Ce este clasa energetica a casei. Iei in calcul sa vinzi sau sa inchiriezi un apartament sau o casa care iti apartine in perioada urmatoare? Desigur, ai de facut o serie intreaga de lucruri pentru a iti pregati locuinta pentru vanzare sau inchiriere, insa nu uita de faptul ca esti obligat sa iti calculezi clasa energetica. Nu sunt deloc putini cei care nu stiu despre acest lucru si se trezesc in ultima clipa cu lucrurile nepregatite la acest capitol.
De asemenea, nu sunt putini nici cei care nu stiu deloc ce este, de fapt, clasa energetica a casei si cum se calculeaza aceasta. Tocmai din acest motiv vrem sa va dam mai multe detalii pe aceasta tema, asa ca ramaneti alaturi de noi in randurile urmatoare!
Ce este clasa energetica a casei
Probabil ca sunteti deja familiarizati cu sistemul de clasificare energetica a electrocasnicelor. Ei bine, clasa energetica a casei nu difera cu mult de acest sistem de clasificare energetica utilizat de ani buni in cazul produselor electrocasnice.
Sistemul in cauza ne permite sa evaluam nevoile energetice ale unei locuinte. Astfel, calcularea clasei energetice a casei se poate dovedi extrem de folositoare, lasandu-ne sa aflam care sunt interventiile pe care le putem face pentru a izola mai eficient locuinta pe care urmeaza sa o punem la vanzare sau la inchiriere.
Clasa energetica a casei ne arata consumul acelei proprietati, calculandu-se prin analizarea unor parametri. De asemenea, pentru calcularea acestei clase energetice a unei locuinte trebuie sa luam in considerare si zona climatica in care se afla aceasta. Haideti sa aflam mai exact despre ce este vorba!
Incepem cu inceputul si spunem ca exista un total de zece clase energetice – G, F, E, D, C, B, A1, A2, A3 si A4. Potrivit specialistilor, factorii care determina daca o anumita cladire apartine unei clase mai eficiente sunt reprezentanti de materialele folosite la constructia acelei cladiri si caracteristicile sistemului de incalzire.
Indicele de performanta energetica este indicat de acronimul EPGL si apare alaturi de fiecare nivel de clasificare energetica a cladirii. De fapt, acesta este in realitate un consum de energie exprimat in kWh/mp an.
- Clasa energetica G – mai mare de 3,50 EPGL – Scor 1;
- Clasa energetica F – mai mare de 2,60 EPGL si mai mic sau egal cu 3,50 EPGL – Scor 2;
- Clasa energetica E – mai mare de 2,00 EPGL si mai mic sau egal cu 2,60 EPGL – Scor 3;
- Clasa energetica D – mai mare de 1,50 EPGL si mai mic sau egal cu 2,00 EPGL – Scor 4;
- Clasa energetica C – mai mare de 1,20 EPGL si mai mic sau egal cu 1,50 EPGL – Scor 5;
- Clasa energetica B – mai mare de 1,00 EPGL si mai mic sau egal cu 1,20 EPGL – Scor 6;
- Clasa energetica A1 – mai mare de 0,80 EPGL si mai mic sau egal cu 1,00 EPGL – Scor 7;
- Clasa energetica A2 – mai mare de 0,60 EPGL si mai mic sau egal cu 0,80 EPGL – Scor 8;
- Clasa energetica A3 – mai mare de 0,40 EPGL si mai mic sau egal cu 0,60 EPGL – Scor 9;
- Clasa energetica A4 – mai mic sau egal cu 0,40 EPGL – Scor 10.
Cum se calculeaza clasele energetice
Asa cum se poate observa din ceea ce am scris mai sus, cele mai performante clase energetice ale unei locuinte sunt cele din categoria A – A4, A3, A2 si A1. La polul opus, clasa G este cea mai ineficienta clasa energetica in care poate fi incadrata o locuinta.
Clasificarea unei cladiri in aceasta clasa energetica G poate indica mai multe lucruri. Spre exemplu, faptul ca respectiva cladire este foarte dispersiva. De asemenea, ne mai putem da seama ca materialele folosite la constructie au o performanta extrem de slaba atunci cand vine vorba despre izolare.
Totodata, in cazul unei asemenea cladiri mai putem si despre un sistem de incalzire extrem de ineficient si despre niste geamuri care se dovedesc a fi foarte slab izolatoare si care lasa frigul sa patrunda in locuinta.
Citeste si: Ce este CUI-ul unei firme si ce inseamna
Din cauza acestor lucruri, consumul de energie va fi mult mai ridicat in cazul in care ne dorim sa pastram o anumita temperatura in interiorul locuintei, ceea ce se traduce si prin niste facturi mult mai ridicate.
Tinand cont de consumul de energie necesar pentru a mentine temperatura optima in sezonul rece putem determina foarte usor clasa energica in care se incadreaza o locuinta, folosindu-ne de datele urmatoare:
- A4 – consum sub 16,25 Kwh/mp an;
- A1, A2, A3 – consum mai mare de 16,25 Kwh/mp si mai mic sau egal cu 32,5 Kwh/mp an;
- B – consum mai mare de 32,5 Kwh/mp si mai mic sau egal cu 48,75 Kwh/mp an;
- C – consum mai mare de 48,75 Kwh/mp si mai mic sau egal cu 65 Kwh/mp an;
- D – consum de peste 65 Kwh/mp si mai mic sau egal cu 81,25 Kwh/mp an;
- E – consum mai mare de 81,25 Kwh/mp si mai mic sau egal cu 113,75 Kwh/mp an;
- F – consum de 113,75 Kwh/mp si mai mic sau egal cu 162,5 Kwh/mp an;
- G – consum mai mare de 162,5 Kwh/mp an.