Ce este curcuma si care sunt beneficiile
Ce este curcuma si care sunt beneficiile

Ce este curcuma si care sunt beneficiile


Curcuma este una dintre acele plante despre care se pomeneste din ce in ce mai des in ultimii ani, fiind folosita in multe colturi ale lumii din cele mai vechi timpuri. Curcuma se inrudeste cu ghimbirul, o alta planta-vedeta a zilelor noastre.

De fapt, curcuma reprezinta un gen din care fac parte aproximativ o suta de specii de plante perene, toate din familia Zingiberaceae. Totusi, ce este, de fapt, curcuma si de ce este atat de recomandata de specialisti in prezent? Aflam impreuna mai multe detalii despre aceasta planta in randurile urmatoare!

Ce este curcuma si care sunt beneficiile – Cuprins:

Ce este curcuma

Ce este curcuma
Ce este curcuma

In primul si primul rand, trebuie sa spunem ca aceasta planta este originara din sudul Asiei si din nordul Australiei. Beneficiind de importante proprietati terapeutice, curcuma a inceput sa fie folosita inca din cele mai vechi timpuri. Potrivit analizelor efectuate, se pare ca acesta planta este folosita cu precadere in India inca din urma cu mai bine de 4.000 de ani. In prezent, curcuma este cultivata si in alte regiuni ale lumii, precum China, Japonia, Indonezia, Taiwan sau Africa.

Asa cum spuneam si mai devreme, curcuma reprezinta de fapt un gen din care fac parte o sumedenie de plante. Plantele care fac parte din acest gen pot fi diferentiate dupa frunzele lungi si lanceolate, cu o nuanta de verde deschis. Florile plantelor au culori diferite insa, in functie de fiecare specie. Plantele din acest gen se inmultesc exclusiv prin replantarea rizomului.

Radacina plantei este acoperita de coaja, care poate fi indepartata foarte simplu si usor prin razuire. Ulterior, aceasta coaja este utilizata pentru a obtine condimentul. Mai exact, miezul plantei este lasat la uscat, iar in cele din urma prin macinarea lui se obtine condimentul.

In cele mai multe discutii despre curcuma isi face aparitia inevitabil si turmericul, cei doi termeni fiind adesea asociati. Totusi, exista o mica diferenta intre cei doi termeni, chiar daca intre curcuma si turmeric exista o relatie stransa. Turmericul reprezinta de fapt una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut de marea majoritate a oamenilor si sub denumirea de sofran indian. In tara noastra mai este cunoscut de asemenea si sub denumirea de zerdiceaf.

Beneficii

Pudra de curcuma
Pudra de curcuma

Datorita substantei active pe care o contine, curcumina, curcuma poate fi considerata una dintre cele mai benefice plante pe care le avem la indemana. Tocmai din acest motiv, nu este de mirare ca indienii o consuma inca din urma cu mai bine de patru mii de ani!

Curcumina despre care tocmai aminteam are in primul rand o serie intreaga de proprietati antiinflamatorii si dezinfectante. Astfel, curcuma poate fi aplicata pe taieturi si julituri, avand un efect vindecator. Totodata, s-a dovedit de-a lungul anilor ca aceasta curcuma ar avea si un puternic rol antioxidant.

Antioxidantii din componenta curcumei combat radicalii liberi din organismul nostru si pot reduce sau preveni unele dintre daunele provocate de acestia. Nu in ultimul rand, curcuma poate ameliora simptomele neplacute in cazul bolilor de artrita, osteoartrita si artrita reumatica.

Citeste si: Ce este Kale si ce beneficii ofera consumul acesteia

Curcumina, substanta activa ce se regaseste in curcuma, este un adjuvant si pentru reducerea nivelului de glucoza din sange, ajutand in acelasi timp la secretia de insulina a pancreasului. Specialistii sunt de parere totodata ca suplimentele pe baza de curcumina se pot dovedi extrem de folositoare si in prevenirea aparitiei diabetului de tip 2.

Curcuma imbunatateste de asemenea si circulatia sanguina, ceea ce inseamna ca previne in acelasi timp si formarea cheagurilor de sange.

Mergem mai departe si va mai spunem ca tot curcuma poate ajuta organismul si sa lupte impotriva afectiunilor respiratorii. De asemenea, poate lupta pentru ameliorarea simptomelor virale provocate de raceala si gripa.

Curcuma nu este folosita insa numai pentru proprietatile sale benefice organismului. De multe ori, aceasta planta este utilizata si la gatit, dand o culoare aurie preparatelor si un gust extrem de aromat.