Ce este gudronul si la ce se foloseste
Ce este gudronul si la ce se foloseste

Ce este gudronul si la ce se foloseste


Ce este gudronul si la ce se foloseste. Discutiile iscate de-a lungul timpului in jurul gudronului sunt contradictorii, unii considerand acest material de-a dreptul miraculos, in timp ce altii sustin ca este foarte periculos. Subiectul este insa unul destul de complex, mai ales in contextul in care gudronul poate fi obtinut din materiale diferite, ceea ce inseamna ca si produsul final este extrem de diferit.

Desi se vorbeste atat de des pe seama acestui produs, nu putini sunt cei care nu stiu, de fapt, ce este gudronul si care sunt proprietatile sale. Ne propunem sa lamurim mai multe aspecte in randurile urmatoare si sa aflam impreuna mai multe informatii interesante despre tot ceea ce inseamna gudron!

Ce este gudronul si la ce se foloseste – Cuprins:

Ce este gudronul

Ce este gudronul
Ce este gudronul

Cand vorbim despre gudron ne ducem cu gandul automat la acel produs obtinut din lemn, produs ce s-a dovedit de-a lungul vremurilor ca beneficiaza de proprietati importante de protectie a lemnului aflat la exterior sau supus unor conditii deosebite de umiditate.

Bineinteles, gudronul obtinut din lemn este complet diferit fata de cel obtinut din petrol sau din carbune. De abia in cazul acestuia putem vorbi despre periculozitate din cauza continutului masiv de benzen, un produs considerat de specialisti ca fiind cancerigen.

Practic, gudronul este un amestec de carbon si hidrocarburi, ce se obtine prin distilarea uscata sau piroliza din materiale organice precum lemnul, carbunele, petrolul, resturile vegetale etc.

Gudronul era folosit de foarte multi oameni in trecut, dovedindu-se a fi extrem de bun pentru protectia ambarcatiunilor. Totusi, de-a lungul anilor pe piata si-au facut aparitia o serie intreaga de produse moderne dedicate lemnului, ceea ce a facut ca gudronul sa nu mai fie chiar atat de des utilizat.

In plus, in zilele noastre, ambarcatiunile sunt moderne, lemnul nefiind folosit atat de des acum in constructia navelor. Desi nu mai este folosit in atat de multe situatii, gudronul se bucura insa de o recunoastere universala datorita proprietatilor sale.

Cum se obtine gudronul

Carbune
Carbune

Mergem mai departe si vorbim acum despre procesul de obtinere al acestui material. Gudronul este obtinut prin incalzirea controlata a lemnului la temperaturi inalte. In urma acestui proces se obtine carbune si gudron. De asemenea, gudronul se poate obtine si prin piroliza din alte materiale vegetale, asa cum ar fi porumbul. Spre exemplu, incalzirea unui cocean de porumb la microunde va face ca din acesta sa picure ceea ce numim gudron.

Suedia este tara ce a fost cunoscuta la nivel global pentru productia si exportul in cantitati industriale a gudronului, un produs obtinut din lemn de pin. Totusi, productia si exportul gudronului in Suedia a incetat la inceputul secolului XX, odata cu inlocuirea gudronului cu alte substante chimice. Gudronul nu este insa un produs modern, aceasta substanta fiind cunoscuta inca din vremea Greciei Antice. Istoria acelor vremuri consemneaza in mod repetat ca gudronul a fost utilizat in mod constant de catre oameni din toate colturile lumii.

Citeste si: Ce este mirul si cum se face

Asa cum spuneam si in randurile de inceput ale acestui materiale, intre diferitele tipuri de gudron de pe piata trebuie sa se faca intotdeauna o diferentiere corecta. Gudronul vegetal, obtinut din biomasa, este foarte diferit de cel extras din petrol, numit in termeni populari si smoala. Gudronul obtinut din petrol este, intr-adevar, toxic din cauza continutului ridicat de creozot, material ce este considerat cancerigen.

Gudronul a fost utilizat de-a lungul vremurilor in toate colturile planetei, avand mai multe functionalitati. In primul rand, gudronul protejeaza lemnul impotriva putrezirii. Funiile din canepa erau de asemenea impregnate cu gudron pentru a fi protejate impotriva putrezirii in conditii de umezeala excesiva. De asemenea, gudronul era folosit si pe post de substanta anti-alunecare.

Putini sunt cei care stiu insa ca gudronul a fost utilizat de-a lungul vremurilor si in scop medical, pentru afectiuni ale pielii si pentru expectoratie. De asemenea, gudronul s-a dovedit a fi si un tratament util al ranilor in cazul cailor si al vitelor. Mai mult decat atat, gudronul a fost folosit chiar si pe post de condiment pentru mancare, in special pentru carne. Nu in ultimul rand, gudronul a mai jucat si rolul de colorant pentru lumanari! Totodata, gudronul a fost cosiderat in anumite zone ale lumii si un dezinfectant general foarte bun.