Ce este cuscus, din ce este facut, dar si ce fel de beneficii iti poate oferi. Cum se prepara cuscus-ul traditional, cum se serveste si in ce tari a devenit cunoscut. Iata ce trebuie sa stii!
Ce este cuscus
Cuscus-ul este unul dintre cele mai des intalnite alimente din gastronomia nord-africana, fiind specific unor tari precum Maroc, Mauritania, Algeria, Tunisia sau Libia.
De asemenea, mai intalnim cuscus si in bucatariile din Orientul Mijlociu sau chiar in Europa, in Sicilia. Vorbim despre un aliment simplu, obtinut din gris obtinut din faina de grau dur, ce se prepara la abur. De cele mai multe ori, cuscus-ul este servit alaturi de tocanite din legume sau carne.
Cuscus-ul este consumat in regiunile amintite in randurile anterioare inca din urma cu cateva sute de ani, existand chiar si atestari istorice in acest sens.
Citeste si: Ce este bulgurul si ce beneficii ofera pentru organism
Spre exemplu, una dintre primele referinte scrise despre cuscus dateaza din secolul al XIII-lea. Mai exact, vorbim despre o reteta pentru cuscus cuprinsa in cartea “The cookbook of the Maghreb and Al-Andalus”. De asemenea, tot din acelasi secol provine si o istorie siriana care include patru referinte despre cuscus.
De-a lungul secolelor, cuscus-ul a ajuns sa fie consumat in mai multe zone geografice ale lumii, fiind raspandit in ziua de astazi in toate colturile planetei. In secolul XVI, cuscus-ul a ajuns din Siria in Turcia, in prezent fiind consumat regulat in mai multe provincii din zona de sud a Turciei.
De asemenea, cuscus-ul este cunoscut in ziua de astazi si in gastronomia din Trapani. Mai mult decat atat, cuscus-ul a ajuns in cele din urma chiar si in America de Sud, fiind consumat in prezent in Brazilia. In aceasta zona a lumii, cuscus-ul este preparat din malai!
Cum se prepara si cum se serveste
Daca vorbim despre reteta clasica a cuscus-ului, trebuie sa spunem de la bun inceput ca nu vorbim despre nimic prea complicat, ba chiar din contra. Mai intai, grisul trebuie stropit cu apa. Apoi, cu ajutorul mainilor se formeaza niste granule mici.
Acestea sunt preparate mai apoi cu faina uscata pentru a le pastra separate, dupa care sunt cernute. Aceasta este metoda traditionala de facut cuscus, insa in ziua de astazi acesta poate fi cumparat de la aproape orice magazin, procesul de preparare fiind unul mecanizat.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, cuscus-ul reprezinta unul dintre alimentele de baza din bucatariile nord-africane. Spre exemplu, in Tunisia, Algeria sau Maroc, cuscus-ul este servit alaturi de tocane din legume sau carne.
De asemenea, daca vorbim despre Algeria si Maroc, nu putem sa nu amintim despre asa numitul seffa, o adevarata delicatesa dulce ce se serveste la sfarsitul unei mese. Astfel, cuscus-ul este servit impreuna cu o portie consistenta de lapte parfumat cu apa de flori de portocal.
Cuscus-ul a ajuns de-a lungul anilor si pe continentul european, devenind un preparat extrem de indragit si de popular in Franta sau Spania. Este servit de regula alaturi de sosul de harissa, un alt preparat imprumutat de europeni din bucataria tunisiana.
Ce beneficii are cuscus-ul
Nu numai ca este foarte gustos in cadrul unor preparate, insa cuscus-ul vine la pachet si cu o serie importanta de beneficii pentru organism. Una dintre principalele componente ale cuscus-ului este seleniul, acesta fiind un mineral destul de rar intalnit in sursele clasice de hrana pe care le consumam in ziua de astazi.
Seleniul functioneaza ca un puternic antioxidant in vasele de sange, fiind foarte important pentru sanatatea inimii. De asemenea, seleniul previne formarea colesterolului LDL pe peretii arterelor si venelor. Asadar, cuscus-ul poate ajuta organismul in prevenirea dezvoltarii unor afectiuni cardiovasculare.
Beneficiile seleniului ajuta, de asemenea, si in lupta organismului impotriva radicalilor liberi si a altor toxine periculoase din sange. Mai mult decat atat, seleniul stimuleaza regenerarea vitaminei C si a vitaminei E, ambele dovedindu-se a fi foarte importante in cadrul mecanismelor de aparare ale organismului.
Specialistii recomanda consumul de cuscus si pentru fortificarea musculaturii, fiind cunoscut faptul ca seleniul are un efect important asupra dezvoltarii masei musculare. Potrivit cercetarilor, deficienta de seleniu este o cauza majora a degradarii musculare si a oboselii.
In componenta cuscus-ului se mai gaseste si potasiu, acesta reducand contractia vaselor de sange si imbunatatind tensiunea arteriala. Totodata, potasiul ajuta la reglarea batailor inimii si previne aritmiile cardiace.
Cuscus-ul este, de asemenea, foarte potrivit si pentru cei care isi doresc sa piarda din greutate. Cuscus-ul are un aport scazut de calorii, avand mai putin de 200 de calorii pentru o suta de grame. In acelasi timp, cuscus-ul ofera un plus de fibre, minerale si vitamine, fiind extrem de benefic in dietele celor care nu consuma carne.