Ce este leasingul si de cate tipuri e acesta
Ce este leasingul si de cate tipuri e acesta

Ce este leasingul si de cate tipuri e acesta


Ce este leasingul si de cate tipuri e acesta. Producatorii auto lanseaza an de an modele care mai de care mai interesante si mai puternice, facandu-i pe multi pasionati auto sa isi doreasca o noua masina destul de des.

Problemele apar insa atunci cand vorbim si despre achizitia acestor masini noi, cei mai multi dintre soferi neavand posibilitatile financiare de a isi cumpara un model nou o data la cativa ani. Pentru a veni in intampinarea celor care se lovesc de aceasta problema financiara, companiile mizeaza pe contractul de leasing.

Auzim destul de des despre acest contract leasing in ultimii ani, in jurul nostru regasindu-se numerosi apropiati care se lauda mai mult sau mai putin cu masinile lor luate prin leasing. Totusi, ce este, de fapt, leasingul si care sunt avantajele lui? Vorbim impreuna in randurile urmatoare despre toate aceste detalii!

Ce este leasingul si de cate tipuri e acesta – Cuprins:

Ce este leasingul

Ce este leasingul
Ce este leasingul

Inainte de toate, trebuie sa lamurim foarte clar ca atunci cand vorbim despre leasing nu este vorba despre nicio inselatorie sau despre ceva ascuns. Ba din contra, leasingul este reglementat atat prin Codul Civil (Art. 923 – 930), cat si printr-o lege speciala a leasingului, si anume Legea Nr. 59 din 28.04.2005.

Fara sa intram in detalii prea complexe, ne putem referi la leasing ca la o forma de credit, in care compania de leasing este cea care achizitioneaza bunul pe care o persoana si-l doreste, urmand ca respectiva persoana sa il achite ulterior printr-o rata lunara stabilita printr-un contract.

Desi cel mai des auzim vorbindu-se despre leasing atunci cand se vorbeste despre autoturisme, trebuie sa stiti ca aceasta forma de credit este disponibila pentru orice bun mobil sau imobil. Nu se poate vorbi insa despre leasing in cazul bunurilor sociale scoase din circuitul civil, in cazul terenurilor agricole, bunurilor consumabile si nici in cazul obiectelor proprietatii intelectuale care nu pot fi cesionate.

Mergem mai departe si va spunem ca leasingul poate avea mai multe forme, cele mai cunoscute dintre acestea fiind cele financiare si cele operationale. Exista insa si alte forme de leasing stabilite prin lege – barter, compensational, lease-back, de consum, direct, intern si international. Va explicam in randurile urmatoare care este leasingul care vi se potriveste, in functie de dorintele pe care le aveti.

Leasing financiar vs. Leasing operational

Leasing auto
Leasing auto

In cazul in care doriti ca la finele contractului de leasing sa ramaneti in posesia automobilului, veti avea nevoie de un leasing financiar. Atentie insa, pana la achitarea integrala a tuturor ratelor, automobilul va fi in proprietatea companiei de leasing.

Lucrurile se schimba insa daca va doriti un automobil doar in folosinta temporara, in acest caz fiind vorba despre un leasing operational. Intr-o astfel de situatie, la finele contractului, automobilul va ramane in proprietatea companiei care l-a achizitionat initial. Astfel, cei care apeleaza la aceasta optiune platesc practic o rata lunara pentru inchirierea automobilului.

Lucrurile sunt un pic mai complexe atunci cand vorbim despre leasingul operational, in special atunci cand vrem sa ne referim la rata pe care va trebui sa o platim lunar. Aceasta rata va fi calculata in functie de rulajul anual al automobilului, de marja uzurii, de dobanda si de durata contractului. In acelasi timp insa, trebuie sa spunem ca aceasta rata lunara va contine atat plata pentru inchirierea bunului, cat si intretinerea si asigurarea acestuia.

Citeste si: Ce este franciza si cum te poate ajuta in afaceri

Leasingul operational vine la pachet cu o serie de avantaje importante. In primul rand, in cazul in care va doriti sa conduceti o masina doar pentru trei ani spre exemplu, un astfel de contract va fi mult mai avantajos, permitandu-va ca dupa aceasta perioada sa schimbati modelul cu unul nou. In plus, la finalul contractului, veti returna masina fara a va asuma riscul de vanzare, acesta revenindu-i companiei de finantare.

Contractele de leasing vin insa si cu niste dezavantaje, mai mult sau mai putin importante pentru fiecare dintre noi. In primul rand, potrivit legii, contractul de leasing nu poate fi semnat pe un termen mai mic de un an. De asemenea, contractul nu poate depasi termenul de cinci ani.

In mod normal, valoarea contractului de leasing este in euro, ceea ce aduce cu sine un risc valutar tinand cont de fluctuatiile de pe piata financiara. In cele din urma, desi nu este obligatorie depunerea unei garantii, cel mai probabil va trebui sa achitati un avans pe care il veti negocia in contractul incheiat cu compania de leasing.