Ce este Bluetooth si cum functioneaza aceasta tehnologie
Ce este Bluetooth si cum functioneaza aceasta tehnologie

Ce este Bluetooth si cum functioneaza aceasta tehnologie


Creata in urma cu aproape trei decenii, tehnologia Bluetooth s-a dovedit a fi extrem de utila o buna perioada de vreme, in acei ani in care comunicarea dintre doua dispozitive nu se putea face atat de simplu ca in ziua de astazi.

Desi acum este ignorata de multi, tehnologia Bluetooth inca are avantajele sale, fiind folosita in continuare de destui oameni.

Si totusi, ce este, de fapt, tehnologia Bluetooth si cum functioneaza aceasta pentru a asigura comunicarea intre doua dispozitive neconectate intre ele printr-un fir?! Aflam toate aceste detalii impreuna in randurile care urmeaza!

Ce este Bluetooth si cum functioneaza tehnologia – Cuprins:

Ce este Bluetooth

Ce este Bluetooth
Ce este Bluetooth

Asa cum spuneam si in randurile de introducere de mai sus, Bluetooth este tehnologia de comunicare fara fir care permite unor dispozitive sa transmita date sau voce intre ele, printre dispozitive putandu-se regasi telefoane mobile, calculatoare sau orice alte periferice. Tehnologia Bluetooth reuneste o gama larga de dispozitive in multe industrii diferite, printr-un standard de comunicare unificator.

Detaliul extrem de important pe care nu avem voie sa il omitem atunci cand vorbim despre Bluetooth este ca aceasta comunicare fara fir se poate face exclusiv pe distanta scurta, acesta fiind si principalul dezavantaj al acestei tehnologii si motivul pentru care in ziua de astazi nu mai este atat de folosita.

La inceput insa, tehnologia Bluetooth si-a indeplinit cu succes scopul cu care a fost creata, principalul obiectiv fiind acela de a inlocui cablurile care conecteaza in mod clasic dispozitivele intre ele. Practic, puteam vorbi la acele vremuri despre un inlocuitor wireless pentru cabluri.

Daca va intrebati de ce aceasta tehnologie a fost numita asa, ei bine, trebuie sa stiti ca numele Bluetooth a fost preluat de la un rege danez din secolul al X-lea, si anume Harald Bluetooth. In acele vremuri, regele danez Bluetooth s-a facut remarcat dupa ce a reusit sa uneasca mai multe fractiuni regionale care luptau in confruntarile acelor timpuri.

Cum functioneaza aceasta tehnologie

Tehnologie
Tehnologie

Tehnologia Bluetooth utilizeaza aceeasi frecventa de 2.4 Ghz pe care o intalnim si in cazul altor tehnologii wireless din jurul nostru, precum ar fi telefoanele fara fir sau router-ele wireless. Astfel, creeaza o retea wireless de raza de 10 metri, numita retea personala (PAN), care poate conecta intre doua si opt dispozitive.

Un alt avantaj al acestei tehnologii este ca utilizeaza mai putina energie si ca are un cost mai mic de implementare in comparatie cu o retea Wi-Fi.

In functie de distanta de comunicare, tehnologia Bluetooth poate fi clasificata in patru clase:

  • Clasa 1 – folosita in special in mediile industriale, are o raza de acoperire de pana la 100 de metri;
  • Clasa 2 – intalnit in special pe dispozitivele mobile, cu o raza de actiune de doar 10 metri;
  • Clasa 3 – raza de acoperire de doar 1 metru;
  • Clasa 4 – raza de acoperire de sub 0.5 metri.

Evident, asa cum va puteti da seama, cea mai comuna clasa Bluetooth este clasa 2, care permite comunicarea fara fir intre doua dispozitive aflate la o distanta de cel mult 10 metri. Tehnologia Bluetooth de Clasa 2 este intalnita pe dispozitive precum telefoane mobile, laptopuri, tablete, boxe portabile, casti, bratari fitness, imprimante, sisteme audio si asa mai departe.

Citeste si: Ce este limbajul HTML si cum functioneaza

Conectarea Bluetooth dintre cele doua dispozitive se poate face extrem de simplu si de rapid. Mai exact, trebuie doar sa activezi functia Bluetooth de pe fiecare dispozitiv in parte si mai apoi sa faci imperecherea intre ele. Imediat dupa poti incepe sa trimiti date sau sa asculti muzica preferata pe sistemele dorite.

Tot prin aceasta tehnologie mai poti, de exemplu, sa comanzi printarea unei pagini de pe un calculator care nu este legat printr-un fir de imprimanta dintr-o alta incapere.

In concluzie, putem spune doar ca tehnologia Bluetooth s-a dovedit de-a lungul vremii a fi utila, avand cateva avantaje importante de partea sa. In acelasi timp insa, nu putem sa nu vorbim si despre dezavantajele cu care aceasta vine la pachet.

Lasand la o parte distanta nu foarte mare pe care este asigurata comunicarea intre doua dispozitive legate prin Bluetooth, aceasta tehnologie consuma si bateria aparatelor in cauza intr-un ritm destul de accelerat. In plus, securitatea oferita de aceasta tehnologie nu este cea mai mare, mai ales in comparatie cu cea oferita de o retea Wi-Fi.