Ce este Anonymous si cu ce se ocupa aceasta organizatie. Anonymous – un nume care este adus de multe ori in discutie atunci cand vine vorba despre atacuri cibernetice de tot felul. Vorbim despre o grupare de hackeri si activisti care s-a implicat de-a lungul vremurilor in tot felul de cauze, mai mult sau mai putin cunoscute.
Cert este ca despre membrii Anonymous si despre atacurile cibernetice intreprinse de ei se vorbeste in dese randuri in mediul public. Totusi, ce este, de fapt, Anonymous si care este scopul sau? Aflam impreuna raspunsurile la aceste intrebari si multe alte detalii interesante despre aceasta grupare in randurile urmatoare!
Ce este Anonymous
Asa cum ii spune si numele, Anonymous este o grupare complet anonima de hackeri si activisti din toate colturile lumii. N-au niciun fel de organizare juridica, nu sunt recunoscuti la nivel oficial nicaieri, nu sunt ONG si nu sunt cunoscuti publicului.
De asemenea, nu au un site oficial sau un cont oficial pe retelele de socializare. Membrii gruparii nu se cunosc intre ei si nu lucreaza din acelasi loc. Mai mult decat atat, oricine poate fi Anonymous, putand participa la o anume actiune sau vorbi in numele gruparii. Cert este ca printre membrii gruparii se regasesc unii dintre cei mai buni hackeri din lume!
Daca tot nu stim aproape nimic despre cei care sunt implicati in aceasta miscare, haideti sa ne uitam un pic inspre istoria gruparii. Anonymous ar fi aparut in anul 2003 pe site-ul 4chan, declarandu-se initial o grupare online descentralizata care actioneaza anonim intr-o maniera coordonata.
Poate ca va intrebati acum care este scopul acestei grupari si care este directia spre care sunt indreptate actiunile membrilor sai. Ei bine, este dificil de spus, Anonymous neavand un scop clar si bine stabilit, asumat de toti membrii sai.
In primii sai ani de activitate, Anonymous se folosea de abilitatile sale mai mult pentru divertisment. Spre exemplu, in anul 2006, reteaua sociala finlandeza Hobbo Hotel a fost atacata de cei de la Anonymous, hackerii blocand accesul membrilor retelei si afisand mesajul “closed due to fail and AIDS”. Lucrurile s-au schimbat insa pe parcurs, Anonymous implicandu-se de-a lungul anilor in multe cauze sociale si nu numai.
Anonymous a ajuns astfel sa sustina ca apara dreptul la libera exprimare si transparenta statelor si corporatiilor. De asemenea, mai este cunoscut faptul ca membrii Anonymous se opun ferm oricarei forme de reglementare a internetului, considerand ca mediul online trebuie sa fie un spatiu liber.
Atacurile acestei organizatii
Lucrurile s-au schimbat radical in anul 2008, atunci cand cei de la Anonymous s-au implicat in proiectul “Project Chanology” indreptat impotriva Bisericii Scientologice. Hackerii au atacat atunci site-urile Bisericii, dupa care s-au folosit de asa numita metoda “Google bombing” pentru a lega cuvintele “scientologie” de termeni precum “pericol” sau “cult”.
Tot atunci a aparut si primul mesaj prin care o voce robotica care se prezenta drept Anonymous revendica atacul. Au urmat in anii urmatori si alte atacuri, indreptate rand pe rand spre Sony, Biserica Baptista si asupra unei firme care atacase site-ul Pirate Bay.
Aaron Barr, presedinte executiv al companiei de securitate cibernetica HBGary Federal, anunta in 2011 un atac de proportii impotriva gruparii Anonymous, sustinand ca va dezvalui in scurt timp informatii despre membrii acesteia. Anonymous a ripostat si a inceput un adevarat razboi cibernetic cu cei de la HBGary Federal.
Citeste si: Ce este SWIFT si cu ce ajuta institutiile financiare
Hackerii au atacat site-ul companiei si au inlocuit imaginea de homepage cu logo-ul Anonymous, postand totodata si un mesaj de avertisment. Anonymous a reusit in cele din urma sa doboare sistemul intern de telefonie al companiei, extragand o sumedenie de date care au scos la iveala nenumarate nereguli facute de HBGary Federal. Un razboi castigat fara probleme de cei de la Anonymous, asadar!
Anonymous s-a mai implicat in anii urmatori in nenumarate cazuri nobile, care au facut ca gruparea sa fie extrem de apreciata de publicul larg. Spre exemplu, Anonymous a atacat mai multe site-uri de pornografie infantila, dezvaluind identitatile celor care se bucurau de asemenea servicii.
Apoi, Anonymous a atacat siteuri guvernamentale in Egipt, Tunisia, Iran sau Siria, incercand sa promoveze democratia in aceste state. Anonymous nu a dat inapoi nici atunci cand miscarea Statului Islamic facea victime in Europa si Orientul Mijlociu, dezvaluind datele personale ale mai multor suspecti care faceau parte din gruparea terorista.