Ce este o gaura neagra si cum ia nastere
Ce este o gaura neagra si cum ia nastere

Ce este o gaura neagra si cum ia nastere


Ce este o gaura neagra. Gaurile negre sunt aduse in prim plan in dese randuri in filmele science-fiction, insa adevarul e ca cei mai multi dintre privitori nu stiu prea multe despre acest fenomen atat de complicat. Si nici nu este de mirare ca este asa, gaurile negre fiind invaluite inca in mister si in randul specialistilor in domeniu, in ciuda zecilor de ani de cercetare.

Ce este o gaura neagra

Ce este o gaura neagra
Ce este o gaura neagra

Potrivit definitiei general acceptate, o gaura neagra este o regiune in spatiu-timp cu o forta gravitationala extrema, acolo existand o cantitate mare de materie care este stransa intr-un spatiu foarte mic.

Astfel, tractiunea gravitatiei este atat de puternica incat nici macar lumina nu poate scapa. Gaurile negre nu pot fi vazute, acestea fiind invizibile avand in vedere faptul ca orice tip de lumina sau alte tipuri de radiatii electromagnetice nu pot scapa din interior.

Multi sunt de parere ca Albert Einstein este cel care care a descoperit gaurile negre in anul 1915, prin Teoria sa a Relativitatii Generale. Lucrurile se dovedesc insa a fi ceva mai complexe, fizicianul Karl Schwarzschild fiind cel care a folosit de fapt ecuatiile lui Einstein pentru a descrie formarea unei gauri negre.

Chiar si asa insa, pentru a vorbi in termeni cat mai corecti despre descoperirea gaurilor negre trebuie sa ne uitam cu peste 100 de ani in urma! Ideea unui obiect cu o gravitatie atat de mare incat nici lumina sa nu ii poata scapa a fost adusa in discutie pentru prima data de John Michell in anul 1783.

Cum se formeaza gaurile negre

Cum se formeaza gaurile negre
Cum se formeaza gaurile negre

Explicatiile nu sunt deloc prea simple, insa pentru inceput trebuie sa stim ca gaurile negre se formeaza din ramasitele unor stele moarte. Potrivit specialistilor, in momentul in care stelele masive mor, hidrogenul pe care l-au fuzionat in heliu ajunge sa se epuizeze.

Aceste stele uriase incep mai apoi sa arda heliul si sa fuzioneze atomii ramasi in elemente mult mai grele ce nu mai permit furnizarea energiei. In aceste conditii, straturile exterioare ale stelei se prabusesc catre interior si explodeaza intr-o supernova.

Citeste si: Ce este apa alcalina si ce beneficii are pentru organism

Ce este insa si mai interesant este ca o mica parte din acea stea ramane. Potrivit teoriilor lansate de Einstein, daca reziduurile sunt de trei ori mai mari decat masa Soarelui, forta gravitationala va acapara totul din jur si va zdrobi ramasitele stelei pana cand acestea ajung sa aiba o densitate infinita.

In cazul in care in zona ramasitelor stelei se regasesc gaze si praf, materialele vor fi atrase in noua gaura neagra ce va duce in cele din urma la crearea unor explozii de lumina. Astfel, gaura neagra va incorpora aceasta masa in cea proprie, ceea ce va duce in cele din urma la cresterea obiectului.

Care este cea mai apropiata gaura neagra

Gaura neagra
Gaura neagra

Gaurile negre pot fi clasificate in trei categorii. Cele mai mici dintre ele sunt numite gauri negre de masa stelara si s-au format in urma colapsului gravitational al unei singure stele.

Gaurile negre de dimensiuni mai mari sunt denumite gauri negre supermasive, un exemplu fiind Sagittarius A*, o gaura neagra aflata in centrul Caii Lactee care are circa 4 milioane de mase solare. Intre cele doua categorii se mai regasesc si gaurile negre de dimensiuni medii, care au o masa intermediara.

In primavara acestui an, oamenii de stiinta au descoperit cea mai apropiata gaura neagra de Sistemul Solarul, obiectul cosmic primind numele “Unicornul”. Totodata, aceasta se pare ca este si cea mai mica gaura neagra din Calea Lactee.

Potrivit cercetatorilor, aceasta gaura neagra are o masa de aproape trei ori mai mare decat cea a Soarelui. Unicornul face parte dintr-un sistem binar denumit V723 Mon, alaturi de o stea gigantica rosie. Gaura neagra in cauza se afla la circa 1.500 de ani lumina distanta de Soare.