Ce este apa alcalina si ce beneficii are pentru organism
Ce este apa alcalina si ce beneficii are pentru organism

Ce este apa alcalina si ce beneficii are pentru organism


Ce este apa alcalina. Afla ce beneficii ofera aceasta pentru organismul nostru, cum a fost descoperita, dar si cate tipuri exista. Iata ce trebuie sa stii inainte sa o folosesti si tu!

Ce este apa alcalina

Ce este apa alcalina
Ce este apa alcalina

Apa este fara doar si poate un element esential in viata fiecaruia dintre noi, specialistii recomandandu-ne sa o consumam zilnic. Potrivit cercetarilor facute pana in prezent, pentru mentinerea echilibrului hidric este important sa bem cel putin doi litri de apa in fiecare zi.

La prima vedere, multi dintre noi am fi tentati sa spunem ca orice apa este la fel, gustul acesteia fiind acelasi. Lucrurile nu sunt insa chiar atat de simple, apa putand avea proprietati diferite!

Ca sa vorbim mai bine despre acest lucru trebuie sa aducem in discutie apa alcalina, considerata de multi drept un produs miraculos pentru sanatate. Cand vorbim despre alcalinitatea apei pe care o consumam, ne referim la nivelul pH-ului.

Citeste si: Ce este HoReCa si de la ce vine acest nume

In clasa apelor alcaline sunt incadrate acele ape care au un pH mai mare de 7, marea majoritate dintre ele avand chiar un pH mai mare de 8.5. Lasand acest aspect la o parte, apele alcaline contin si alte elemente care pot fi benefice organismului, printre acestea numarandu-se calciul, siliciul sau magneziul.

Avand avantajul de a se alcanaliza, apa alcalina poate sprijini buna functionare a organismului, putand fi implicata intr-o serie de procese precum eliminarea reziduurilor, functionarea corecta a sistemului digestiv, asigurarea nivelului optim de fluide si asa mai departe.

Luand in considerare aceste aspecte, nu putini sunt cei care sustin ca apa alcalina nu este buna numai pentru consumul zilnic, ci si pentru a ajuta organismul sa se recupereze mai repede dupa o boala.

Cum a fost descoperita apa alcalina

Valea Hunza
Valea Hunza

Incercand sa inteleaga de ce oamenii din anumite zone geografice ale lumii traiesc mai mult si mai sanatos in comparatie cu restul populatiei planetei, cercetatorii au studiat cu atentie resursele din insulele Okinawa din Japonia sau din Valea Hunza din Pakistan.

Cele mai importante descoperiri au fost facute in ceea ce priveste apele din aceste zone, care s-au dovedit a fi mult mai alcaline decat restul apelor. Apoi, aceste ape aveau o incarcatura electrica negativa si contineau in concentratie mare minerale alcaline sub forma coloidala.

Considerand ca aceste ape joaca un rol important in speranta de viata mult mai ridicata a oamenilor din aceste zone geografice, cercetatorii au incercat in cele din urma sa creeze o apa la fel de benefica pentru organismul unam ca si apele din aceste parti ale lumii. Astfel, a aparut apa alcalina despre care vorbim in ziua de astazi!

Tipuri de apa alcalina si beneficii

Masurare pH
Masurare pH

Revenind acum la nivelul pH-ului despre care vorbeam mai devreme, trebuie sa spunem ca apa alcalina este de doua feluri. Apa alcalina simpla este acea apa care doar pH-ul mai mare de 7, fara a avea si alti parametri modificati. Apoi, avem apa alcalina ionizata, care are un pH mai mare de 7 si ionizare negativa (ORP). De asemenea, apa alcalina ionizata are o concentratie de hidrogen molecular dizolvat.

Potrivit specialistilor, apa alcalina ionizata ofera organismului uman cateva beneficii suplimentare in comparatie cu apa alcalina simpla, avand proprietati antioxidante.

Beneficiile apei alcaline ionizate. In primul si primul rand, specialistii considera ca apa alcalina poate ajuta la prevenirea bolilor cardio-vasculare. Cu cat un lichid are un pH mai mare, cu atat acestea are o capacitate mai mare de a emulsiona grasimile. Astfel, apa alcalina se poate dovedi extrem de utila atunci cand vine vorba despre prevenirea sau reducerea depunerilor de aterom pe vasele de sange.

Citeste si: Ce este glutenul si in ce produse il gasim

Studiile recente ne-au mai aratat ca apa alcalina ionizata are un efect puternic antioxidant, avand capacitatea de a neutraliza radicalii liberi. Datorita capacitatii antioxidante (ORP negativ) si a concentratiei de hidrogen molecular, apa alcalina ionizata este considerata a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanti care te pot proteja de degenerarea corpului provocata de stresul oxidativ.

Apa alcalina ionizata se poate dovedi extrem de utila si pentru oamenii care isi propun sa slabeasca. Pentru a putea functiona corect, corpul elimina deseuri acide din sange sau din limfa si creeaza tesut adipos pentru a le depozita. Apa alcalina ionizata ajuta organismul sa neutralizeze deseurile acide de metabolism si sa le elimine in siguranta.

Apa alcalina este foarte benefica si in randul sportivilor, aceasta ajutand la cresterea performantelor si, si mai important, la accelerea procesului de refacere si recuperare in urma efortului prelungit.

In cele din urma, nu putem sa nu spunem ca unii specialisti considera ca apa alcalina ajuta la incetinirea procesului de imbatranire. Beneficiind de proprietatile antioxidante despre care vorbeam si mai devreme, apa alcalina ionizata ajuta corpul sa neutralizeze excesul de radicali liberi, radicali care duc in mod normal la ceea ce se numeste stres oxidativ.