compus din particule minuscule, care se deplaseaza la viteza foarte mare. Particulele in cauza sunt emise de sursa luminii, asa cum ar fi suprafata Soarelului sau flacara unui foc, si calatoresc de-a lungul cailor in linie dreapta pana cand sunt absorbite de materie. 

Christiaan Huygens este unul dintre numele care nu au fost de acord cu cele sustinute de Newton, acesta spunand ca lumina este formata din valuri de energie care se deplaseaza printr-un substrat de fundal sau mediu, la fel ca valurile care se deplaseaza prin apa sau undele sonore care se deplaseaza prin aer.