Ce este alcoolul metilic si din ce se face
Ce este alcoolul metilic si din ce se face

Ce este alcoolul metilic si din ce se face


Ce este alcoolul metilic si din ce se face. Cunoscut si sub denumirea de metanol, alcoolul metilic este un alcool extrem de toxic care de-a lungul vremii a facut destul de multe victime atat in tara noastra, cat si in alte zone ale lumii. De regula, intoxicatiile cu metanol sunt destul de frecvente in acele zone mai sarace ale lumii, acolo unde apare un consum crescut de bauturi alcoolice contrafacute sau prost distilate.

In orice caz, intoxicatiile cu alcool metilic sunt extrem de periculoase, metanolul fiind considerat de specialisti drept un alcool extrem de toxic. Totusi, ce este, de fapt, alcoolul metilic si ce il face atat de toxic pentru organismul uman? De asemenea, care este diferenta dintre alcoolul metilic si alcoolul etilic, doi termeni intre care se face confuzie de multe ori? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari si multe alte detalii interesante despre acest subiect in randurile urmatoare!

Ce este alcoolul metilic si din ce se face – Cuprins:

Ce este alcoolul metilic

Ce este alcoolul metilic
Ce este alcoolul metilic

Alcoolul metilic sau metanolul este inainte de toate alcoolul cu cea mai simpla structura chimica ce se gaseste in cantitati mici in natura. De asemenea, acesta poate fi obtinut si industrial prin procesul de distilare a lemnului sau din gaz de sinteza. In stare lichida, alcoolul metilic este incolor si prezinta un miros patrunzator si extrem de puternic. Despre alcoolul metilic mai trebuie sa spunem inca de la bun inceput ca este extrem de inflamabil.

Alcoolul metilic nu este deloc bun nici la gust, ba chiar din contra! Insa, pe masura ce metanolul este purificat prin distilari repetate, el devine mai placut la gust, ceea ce inseamna ca poate fi consumat din greseala sau chiar cu buna stiinta. Tocmai din acest motiv intoxicatiile cu alcoolul metilic nu reprezinta chiar o raritate in ziua de astazi!

Citeste si: Ce este spuma poliuretanica si la ce se foloseste

Alcoolul metilic sau derivatii sai sunt utilizati la scara larga ca aditivi ai benzinei, combustibili, solventi pentru lacuri, vopesele, decapanti de vopsele si adezivi, diluanti si alte solutii de acest fel. De asemenea, metanolul se regaseste si in lichidul antigel, in lichidul de dejivrare sau in lichidul dedicat stergatoarelor de parbriz. Nu in ultimul rand, metanolul mai poate fi regasit si in componenta solutiilor folosite in tipografii.

Metanolul poate fi folosit insa si pe post de agent de denaturare a alcoolului etilic, utilizat mai apoi in alte scopuri decat cel alimentar. Tinand cont de regimul fiscal diferit de care beneficiaza alcoolul denaturat, acesta poate fi utilizat pentru obtinerea de bauturi alcoolice contrafacute. Mai rau decat atat, alcoolul metilic poate fi consumat chiar si cu buna stiinta pe post de bautura alcoolica. In aceste conditii insa apare riscul major de intoxicare acuta cu alcool metilic!

Diferenta dintre alcoolul metilic si alcoolul etilic

Alcool etilic
Alcool etilic

Nu putini sunt cei care fac confuzii intre alcoolul metilic si cel etilic, insa intre cei doi termeni exista o diferenta extrem de importanta. Numit si etanol, alcoolul etilic este regasit in bauturile alcoolice vandute in comert. Alcoolul etilic este obtinut in cele mai multe dintre cazuri prin fermentatia zaharurilor. Evident, asa cum stim deja probabil cu totii, consumat des si in cantitati prea mari, alcoolul etilic poate da dependenta.

Alcoolul metilic poate fi diferentiat de alcoolul etilic prin intermediul unor modalitati simple si eficiente. O prima modalitate de a le deosebi pe cele doua presupune fierberea lor. Alcoolul metilic are un punct de fierbere mai scazut si va incepe sa se evapore la 65 de grade Celsius. Alcoolul etilic are insa un punct de fierbere ceva mai mare, incepand sa se evapore abia la o temperatura de 78 de grade Celsius.

Un alt test prin care cele doua tipuri de alcool se pot diferentia extrem de simplu este prin ardere. Alcoolul metilic va are intotdeauna cu o flacara de culoare verzuie, in timp ce alcoolul etilic arde cu o flacara de culoare albastra.

In cele din urma, pentru a le diferentia pe cele doua va mai puteti folosi si de un banal cartof. Mai exact, un cartof curatat lasat pentru cateva ore in alcool etilic nu isi va schimba culoarea. In schimb, daca vorbim despre alcool metilic, cartoful curatat isi va schimba culoarea in cateva ore si va deveni rozaliu.