Ce este HoReCa si de la ce vine acest nume
Ce este HoReCa si de la ce vine acest nume

Ce este HoReCa si de la ce vine acest nume


Despre HoReCa s-a vorbit destul de mult in ultimul an si jumatate, acesta fiind unul dintre cele mai afectate sectoare in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit in toate colturile lumii incepand cu primavara anului trecut. Nu toata lumea stie insa ce reprezinta acest “HoReCa” si de ce este atat de important in economia romaneasca si nu numai. Asadar, haideti sa descoperim impreuna ce inseamna HoReCa!

Ce este HoReCa si de la ce vine acest acronim

Ce este HoReCa
Ce este HoReCa

Ei bine, lucrurile nu sunt deloc complicate in acest caz, HoReCa fiind defapt un acronim pentru industria ospitalitatii: Hoteluri, Restaurante si Cafenele. Initial, termenul a fost folosit pentru prima data doar in cateva tari europene. Mai exact, in Scandinavia, in tarile Benelux si in Franta. Apoi, termenul a fost imprumutat si de alte tari europene si nu numai, la ora actuala fiind utilizat extrem de des si in tara noastra.

HoReCa reprezinta asadar unul dintre cele mai importante sectoare ale industriei serviciilor alimentare, referindu-se atat la spatiile de cazare, cat si la unitatile care servesc alimente si bauturi.

Asadar, in aceasta categorie intra atat o simpla cafenea de la coltul blocului, cat si un restaurant de lux care se adreseaza unui numar semnificativ de clienti. De asemenea, in aceeasi categorie includem atat o pensiune de mici dimensiuni dintr-un sat de munte, cat si un hotel de cinci stele cu toate facilitatile incluse.

Citeste si: Ce este GDPR si care este scopul acestui regulament

Industria HoReCa a crescut extrem de puternic in ultimii ani, aceasta dezvoltare fiind datorata in primul si primul rand globalizarii. La ora actuala, lasand la o parte restrictiile aduse de pandemia de coronavirus, oamenii se pot misca extrem de usor dintr-o tara in alta, dintr-un colt al planetei intr-un alt colt.

Evident, acest lucru a adus cu sine o crestere exploziva a industriei HoReCa. Aceasta crestere a industriei a adus cu sine si o imbunatatire permanenta a serviciilor din aceste domenii, ceea ce nu poate decat sa ne bucure pe fiecare dintre noi.

Daca vrem sa vorbim cu niste cifre exacte in fata, putem spune in primul si primul rand ca turismul reprezinta la aceasta ora peste 10% din economia mondiala. De asemenea, persoanele angajate in industria HoReCa reprezinta nu mai putin de 8% din intreaga piata globala a muncii.

Practic, cu aceste cifre pe masa, putem spune ca turismul a depasit domeniul petrolier si industria auto, reprezentand la ora actuala cel mai important sector al economiei mondiale.

Cifra de afaceri din Romania in acest sector

Camerista
Camerista

In tara noastra, in sectorul HoReCa activeaza in jur de 40.000 de societati comerciale, cu o cifra de afaceri de aproximativ 3 miliarde de euro. De asemenea, mai trebuie sa spunem ca aproximativ 400.000 de oameni lucreaza legal in acest sector al economiei.

Criza provocata de pandemia de coronavirus a incetinit destul de mult lucrurile la nivel global, marea majoritate a tarilor din toate colturile lumii fiind afectate de aceasta problema. Autoritatile au impus masuri de restrictii pentru a limita raspandirea epidemiei, masuri care au afectat in cele din urma din plin industria turismului.

In cazul in care pandemia nu ar fi existat, specialistii sustin ca in anul 2020 ar fi trebuit sa se inregistreze peste 1.6 miliarde de turisti la nivel global. Acestia ar fi cheltuit in total aproximativ 2.000 de miliarde de dolari.

Nu in ultimul rand, nu putem sa inchidem acest material fara sa spunem ca segmentul HoReCa este unul dintre cele mai dinamice de pe piata, de-a lungul anilor suferind diverse modificari.

Nici nu este de mirare ca aceste modificari apar permanent in sectorul HoReCa, acesta depinzand in cea mai mare masura de consumatori. Iar consumatorii au devenit din ce in ce mai pretentiosi si mai selectici atunci cand vine vorba de alegerea unui loc in care sa serveasca masa sau in care sa isi petreaca vacanta.