Ce este balayage. Dupa mai multi ani in care “plasticul” a fost la putere, tot mai multe reprezentante ale sexului frumos se regasesc intr-o cautare continua a naturalului. Sigur, daca aruncam o privire pe Instagram am putea sa spunem ca nu este deloc asa, ba chiar din contra, insa tot mai multi specialisti din saloanele de infrumusetare sustin ca femeile isi doresc mai nou sa arate cat mai natural. Machiajul a devenit ceva mai discret, in timp ce parul trebuie la randul lui sa arate cat se poate de natural.
Nu e de mirare astfel ca tehnica balayage de vopsire a parului a ajuns acum in topul preferintelor! Daca si tu treci des pragul saloanelor de infrumusetare, suntem siguri ca ai auzit in dese randuri facandu-se referire la aceasta tehnica. Totusi, ce este, de fapt, balayage si de unde a pornit aceasta moda? Aflam in randurile urmatoare mai multe detalii interesante despre acest subiect!
Ce este balayage
In primul rand, balayage este o tehnica de colorare a parului ce ofera un aspect natural, fara linii dure sau evidente de crestere a parului. Termenul poate suna putin prea sofisticat la prima vedere, insa lucrurile nu sunt chiar atat de complexe, ba chiar din contra!
Cuvantul “balayage” provine din limba franceza, unde inseamna “a matura”. Balayage este asadar o tehnica de vopsire a parului care se realizeaza cu mana libera, fara a fi nevoie de o folie de aluminiu, miscarile fiind similare celor de maturare.
In zilele noastre, balayage este una dintre cele mai populare tehnici de ingrijire a parului in saloanele de infrumusetare din intreaga lume, insa trebuie sa stim ca nu este vorba despre o tehnica noua sau revolutionara in domeniu. Acest procedeu de vopsire a aparut pentru prima data in Franta, in urma cu aproximativ cinci decenii, in anii ’70. Daca atunci nu a fost apreciat la adevarata sa valoare, procedeul balayage a ajuns astazi sa fie preferat in multe saloane de beauty din lumea intreaga!
Un avantaj important al acestui procedeu este acela ca poate fi aplicat atat pentru parul deschis la culoare, cat si pentru cel inchis. Totusi, este de preferat ca aceasta tehnica balayage sa se realizeze pe un par natural.
Se poate lucra insa si pe o culoare artificiala, insa acest lucru va face ca procedeul sa fie ceva mai complex si mai de durata. Spre exemplu, balayage-ul realizat dintr-un par vopsit intr-o culoare inchisa va presupune in mod normal o decolorare totala a parului intr-o prima faza. Apoi, parul va putea fi adus intr-o nuanta deschisa si uniforma, pe care se va putea aplica aceasta tehnica balayage ca la carte.
In plus, chiar daca aceasta tehnica este recomandata in general pentru un par ceva mai lung, nu este deloc exclusa folosirea ei si in cazul parului scurt. Totusi, este nevoie ca lungimea parului sa fie cel putin pana la nivelul lobului urechii.
In ce consta aceasta tehnica
Din punct de vedere tehnic, procedeul balayage de vopsire a parului se realizeaza cu o pensula peste suvitele de par ce se vor colorate. Tehnica balayage presupune utilizarea a doua sau trei nuante de culoare, scopul final fiind acela de a crea un mix perfect. Apoi, cea mai importanta este presiunea pe care o exercita mana stilistului care aplica vopseaua, acesta fiind cel mai de pret factor de care depinde look-ul natural despre care vorbeam in randurile precedente.
De-a lungul vremii s-a format o idee gresita care spune ca aceasta tehnica este folosita exclusiv pentru obtinerea unor nuante blonde spre varfuri. Nu este insa deloc asa, tehnica balayage putand fi folosita pentru a obtine tonuri de orice culoare.
Citeste si: Ce este crucea Ankh si ce simbolizeaza
Ce este cu adevarat important cand vorbim despre acest procedeu este ca look-ul final al parului sa fie acelasi, si anume inchis la radacina si apoi mai deschis spre varfuri. De asemenea, este important ca trecerea intre aceste tonalitati de culoare sa fie cat mai naturala, nefortata!
Balayage mai are un avantaj extrem de important, fiind una dintre procedurile care se intretin cel mai usor. In functie de procedura pentru care s-a optat, dupa o perioada ar putea fi nevoie de un refresh al culorii radacinilor sau de o nuantare o data la cateva luni.
Avand in vedere ca aceasta tehnica presupune doar crearea cu pensula a unor tonalitati de culoare ceva mai deschise, atunci cand parul va creste nu va exista o diferenta sesizabila intre parul vopsit si cel proaspat crescut la radacina.