Ce este ichtiolul si la ce se foloseste
Ce este ichtiolul si la ce se foloseste

Ce este ichtiolul si la ce se foloseste


Ce este ichtiolul si la ce se foloseste. Bolile de piele sunt numeroase, iar afectiunile dermatologice reprezinta unele dintre problemele medicale ce ne aduc in dese randuri la doctorul specialist. Exista cateva mii de boli de piele, multe dintre ele putand avea simptome asemanatoare.

Nu de putine ori, in tratarea acestor afectiuni, folosim diverse creme si lotiuni ce au in componenta lor ichtiol. Totusi, ce este, de fapt, ichtiolul si care sunt cele mai importante proprietati ale sale?! Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari in randurile urmatoare, asa ca va invitam sa ramaneti alaturi de noi!

Ce este ichtiolul si la ce se foloseste – Cuprins:

Ce este ichtiolul

Ce este ichtiolul
Ce este ichtiolul

In primul si primul rand, despre ichtiol trebuie sa spunem ca este un ingredient activ natural, obtinut din distilarea sisturilor bituminoase. Nu vorbim despre o noutate in domeniul medical, ba chiar din contra, ichtiolul fiind folosit de mai bine de un secol in dermatologie.

Potrivit specialistilor, ichtiolul are importante proprietati curative si regenerative, tocmai acesta fiind si motivul pentru care il intalnim atat de des in componenta cremelor si lotiunilor ce sunt folosite in tratarea afectiunilor de acest fel. Ichtiolul se utilizeaza pentru ingrijirea pielii acneice, cu dermatita seboreica, atopica, cu psoriazis sau pentru tratarea infectiilor fungice.

Ichtiolul poate fi cumparat in ziua de astazi si ca produs individual. Din punct de vedere al aspectului, ichtiolul se prezinta sub forma unui lichid uleios de culoare neagra, foarte vascos, cu miros puternic de petrol. In cazul in care vorbim despre alte produse ce au in componenta acest ichtiol, trebuie sa stiti ca de regula mirosul de petrol este imprumutat de acestea.

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, ichtiolul este obtinut din distilarea sisturilor bituminoase. Daca va intrebati ce este cu aceste sisturi bituminoase, trebuie sa stiti ca aceste zacaminte de sisturi bituminoase sunt localizate in Franta. Prelucrarea ichtiolului in forma sa actuala este realizata de catre o firma specializata din Austria.

Cele mai importante proprietati ale ichtiolului

Staphylococcus aureus
Staphylococcus aureus

Inainte de toate, ichtiolul s-a facut remarcat datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antibacteriene si antimicotice de care beneficiaza. Datorita acestora, ichtiolul ofera un spectru larg de eficacitate in tratamentul numeroaselor afectiuni dureroase ale pielii cu si fara fundatie microbiana.

Precum mentionam si in debutul acestui material, ichtiolul nu este un ingredient minune abia aparut pe piata. Inca din anii 1880, ichtiolul era folosit in tratarea dermatozelor inflamatorii.

Potrivit studiilor realizate de-a lungul timpului, la nivel celular, ichtiolul inhiba dezvoltarea unor enzime ce sunt implicate in degradarea acidului arachidonic, ai caror produsi de descompunere sunt responsabili de aparitita inflamatiilor. In aceste conditii, ichtiolul ajunge sa actioneze precum un analgezic.

Citeste si: Ce este surimi si cum se prepara

Mai departe, activitatea bactericida a ichtiolului a fost evaluata in vitro prin determinarea concentratiei minime de la care devine eficient. Astfel, in urma studiilor s-a ajuns la concluzia ca pentru Staphylococcus aureus e eficient de la 0,078%, pentru Staphylococcus epidermidis de la 0,313%, pentru Streptococcus pyogenes de la 0,039%, in timp ce pentru germenii gram negativi s-a dovedit a fi eficient de la minim 5%.

Nu in ultimul rand, in urma testelor in vitro efectuate asupra diferitelor tipuri de fungi s-a ajuns la concluzia ca ichtiolul este eficient intr-o concentratie de 0.2% in cazul dermatofitilor (Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, Microsporum canis, M. gypseum, Epidermophyton floccosum).

Ichtiolul a ajuns astfel sa fie un ingredient activ pe care il gasim in ziua de astazi in componenta mai multor produse antiacneice sau sampoane antiseboreice. De asemenea, ichtiolul mai este folosit si in componenta unor produse pentru ingrijirea pielii atopice.

In preparatele cosmetice, ichtiolul se foloseste in produse anhidre liposolubile in concentratii cuprinse intre 10 si 20%. Tinand insa cont de mirosul puternic de petrol pe care il are si de culoarea sa inchisa, vorbim si despre niste limite estetice ale utilizarii acestui ichtiol in produsele cosmetice. (foto: wikipedia.com)