Ce este cocktailul Molotov si de unde vine numele
Ce este cocktailul Molotov si de unde vine numele

Ce este cocktailul Molotov si de unde vine numele


Ce este cocktailul Molotov. Progresul tehnologic in ceea ce priveste armamentul a cunoscut un avant accelerat in ultimele decenii, cele mai puternice armate ale lumii putandu-se lauda in prezent cu un arsenal de razboi extrem de performant. Pe vremuri insa, lucrurile erau mult mai complicate din acest punct de vedere, soldatii neavand la dispozitie arme performante pentru a lupta contra adversarilor.

Fiind nevoiti sa improvizeze, soldatii au gasit tot felul de metode pentru a isi pune adversarii la pamant. In acest fel a aparut celebrul cocktail Molotov. Se vorbeste des despre acesta, insa cati stiu ce este, de fapt, cocktailul Molotov si ce contine el? Aflam mai multe raspunsuri in randurile urmatoare!

Ce este cocktailul Molotov si de unde vine numele – Cuprins:

Ce este cocktailul Molotov

Ce este cocktailul Molotov
Ce este cocktailul Molotov

Cand ne referim la coktailul Molotov ne ducem cu gandul automat la o bomba artizanala incendiara. Este numita asa dupa ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov, unul dintre artizanii pactului germano-sovietic din anul 1939 care impartea practic Europa de Est in sfere de influenta ale Germaniei naziste si Uniunii Sovietice.

Cocktailul Molotov a aparut pentru prima data in timpul Razboiului Civil Spaniol din anii 1936 – 1939. Bineinteles, la acea vreme nu era decat o simpla bomba artizanala, numele de cocktail Molotov fiindu-i atribuit mult mai tarziu. Mai exact, in timpul Razboiului de Iarna dintre Uniunea Sovietica si Finlanda, din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Finlanda este una dintre tarile care au avut de suferit in urma Pactului Ribbentrop-Molotov despre care aminteam in randurile precedente. In timpul Razboiului de Iarna, Finlanda a fost atacata de Uniunea Sovietica. Numele bombei reprezenta la acea vreme o insulta la adresa ministrului de externe al sovieticilor si la adresa pactului semnat de acesta in anul 1939.

Citeste si: Ce este Anonymous si cu ce se ocupa

In anul 1940, Uniunea Sovietica anunta cu surle si trambite printr-o campanie de propaganda fara precedent ca va trimite pachete cu alimente Finlandei. Anuntul era facut la radioul de stat chiar de ministrul de externe Viaceslav Molotov, care anunta cetatenii finlandezi ca URSS va arunca din avion pachete cu alimente deasupra Finlandei. Astfel, Molotov spunem ca URSS acorda un ajutor umanitar fara precedent pentru Finlanda.

Ajutorul umanitar anuntat de sovietici nu s-a dovedit a fi nimic altceva decat un bombardament real asupra Finlandei. Nordicii au luat in ras actiunea sovieticilor, numind bombele invadatorilor “cosuri de paine Molotov”.

Finlandezii au trecut la atac in cele din urma, incepand sa foloseasca din ce in ce mai multe bombe incendiare improvizate impotriva tancurilor sovietice care invadasera deja tara. Nordicii au numit atunci aceste bombe cocktailuri Molotov, spunand ca reprezinta “bautura care insotea cosul de paine Molotov”.

Ce contine acest cocktail

Ce contine acest cocktail
Ce contine acest cocktail

Cocktailul Molotov reprezinta de fapt un amestec de anumite produse inflamabile cu ulei de motor si un recipient de sticla. In cele mai multe cazuri, o carpa sau o bucata de panza este asezata in locul dopului si serveste drept fitil. Atacatorul aprinde fitilul si lanseaza sticla catre inamic, urmand ca la spargerea sticlei sa se imprastie continutul care va intra in contact cu flacara fitilului si va provoca un incendiu.

Uleiul de motor este un ingredient obligatoriu pentru un cocktail Molotov, acesta facand ca benzina sa se lipeasca de orice suprafata.

De asemenea, la cocktailurile Molotov se adauga de regula substante extrem de toxice peste combustibil, rolul lor fiind acela de a crea un fum sufocant sau chiar otravitor dupa explozie. Practic, putem cataloga cocktailul Molotov drept o arma chimica improvizata. Printre aceste substante se numara inalbitorul, cianura de hidrogen, clorul, pesticide sau alti acizi puternici.

Realizarea unui astfel de cocktail Molotov este destul de usoara si rapida, ingredientele folosite putand fi gasite la fel de usor de catre oricine. Tocmai din acest motiv, cocktailul Molotov a ajuns sa fie folosit de-a lungul vremii in tot felul de confruntari intre huligani, protestatari, gherile urbane, teroristi si asa mai departe, nu numai in cadrul razboaielor serioase.