Ce este SWIFT si cu ce ajuta institutiile financiare
Ce este SWIFT si cu ce ajuta institutiile financiare

Ce este SWIFT si cu ce ajuta institutiile financiare


Ce este SWIFT. Sistemul bancar din intreaga lume nu ar putea functiona asa cum o face astazi fara o retea de inalta securitate care conecteaza miile de institutii financiare din toate colturile lumii. Mai exact, este vorba despre SWIFT, un sistem esential pentru finantele globale.

Vorbim de fapt despre Societatea pentru Telecomunicatii Financiare Interbancare Mondiale, inffintata in anul 1973 cu scopul de a inlocui telexul. Reteaua SWIFT este folosita in prezent de peste 11.000 de institutii financiare din intreaga lume, care pot trimite astfel mesaje si ordine de plata securizate.

Totusi, nu putini sunt cei care se intreaba ce este, de fapt, SWIFT si de ce este atat de importanta aceasta retea la nivel global. Aflam impreuna mai multe raspunsuri la aceste intrebari in randurile ce urmeaza!

Ce este SWIFT si cu ce ajuta institutiile financiare – Cuprins:

Ce este SWIFT

Ce este SWIFT
Ce este SWIFT

Daca nu vrem sa complicam lucrurile prea mult, putem spune pe scurt ca SWIFT este o retea de mesagerie care conecteaza bancile din toate colturile lumii, reprezentand un element esential in transferurile bancare internationale. Practic, putem spune ca SWIFT este un fel de internet care deserveste bancile din intreaga lume. Activitatea unei banci care nu are acces la SWIFT ar fi cu mult ingreunata, devenind practic imposibila in ziua de astazi.

Reteaua SWIFT este folosita in prezent de peste 11.000 de institutii financiare din peste 200 de tari si teritorii din toate colturile lumii. Practic, SWIFT functioneaza precum un centru esential pentru procesarea platilor internationale. In anul 2021, SWIFT a inregistrat in medie aproximativ 42 de milioane de mesaje in fiecare zi, intre acestea fiind incluse comenzile si confirmarile pentru plati, tranzactii si schimburi valutare.

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este un consortiu condus de oficiali ai bancilor membre. Printre acestea se numara Banca Nationala a Belgiei, Sistemul Rezervelor Federale din Statele Unite ale Americii, Banca Regatului Unit al Marii Britanii, Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei. SWIFT a fost fondata de 239 de banci din 15 tari, aceste institutii financiare dorindu-si la acea vreme sa rezolve astfel o problema comuna – cum sa poata transfera bani mai usor intre bancile din tari diferite.

Citeste si: Ce este legea martiala si ce presupune

Pe vremuri, in anii ’60, ordinele de plata erau scrise de mana sau batute la masina pe niste formulare care ajungeau mai devreme sau mai tarziu la un departament care autoriza si confirma tranzactia. Bineinteles, procedeul era unul care cerea timp.

Cu cat numarul tranzactiilor a crescut, cu atat sistemul de autorizare si confirmare a tranzactiilor se vedea depasit de situatie. Tocmai din acest motiv cele 239 de banci despre care aminteam mai devreme si-au dorit dezvoltarea unui sistem mult mai avansat care sa permita autorizarea si confirmarea automata pentru toate aceste tranzactii.

Ce se intampla daca o banca e deconectata de la sistem

Banca deconectata de la SWIFT
Banca deconectata de la SWIFT

In cazul in care o banca ar fi exclusa din SWIFT, activitatea ei ar deveni mult mai dificila, nemaiputand functiona in conditii normale. Si asta pentru ca procesarea tranzactiilor ar deveni mult mai dificila. Daca mai multe banci dintr-o anumita tara ar fi deconectate de la reteaua SWIFT, exista pericolul urias ca economia acelei tari sa se confrunte cu probleme.

Motivul este unul extrem de simplu, tara in cauza nemaiputand practic sa faca afaceri dincolo de granite. Fara acces la SWIFT, bancile ar fi nevoite sa recurga la alte forme de comunicare – fax, e-mail, telefon sau altele. Desi asemenea forme de comunicare ar putea fi considerate rudimentare pentru secolul in care traim, s-ar putea dovedi ca functioneaza.

In prezent, toate bancile care au activitate internationala sunt membre ale retelei SWIFT. Fara codurile SWIFT, procesul de transfer al banilor ar fi extrem de lent si chiar riscant. Transferul SWIFT poate fi explicat printr-o tranzactie financiara intre doua banci din tari diferite. Evident, banii nu sunt trimisi fizic dintr-o parte in alta, ci doar virtual, in baza unui mesaj transmis de o banca catre alta. In acest mod se pot transmite bani extrem de usor si de rapid oriunde in lume, in orice moneda.