Ce este Drumul Crucii si ce semnificatia are acesta
Ce este Drumul Crucii si ce semnificatia are acesta

Ce este Drumul Crucii si ce semnificatie are acesta


Ce este Drumul Crucii si ce semnificatia are acesta. Invierea Mantuitorului Iisus Hristos este sacra pentru orice crestin din aceasta lume, fiind considerata cea mai mare minune din intreaga istorie a crestinismului. Sacrificandu-se pentru iertarea pacatelor oamenilor de pretutindeni, Mantuitorul Iisus Hristos a avut de parcurs un drum plin de patimi pana ce a ajuns in Imparatia Tatalui.

Inevitabil, atunci cand vorbim despre Inviere, ne referim si la Drumul Crucii, cunoscut de multi si drept “Calea Durerii”. Totusi, ce este, de fapt, Drumul Crucii, si care este semnificatia acestuia? Cautam impreuna raspunsuri la aceste intrebari in randurile urmatoare, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi!

Ce este Drumul Crucii si ce semnificatie are acesta – Cuprins:

Ce este Drumul Crucii

Ce este Drumul Crucii
Ce este Drumul Crucii

Fie ca vorbim despre Drumul Crucii sau despre Calea Durerii, acesti termeni ne amintesc tuturor de durerea pe care a patimit-o Mantuitorul Iisus Hristos pana ce a fost rastignit pe cruce pe Dealul Golgota. In Orasul Sfant Ierusalim, Drumul Crucii este cunoscut drept “Via Dolorosa” si reprezinta chiar ruta despre care se crede ca a fost folosita de Mantuitorul Iisus Hristos in drumul spre rastignire.

Lasand la o partea drumul efectiv pe care l-a parcurs Mantuitorul Iisus Hristos spre rastignire, Drumul Crucii are si o insemnatate metaforica pentru crestinii din lumea intreaga.

Mai exact, vorbim despre toate Patimile Mantuitorului Iisus Hristos, incepand de la arestarea Sa si pana la punerea Lui in mormant. Traseul in sine are o lungime de numai 600 de metri, devenind in ziua de astazi un loc de pelerinaj pentru crestinii din toate colturile lumii.

Citeste si: Ce este mirul si cum se face

Via Dolorosa poate fi gasita in centrul vechi al Orasului Sfant Ierusalim, insa trebuie precizat de la bun inceput faptul ca drumul de astazi nu corespunde in totalitate cu cel parcurs de Mantuitorul Iisus Hristos.

Asa cum va puteti imagina, orasul s-a schimbat de-a lungul secolelor, in special in urma sistematizarii din secolele II sau V. Apoi, dupa secolul XIX, transformarile s-au oprit, iar orasul a ramas in mare parte in forma pe care il stim si in ziua de astazi.

In prezent, Drumul Crucii porneste de la ruinele fostei cetati romane Antonia, de la divanul lui Pilat si pana la Golgota, locul unde Mantuitorul Iisus Hristos a fost rastignit in cele din urma pe cruce.

Cele 14 opriri ale Mantuitorului Iisus Hristos pe Drumul Crucii

Iisus Hristos carand crucea
Iisus Hristos carand crucea

Cand vorbim despre Drumul Crucii ne referim si la cele 14 opriri pe care le-a facut Mantuitorul Iisus Hristos in drumul sau catre Dealul Golgota. Potrivit traditiilor Bisericii din Ierusalim, primele doua opriri se afla pe teritoriul Pretoriului – Fortareata Antonia.

Apoi, urmatoarele sapte opriri au fost in oras, in timp ce ultimele cinci opriri au fost in interiorul Bisericii Sfantului Mormant. In fiecare loc in care se crede ca au fost infaptuite cele 14 opriri au fost ridicate mici altare.

Cele 14 opriri ale Mantuitorului Iisus Hristos pe Drumul Crucii:

  1. Curtea casei lui Pilat din Pont – aici se crede ca a avut loc judecata lui Iisus Hristos si condamnarea Sa la moarte.
  2. Punerea crucii pe umerii Mantuitorului si pornirea spre Golgota (Matei 27, 31).
  3. Prima cadere a lui Iisus sub povara crucii (dupa traditie).
  4. Intalnirea lui Hristos cu Maica Sa (dupa traditie).
  5. Simon Cirineanul ridica crucea Domnului, spre a-L ajuta (Matei 27, 32; Marcu 15, 21; Luca 23, 26).
  6. Intalnirea Domnului cu Veronica si momentul cand Hristos isi sterge chipul cu mahrama (conform unei vechi traditii crestine).
  7. A doua cadere a Fiului lui Dumnezeu la pamant (traditie medievala).
  8. Intalnirea Domnului cu femeile mironosite (Luca 23, 27-31).
  9. A treia cadere a lui Iisus la pamant (traditie medievala).
  10. Dealul Golgota – dezbracarea Mantuitorului de haine (Ioan 19, 40).
  11. Rastignirea Domnului pe cruce (Marcu 15, 22-32).
  12. Moartea lui Iisus Hristos (Ioan 19, 28-30).
  13. Coborarea Mantuitorului de pe cruce – Piatra Ungerii (Matei 27, 57-61).
  14. Punerea lui Iisus in mormant si Invierea (Luca 24, 1-7).