Ce este acidul hialuronic si la ce te poate ajuta. Despre acidul hialuronic se vorbeste in dese randuri, acesta fiind folosit de multe reprezentante ale sexului frumos in rutina zilnica de ingrijire.
Desi este folosit zi de zi de un numar semnificativ de persoane din toate colturile lumii, nu putini sunt cei care nu stiu exact ce este acidul hialuronic si care sunt beneficiile acestuia.
Tocmai din acest motiv va invitam sa ramaneti alaturi de noi si in randurile urmatoare, acolo unde veti gasi toate detaliile pe care trebuie sa le stiti despre acidul hialuronic.
Ce este acidul hialuronic
Incepem cu inceputul si va spunem ca acidul hialuronic a fost descoperit pentru prima data in urma cu aproape un secol, in anul 1934. Cunoscut si sub numele de hialuronat, acest acid este o molecula compusa in mare parte din zaharuri, care se gaseste in tesutul conjunctiv al organismului si in piele.
Potrivit studiilor, un singur gram de acid hialuronic poate sa sustina circa sase litri de apa, rolul acestuia fiind acela de a mentine tesuturile hidratate.
Pielea contine in proportie de 50% acid hialuronic, cele mai mari concentratii regasindu-se la nivelul ochilor si in articulatii.
Potrivit cercetarilor facute, cea mai mare cantitate de acid hialuronic poate fi gasita in pielea bebelusilor. Problema apare insa abia atunci cand inaintam in varsta, productia naturala de acid hialuronic din tesuturi incepand sa scada in mod natural dupa 26 de ani.
Observand acest lucru, cercetatorii au inceput inca din anii ’70 sa extraga aceste molecule, tehnicile moderne din zilele noastre permitand chiar sintetizarea si producerea mai multor tipuri de acid hialuronic. Astfel, in prezent, acidul hialuronic a ajuns sa fie utilizat atat in medicina, cat si in cosmetica.
Rolul acidului hialuronic in organism
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, acidul hialuronic este extrem de important pentru organism. In primul si primul rand, datorita capacitatii sale mari de a retine apa in organism, acidul hialuronic s-a dovedit a fi extrem de util atunci cand vine vorba despre mentinerea unei pieli hidratate.
Apoi, studiile au ajuns la concluzia ca acidul hialuronic stimuleaza productia de colagen, acea proteina care mentine piele elastica si ferma. Asadar, lasand la o parte faptul ca ajuta la cresterea rezistentei si elasticitatii pielii, acidul hialuronic previne in acelasi timp si aparitia ridurilor.
Citeste si: Ce este apa alcalina si ce beneficii are pentru organism
Mergem mai departe si va mai spunem si ca acidul hialuronic ajuta la procesul de regenerare a pielii atunci cand apar leziuni la nivel cutanat. Potrivit specialistilor, acidul hialuronic accelereaza procesul de cicatrizare si de regenerare a pielii si calmeaza inflamatiile.
Nu in ultimul rand, acidul hialuronic actioneaza sub forma unei bariere protectoare in jurul celulelor, lubrifiind astfel cartilajele si articulatiile. Mai mult decat atat, s-a ajuns la concluzia conform careia acidul hialuronic poate preveni aparitia osteoartritei, o boala care da mari batai de cap unui numar semnificativ de oameni din lumea intreaga.
Acidul hialuronic in medicina si cosmetica
Asa cum spuneam si mai devreme, acidul hialuronic are o capacitate foarte mare de a lubrifia si de a proteja articulatiile, ceea ce inseamna ca poate fi folosit in tratarea osteoporozei. Apoi, acidul hialuronic mai este folosit in tratarea problemelor aparute la nivelul ochilor, dovedindu-se a fi extrem de util in timpul interventiilor de reparare a retinei, in timpul operatiilor de cataracta sau in cazul transplantului de cornee.
Acidul accelereaza procesul de vindecare a ranilor de la nivelul pielii, ceea ce inseamna ca poate fi folosit in tratarea arsurilor sau a leziunilor. De asemenea, acidul hialuronic este folosit si in chirurgia otologica, acesta reparand perforatiile de la nivelul membranelor timpanului si accelerand procesul de vindecare.
Acidul hialuronic in cosmetica. Ei bine, acesta este utilizat in rutina zilnica de ingrijire a pielii, cremele si fiolele ce contin acest ingredient ajutand la hidratarea pielii.
Mai mult, acidul mentine pielea ferma, ajutand astfel la reducerea ridurilor si reducand efectele imbatranirii. De asemenea, acidul hialuronic previne uscarea pielii, cremele ce contin acest ingredient fiind foarte indragite de doamnele si domnisoarele din intreaga lume.
Nu in ultimul rand, nu putem sa incheiem fara a spune ca acidul hialuronic este folosit si pentru augmentarea buzelor. Acidul hialuronic este folosit din ce in ce mai des in zilele noastre sub forma de filler in tratamentele cosmetice de acest gen, oferind volum si remodeland buzele.