Ce este Calea Lactee si ce forma are. Ne punem in dese randuri tot felul de intrebari despre planeta pe care traim, cum a fost formata aceasta, cand a aparut si asa mai departe. Discutia este insa mult mai complexa si atunci cand vorbim despre acest subiect ar trebui sa ne ducem cu gandul catre Calea Lactee, galaxia in care traim cu totii.
Ai auzit si tu mai mult ca sigur tot felul de informatii cu privire la acest subiect, insa te-ai intrebat vreodata ce este, de fapt, Calea Lactee? In urma cu cati ani s-a format galaxia in care omenirea isi duce viata si din ce este formata aceasta? Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect atat de captivant!
Ce este Calea Lactee
Atunci cand vorbim despre galaxii, in primul si primul rand trebuie sa stim faptul ca in Univers exista aproximativ 170 de miliarde de galaxii. Cea care ne intereseaza pe noi este Calea Lactee, denumita uneori si Calea Laptelui. Suntem interesati in mod special de aceasta galaxie deoarece din ea face parte sistemul solar, deci si Terra, planeta pe care exista viata umana inteligenta si locul in care traim cu totii.
Sigur, planeta pe care ne ducem cu totii viata este extrem de importanta pentru noi toti, acesta fiind singurul loc in care am putea trai. Totusi, daca ne gandim la nivel macro, planeta pamant nu este decat o stea minuscula in toata aceasta galaxie numita Calea Lactee. Terra are dimensiuni modeste in comparatie cu celelalte stele din galaxie si se afla intr-un loc destul de indepartat de centrul galaxiei.
Nu putem sa nu ne intrebam oare care sunt originile galaxiei care gazduieste planeta pe care noi ne ducem existenta, nu-i asa?! Ei bine, potrivit specialistilor, varsta galaxiei noastre este estimata la aproximativ 13 miliarde de ani. In tot acest timp, Calea Lactee a trecut prin mai multe faze evolutive, ajungand astazi in forma pe care o cunoastem cu totii.
Vazuta de pe Pamant, Calea Lactee nu este decat o banda stralucitoare si difuza pe cerul noptii. Calea Lactee este formata din stele care nu pot fi distinse cu ochiul liber. In cazul in care va doriti sa aveti o vizibilitate mai buna asupra Caii Lactee, trebuie sa stiti ca aceasta se poate vedea cel mai bine de la tropice. In noptile senine, Calea Lactee se poate vedea sub forma unei benzi luminoase, in spirala, cu un bulb aflat in centru, inconjurat de un halou sferic.
Din ce este formata aceasta galaxie
Daca vorbim despre dimensiuni, trebuie sa spunem ca atunci cand ne referim la Calea Lactee ne referim la cea de-a doua galaxie din Grupul Local. Discul sau stelar masoara un diametru de aproximativ 100.000 de ani lumina. Centrul galaxiei este bombat si are un diametru de aproape 12.000 de ani lumina. Este de aproximativ 890 de miliarde de ori mai mare decat Soarele. Sistemul nostru solar se afla la o distanta de 25.000 – 28.000 de ani lumina de Centrul Galactic.
Daca va intrebati din ce este formata Calea Lactee, ei bine, trebuie sa stiti ca galaxia noastra este formata din peste 200 de miliarde de stele, unele voci sustinand ca numarul lor este chiar dublu. De asemenea, tot in Calea Lactee se mai regasesc si cel putin 100 de miliarde de planete.
Citeste si: Ce este ascendentul si cum il calculezi
Totusi, numarul maxim al stelelor ce pot fi vazute cu ochiul liber este de numai 2.500. Nu vorbim insa de cifre exacte in acest domeniu, galaxia pierzand stele in mod constant datorita supernovelor. De asemenea, galaxia produce chiar si cateva stele noi, in jur de sapte pe an.
Vorbim asadar despre un numar urias de stele si de planete ce se regasesc in Calea Lactee, insa trebuie sa spunem ca nu vorbim despre numere cu adevarat impresionante. Prin comparatie, galaxia vecina Andromeda, care este si cea mai mare galaxie, are un numar estimat de aproximativ 1.000 de miliarde de stele.