Ce este compunerea si ce trebuie sa cuprinda
Ce este compunerea si ce trebuie sa cuprinda

Ce este compunerea si ce trebuie sa cuprinda


Ce este compunerea si ce trebuie sa cuprinda. Inca din clasele primare, copiii isi insusesc la orele de limba romana cunostintele necesare pentru a putea scrie o compunere. Scrierea unei compuneri poate parea o sarcina banala la prima vedere pentru un adult, insa uneori lucrurile sunt ceva mai complicate in practica.

Fie ca vorbim despre o simpla compunere sau despre un eseu ce necesita anumite cunostinte, pentru scrierea unei compuneri de calitate este nevoie si de putin talent. Totusi, ce este, de fapt, o compunere si care sunt bazele de care trebuie pornit in procesul de scriere a unei compuneri ca la carte? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari si multe alte detalii interesante despre acest subiect in randurile urmatoare!

Ce este compunerea si ce trebuie sa cuprinda – Cuprins:

Ce este compunerea

Ce este compunerea
Ce este compunerea

Putem incepe de la explicatia pe care o regasim in dictionarul limbii romane atunci cand cautam ce inseamna, de fapt, o compunere. Potrivit DEX, compunerea este o lucrare scolara pe o tema data. Putem merge insa mai departe si putem considera ca o compunere este orice text de dimensiuni scurte pe care il citim. Spre exemplu, materialul de fata este tot o compunere, cu o tema clara adusa in discutie.

Atunci cand ne gandim insa la o compunere nu trebuie sa ne ducem cu gandul la un simplu text scris fara o idee clara. Atunci cand scriem o compunere trebuie sa stim inca de la bun inceput ca textul pe care il elaboram trebuie sa aiba o structura clara, o organizare coerenta si, bineinteles, o scriere corecta.

O compunere cuprinde, in general, trei parti specifice. Prima este, bineinteles, introducerea, acea parte care cuprinde cateva detalii despre locul, timpul si personajele actiunii. Apoi urmeaza cuprinsul, partea in care vom regasi dezvoltarea actiunii, adica povestirea intamplarii, descrierea personajelor, a locurilor in care se petrece actiunea si asa mai departe. Cuprinsul este partea cea mai lunga dintr-o compunere. In cele din urma avem, bineinteles, incheierea, partea care expune sfarsitul povestirii si concluzia.

Citeste si: Ce este adjectivul si cum se clasifica acesta

Organizarea este extrem de importanta atunci cand vorbim despre elaborarea unei compuneri. Trebuie sa stim inca de la bun inceput care este subiectul pe care vrem sa il tratam si care sunt ideile pe care vrem sa le transmitem celor ce vor citi in cele din urma textul pe care il scriem.

Pentru a putea transmite cat mai simplu si mai eficient ceea ce ne dorim, trebuie sa ne organizam ideile in paragrafe. De asemenea, propozitiile si frazele care formeaza aceste paragrafe trebuie sa aiba coerenta de la inceput si pana la sfarsit si sa transmita o idee clara cititorului.

Folosirea unui limbaj adecvat este extrem de importanta atunci cand vorbim despre o compunere, intre limbajul vorbit si limbajul scris existand mai multe diferente. De asemenea, si vocabularul sau gramatica pe care le folosim in cadrul unei compuneri se vor dovedi a fi diferite in comparatie cu cele pe care le folosim in vorbirea directa.

Reguli pentru scrierea unei compuneri

Reguli pentru scrierea unei compuneri
Reguli pentru scrierea unei compuneri

Orice compunere trebuie sa inceapa cu un titlu, acesta trebuind sa fie sugestiv si nu foarte lung. Prima propozitie din compunere este extrem de importanta, aceasta dezvaluind practic ideea despre care se va vorbi in urmatoarele paragrafe. In general, subiectul compunerii va deveni evident inca din aceasta prima propozitie.

Bineinteles, tot ceea ce urmeaza in cuprins va fi in stransa legatura cu introducerea compunerii. Ideile exprimate in cuprinsul compunerii trebuie sa explice, sa extinda si sa sustina fraza de deschidere. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, organizarea devine extrem de importanta in aceasta parte a compunerii, paragrafele avand nevoie sa fie coerente si sa lege intre ele.

Fraza de incheiere este, de asemenea, extrem de importanta pentru ca o compunere sa fie considerata scrisa “ca la carte”. Aceasta ultima fraza trebuie sa finalizeze intreaga compozitie, reprezentand practic o concluzie la care nu se mai pot aduce completari ulterioare.