Ce este soarele, din ce este format si ce temperatura are
Ce este soarele, din ce este format si ce temperatura are

Ce este soarele, din ce este format si ce temperatura are


Ce este soarele. Soarele este steaua ce se afla in centrul sistemului solar, fiind totodata si cea mai apropiata de pamant. Fara soare, viata pe pamant nu ar putea exista, conditiile de baza necesare existentei vietii lipsind. Conditiile climatice pe care le experimentam in fiecare zi, anoptimpurile si multe alte fenomene sunt influentate, de asemenea, de soare. Cu toate acestea, multe persoane nu stiu cu adevarat ce este soarele si care sunt functiile acestuia. Asadar, haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre soare in randurile urmatoare!

Ce este soarele, din ce este format si ce temperatura are – Cuprins:

Ce este soarele

Ce este soarele
Ce este soarele

Potrivit specialistilor, soarele este o sfera de dimensiuni uriase de plasma extrem de fierbinte, in centrul careia se produc reactii nuclerare prin intermediul carora se produce heliu din hidrogen. Astfel, sunt generate cantitati uriase de energie, energie care este transportata in cele din urma spre exterior si degajata mai apoi in spatiu.

De-a lungul secolelor, soarele a fost studiat intotdeauna de catre specialisti. Soarele a reusit mereu sa fascineze oamenii de stiinta, care desi nu il puteau privi direct, au incercat prin nenumarate metode sa il studieze si sa ii desluseasca misterele. Daca inainte soarele era studiat prin intermediul telescoapelor, in ziua de astazi tehnologia a avansat atat de mult incat permite studierea lui prin intermediul satelitilor artificiali.

Citeste si: Ce este o gaura neagra si cum ia nastere

In comparatie cu alte stele din univers, soarele are o forma aproape complet rotunda. In componenta sa se regasesc mai multe elemente care sunt prezente din abundenta, hidrogenul si heliul fiind cele mai bune exemple in acest sens. Dimensiunea unghiulara a soarelui este de circa o jumatate de grad daca masurarea este luata de pe planeta Pamant.

Potrivit masuratorilor, suprafata totala a soarelui este de circa 700.000 de kilometri, aceasta estimare fiind facuta cu ajutorul dimensiunii sale unghiulare. In aceste conditii, putem spune ca soarele este de peste 100 de ori mai mare in raport cu planeta Pamant. Desi vorbim despre dimensiuni uriase, soarele este considerat a fi o stea mica. Daca vorbim despre temperatura efectiva a suprafetei soarelui, trebuie sa spunem ca aceasta ajunge la aproximativ 6.000 de grade.

Ce temperatura are

Soare
Soare

Soarele este alcatuit din trei straturi interioare, intre acestea neexistand o delimitare clara. In centru se afla nucleul, caracterizat prin temperaturi extrem de ridicate si prin presiuni foarte mari. Temperatura nucleului atinge valori chiar si de 15 milioane de grade Celsius, temperatura care favorizeaza fuziunea termonucleara. In nucleu au loc fuziunile nucleare prin intermediul carora se formeaza nuclee de heliu din nuclee de atomi de hidrogen (protoni).

Mai exact, vorbim despre o cantitate de aproximativ 600 de milioane de tone pe secunda, ceea ce este impresionant. Acestia reprezinta practic energia, emisa sub forma de fotoni – radiatie electromagnetica (EM), radiatie care se propaga din centru spre exterior printr-o zona ceva mai rece, numita zona radiativa. Traversarea acestei zone se intinde pe durata a aproximativ un milion de ani, fotonii fiind absorbiti continuu si re-emisi de ionii din plasma.

Apoi, energia este adunata intr-o zona convectiva, acolo unde exista jeturi imense de plasma care se ridica, respectiv jeturi mai reci de plasma care coboara. In cele din urma, energia este transferata catre suprafata, in fotosfera, de unde este degajata in spatiu sub forma de caldura, lumina si alte forme de radiatii. Temperatura in fotosfera atinge valori de circa 5.500 de grade Celsius.

Deasupra fotosferei se regaseste cromosfera si corona care alcatuiesc impreuna atmosfera solara, regiune in care pot fi observate petele negre si eruptiile solare. Temperatura in atmsofera soarelui urca din nou la valori extrem de ridicate, atingand valori de aproximativ 2 milioane de grade Celsius.

Soarele se afla la acest moment la jumatatea vietii sale, avand o varsta de circa 4.6 miliarde de ani. Potrivit oamenilor de stiinta, soarele va mai trai inca aproximativ 5 miliarde de ani in viitor.