Ce este Chromecast si cum functioneaza. Folosim telefonul mobil in aproape orice moment al zilei, de multe ori preferand sa facem totul cu ajutorul smartphone-ului, fara sa mai apelam la calculator sau la laptop. Nu de putine ori simtim insa ca parca ar fi de preferat sa vedem continutul pe un ecran ceva mai mare decat cel al telefonului din mana.
Si exista anumite dispozitive prin care putem sa facem asta extrem de usor. Un exemplu in acest sens este Google Chromecast, un dispozitiv usor de inteles, de configurat si de folosit in orice imprejurare. Totusi, ce este, de fapt, Google Chromecast si cum poate fi utilizat acesta pentru a ne face viata mai usoara?!
Ce este Chromecast
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, Google Chromecast este un dispozitiv pe care il poti folosi pentru a partaja continutul de pe ecranul mic al smartphone-ului pe ecranul mare al unui televizor.
Asadar, daca te afli undeva unde ai si un televizor in apropiere, vei putea vedea clipurile de pe YouTube, spre exemplu, direct pe un ecran mare. De asemenea, prin intermediul unui asemenea dispozitiv vei putea distribui rapid si usor un website de pe laptop sau calculator direct pe televizor.
Nu numai atat insa, Google Chromecast dovedindu-se extrem de folositor pentru cei carora le place sa jongleze rapid si usor cu diferite dispozitive media. Va dam in randurile urmatoare mai multe situatii in care un dispozitiv de acest fel v-ar putea viata mai usoara, asa ca ramaneti alaturi de noi!
Pana atunci insa, haideti sa intelegem mai bine cum functioneaza acest Google Chromecast! Dispozitivul se conecteaza in portul HDMI al televizorului pentru a ii adauga acestuia anumite functii inteligente.
Apoi, dispozitivul se conecteaza la reteaua locala, putand fi controlat apoi extrem de usor prin intermediul telefonului mobil din dotare. In cele din urma, prin intermediul unei aplicatii media de pe telefon, continul va putea fi redat foarte usor pe ecranul mare al televizorului.
Cand a fost lansat primul dispozitiv
Google Chromecast nu este chiar o noutate pe piata in ziua de astazi, primul dispozitiv de acest fel aparand in anul 2013. Doi ani mai tarziu, cei de la Google au lansat Chromecast, un model mai rapid si mai receptiv. Dispozitivele s-au bucurat de un succes rapid, fiind si foarte accesibile din punct de vedere financiar. Mai exact, un astfel de dispozitiv avea un pret de aproximativ 35 – 40 de euro.
In 2016, Google aducea pe piata noul Chromecast Ultra, un dispozitiv putin mai scump, care aducea insa la pachet posibilitatea de a reda pe televizor continut 4K. In plus, pe langa conexiunea wireless, Chromecast Ultra avea si avantajul unui port Ethernet, putandu-se astfel crea niste conexiuni mai puternice.
Pentru a putea functiona, dispozitivele Chromecast trebuie sa fie conectate in portul HDMI al televizorului. In cazul Chromecast 1, respectiv Chromecast 2, poate fi folosit fara nicio problema socket-ul USB din spatele televizorului. In schimb, in cazul Chromecast Ultra, trebuie sa stii ca acesta trebuie alimentat direct de la o priza de perete.
Citeste si: Ce este Bluetooth si cum functioneaza aceasta tehnologie
De asemenea, vei mai avea nevoie de un telefon mobil cu Android sau iOS, pe care va trebui sa instalezi cea mai recenta versiune a aplicatiei Google Home. Totodata, poti folosi si un calculator sau laptop compatibil cu Windows, Mac sau chiar si un Chromebook.
In cele mai multe cazuri, dispozitivul Google Chromecast va fi folosit pentru a rula continutul video de pe Youtube pe ecranul televizorului. Avand un asemenea dispozitiv, nu va mai trebui sa folosim aplicatia YouTube de pe televizor, o aplicatie care nu este neaparat extrem de usor de folosit.
Asadar, vom putea folosi direct aplicatia de pe telefonul mobil. Telefonul va fi folosit in acest caz pe post de telecomanda, prin intermediul lui putand regla volumul, putand derula, putand cauta anumite videoclipuri si asa mai departe.
Totodata, in functie de sistemul de operare al televizorului, vom putea rula pe ecranul mare al acestuia intreg continutul pe care il avem pe telefon, incepand de la fotografii, documente si pana la videoclipuri. Ba chiar pot fi jucate si jocuri, spre bucuria celor pasionati!