Ce este CUI-ul unei firme si ce inseamna
Ce este CUI-ul unei firme si ce inseamna

Ce este CUI-ul unei firme si ce inseamna


Ce este CUI-ul unei firme. Daca ai o firma sau daca esti pe punctul de a iti face o firma in Romania, ai auzit cel mai probabil facandu-se referire in jurul tau la un anume CUI. Ei bine, este vorba despre im cpd, un cod fara de care firma ta nu ar putea functiona legal in tara noastra. Totusi, ce este, de fapt, CUI si de ce este atat de important pentru functionarea unei societati comerciale? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari si alte detalii interesante in randurile urmatoare!

Ce este CUI-ul unei firme si ce inseamna – Cuprins:

Ce este CUI

Ce este CUI
Ce este CUI

Pentru a putea functiona, orice firma din Romania are nevoie sa se inregistreze fiscal la Registrul Comertului. CUI-ul, sau Codul Unic de Inregistrare, este un cod de identificare pe care firma il primeste dupa ce este inscrisa la acest Registru al Comertului.

Pe langa CUI, cel care infiinteaza noua societate comerciala va mai primi si un certificat de inregistrare. Certificatul de inregistrare este eliberat in mod normal in trei zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. In acest certificat de inregistrare sunt mentionate atat CUI-ul, cat si numarul de ordine din Registrul Comertului. 

In functie de tipul firmei, aceasta va fi inscrisa in unul dintre cele trei registre existente in tara noastra. Avem mai intai un registru dedicat persoanelor fizice, apoi un registru dedicat intreprinderilor individuale sau familiale si, in cele din urma, un registru pentru persoanele juridice.

Citeste si: Ce este leasingul si de cate tipuri e acesta

Numarul de ordine din registru va cuprinde o litera – “J” pentru persoanele juridice, “F” pentru persoanele fizice autorizate, respectiv “C” pentru intreprinderile familiale sau individuale. Totodata, va fi mentionat si codul numeric specific judetului in care se afla sediul social al respectivei societati, conform datelor din Sistemul Informatic al Registrului Unitatilor Teritorial Administrative. 

Desi peste tot in jurul nostru auzim vorbindu-se despre CUI, trebuie sa stiti ca acest termen nu mai exista in realitate de aproximativ 15 ani. Si asta pentru ca denumirea de CUI s-a modificat incepand cu anul 2007 in CIF – Cod de Identificare Fiscala. Totusi, chiar si in ziua de astazi, termenul de CUI este folosit in continuare la scara larga, fiind cunoscut de catre toti oamenii care au o firma.

De ce este important acest cod

Contabilitate
Contabilitate

CUI-ul unei firme este extrem de important, functionand practic precum o face CNP-ul pentru o persoana. Orice firma din tara poate fi cautate si verificata prin intermediul acestui CUI. Astfel de verificari pot fi facute pe site-ul Ministerului Finantelor Publice sau pe alte platforme specializate.

In momentul in care vom cauta o firma dupa CUI-ul ei, vom gasi toate informatiile despre acea firma: vechimea pe piata, domeniul in care activeaza (codul CAEN), numarul de angajati, cifra de afaceri si profitul inregistrat. 

Atat timp cat functioneaza, o firma nu isi va schimba CUI-ul niciodata. In schimb, numarul de ordine din registru, despre care aminteam in randurile anterioare, poate fi modificat. Spre exemplu, o astfel de modificare se poate face atunci cand sediul social al firmei este mutat intr-un alt judet. 

Cum se obtine CUI-ul pentru o firma

Acte necesare obtinere CUI firma
Acte necesare obtinere CUI firma

Pentru a isi obtine CUI-ul, un comerciant trebuie mai intai sa depuna o solicitare de inregistrare fiscala printr-o cerere de inregistrare la Biroul Unic din cadrul Oficiului Registrului Comertului de pe langa Tribunalul din judetul de domiciliu.

Solicitarea inregistrarii fiscale se face prin depunerea cererii, iar atribuirea CUI-ului de catre Ministerul Finantelor este conditionata de admiterea cererii de inregistrare in registrul comertului de catre judecatorul delegat. 

Certificatul de Inregistrare, care cuprinde si CUI-ul societatii, reprezinta mai apoi documentul care atesta ca acea persoana juridica a fost luata in evidenta de Registrul Comertului.

Atributul fiscal atasat CUI-ului este un cod alfanumeric ce are semnificatia categoriei de platitor de taxe si impozite la bugetul de stat. Spre exemplu, in cazul valorii “RO” vorbim despre o persoana juridica ce a fost luata in evidenta organului fiscal ca platitor de TVA.