Ce este clorura de sodiu si ce beneficii ofera
Ce este clorura de sodiu si ce beneficii ofera

Ce este clorura de sodiu si ce beneficii ofera


Ce este clorura de sodiu. In general, face parte din alimentatia de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Nu este de mirare ca stim cu totii asadar ce este sarea de bucatarie! Nu putini sunt insa cei care ridica din umeri atunci cand sunt intrebati despre clorura de sodiu, nesesizand ce este.

Cunoscuta in termeni populari drept sare de bucatarie, clorura de sodiu este unul dintre acei compusi de care organismul uman are nevoie pentru a putea indeplini anumite functii vitale in viata de zi cu zi. Totusi, ce este, de fapt, clorura de sodiu si care sunt principalele ei functii in organism? Aflam toate aceste detalii si alte informatii interesante pe subiect in randurile urmatoare!

Ce este clorura de sodiu si ce beneficii ofera – Cuprins:

Ce este clorura de sodiu

Ce este clorura de sodiu
Ce este clorura de sodiu

Pentru inceput, trebuie sa stim ca aceasta clorura de sodiu se obtine prin reactia dintre acidul clorhidric si hidroxidul de sodiu, avand formula chimica NaCl. Clorura de sodiu este cel mai raspandit compus al clorului. Clorura de sodiu a fost cunoscuta inca din cele mai stravechi timpuri. In jurul anului 1630, clorul gazos a fost sintetizat in urma unei reactii chimice, insa la acel moment nu a fost recunoscut drept o substanta importanta la nivel fundamental.

Cand vorbim despre clorura de sodiu ne referim la o substanta solida, ionica si cristalina, ce are punctul de fierbere la 1413 grade Celsius, respectiv punctul de topire la 801 grade Celsius. Ramanem la capitolul proprietatilor chimice ale clorurii de sodiu si va mai spunem ca are o densitate de 2.165 g/cm3 si o duritate de 2.5 pe scara Mohs.

Clorura de sodiu este, asadar, o substanta chimica. In aceste conditii, trebuie spus ca atunci cand este consumata in exces poate deveni destul de daunatoare pentru organismul uman. Prea mult sodiu consumat de organism face ca rinichii sa nu mai lucreze la capacitate maxima, iar inima va ajunge sa pompeze mult mai mult sange prin rinichi.

Avand in vedere aceste doua consecinte primare, rezultatul este unul singur, si anume cresterea tensiunii arteriale. In acelasi timp insa, nu trebuie sa trecem peste faptul ca aceasta clorura de sodiu contribuie la mentinerea echilibrului osmotic si la rehidratarea organismului.

Sarea de bucatarie. Beneficii

Sare de bucatarie
Sare de bucatarie

Unul dintre cele mai importante roluri ale clorurii de sodiu in organismul uman se refera la mentinerea echilibrului fluidelor. Osmoza reprezinta deplasarea apei prin membranele permeabile catre zonele cu concentratii mari de sare sau alte particule solubile. In tot acest timp, sodiul si clorura din sange ajuta organismul sa nu piarda prea multa apa.

Clorura de sodiu nu este numai un condiment de baza in alimentatia de zi cu zi a oamenilor din intreaga lume, ci si un conservant excelent. Astfel, clorura de sodiu este folosita in cantitati semnificative in industria conservelor. De asemenea, clorura de sodiu mai este utilizata si in industria chimica sau chiar si in tabacarie.

Citeste si: Ce este ichtiolul si la ce se foloseste

Potrivit specialistilor, consumul zilnic de clorura de sodiu (sare de bucatarie) recomandat este de aproximativ 5 grame. Asimilarea in organism a unei cantitati prea mari de clorura de sodiu poate provoca in timp probleme serioase de sanatate, incepand de la cresterea presiunii arteriale si pana la anumite disfunctii cardiovasculare, infarct, osteoporoza sau chiar si cancer stomacal. In urma cu mai bine de zece ani, in anul 2010, 15% din decesele cauzate de infarct au fost colerate cu consumul excesiv de sare.

Sodiul are o capacitate importanta de a retine apa in corp, fiind de asemenea esential pentru buna functionare a sistemului nervos central si a inimii. Alaturi de potasiu, sodiul asigura diferenta de potential transmembranar din organism. Totodata, sodiul asigura volumul si calitatea mediului intern, un singur atom de Na+ fiind capabil sa retina intre 8 si 12 molecule de apa. Nu in ultimul rand, despre sodiu mai putem spune ca mentine permeabilitatea normala a membranelor celulare.

Clorul, ca si element chimic, este la randul lui important pentru organismul uman, stomacul folosindu-se de el pentru a produce acidul clorhidric prin care este asigurat un pH optim al digestiei. De asemenea, este esential pentru transmiterea influxului nervos.