Ce este crucea Ankh si ce simbolizeaza
Ce este crucea Ankh si ce simbolizeaza

Ce este crucea Ankh si ce simbolizeaza


Ce este crucea Ankh si ce simbolizeaza. Daca ai fost intr-o calatorie in Egipt sau chiar si numai daca te-ai uitat cu atentie la oamenii din jurul tau, fara doar si poate ai vazut macar o data crucea Ankh. Cunoscuta si sub numele de “cheia vietii” sau “crucea vietii”, crucea a devenit de-a lungul vremii un adevarat simbol pentru oameni din toate colturile lumii.

In ziua de astazi, crucea este unul dintre cele mai raspandite simboluri religioase si mistice din intreaga lume. Te-ai intrebat insa vreodata ce este, de fapt, crucea Ankh si care este semnificatia ei? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari in randurile urmatoare!

Ce este crucea Ankh si ce simbolizeaza – Cuprins:

Ce este crucea Ankh

Ce este crucea Ankh
Ce este crucea Ankh

Cunoscuta in limba latina sub denumirea “crux ansata”, crucea Ankh este de fapt o hieroglifa egipteana antica ce semnifica viata vesnica, viata care se prelungeste dupa moarte intr-o alta lume. Crucea Ankh este formata dintr-o cruce cu un cerc sub forma unui lat in partea sa superioara.

Este destul de apropiata de crucea pe care o stim cu totii din lumea crestina la nivel de infatisare. Totodata, Ankh reprezinta viata lunga si nemurirea, aparand in dese randuri in mainile faraonilor din Egipt.

In plus, crucea Ankh a fost considerata inca din cele mai vechi timpuri o amuleta puternica, fiind preferata unor lideri puternici din Antichitate. Putem observa adesea crucea Ankh pe sarcofagele faraonilor, langa numele lor, langa numele marilor zei egipteni sau pe pieptul mumiilor regale. Crucea Ankh poate fi observata insa si in ziua de astazi, multi oameni purtand acest simbol la gat.

Originile crucii Ankh pornesc inca din cele mai vechi timpuri. Crucea Ankh ar fi aparut in perioada dinastica timpurie din Egipt, intre anii 3150 si 2613 i.Hr. Apoi, in perioada 2613 – 2181 i.Hr, in vremea Vechiului Regat din Egipt, crucea a devenit un simbol al vietii vesnice. Oamenii care mureau erau numiti “ankhu” (in traducere “avand viata”), sicriele si sarcofagele lor purtand acest simbol.

In urmatoarele secole, cuvantul “ankh” era folosit si cu sensul de “oglinda”. Ulterior, au fost fabricate numeroase oglinzi in forma de Ankh, cea mai cunoscuta dintre ele fiind regasita chiar in mormantul lui Tutankhamon. Legatura dintre Ankh si oglinzi nu a fost deloc intamplatoare, egiptenii crezand ca viata de apoi reprezinta de fapt o oglindire a celei de pe pamant.

Ce simbolizeaza aceasta cruce

Statuie egipteana
Statuie egipteana

Potrivit legendelor, latul despre care vorbeam mai devreme reprezinta soarele. In acelasi timp insa, acel lat sub forma de bucla reprezinta totodata si circuitul ciclil al vietii catre moarte. Bratul orizontal al crucii reprezinta orizontul, lumea pe care o cunoastem si prezentul, in timp ce bratul vertical reprezinta trecutul, istoria, lumea de ieri sau lumea din adancuri pe care o vom cunoaste abia dupa ce vom muri.

Specialistii au lansat de-a lungul vremurilor si alte teorii in jurul simbolisticii acestei cruci Ankh. Spre exemplu, se vorbeste despre alaturarea elementelor feminin – masculin, bucla reprezentand uterul si energia creatoare a femeii, iar bratul crucii reprezentand puterea masculina, care concepe si intretine viata. Tocmai din acest motiv, crucea Ankh a fost folosita de-a lungul vremii si in ritualurile de protectie a vietii si in cele de fertilitate.

Citeste si: Ce este Drumul Crucii si ce semnificatie are acesta

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, crucea este purtata de multi oameni chiar si in ziua de astazi pe post de amuleta. Daca te numeri printre cei care poarta crucea pe post de amuleta, la un lantisor sau la o bratara, ar fi de preferat sa ii cunosti si puterile mistice.

Se spune ca aceasta cruce Ankh aduce celor ce o poarta echilibru in viata, armonie, sanatate, fertilitate, virilitate si o viata vesnica. De asemenea, crucea Ankh ofera si putere interioara pentru cei ce o poarta, functionand precum un scut impotriva spiritelor demonice.