Ce este intabularea. Acte necesare pentru a o efectua
Ce este intabularea. Acte necesare pentru a o efectua

Ce este intabularea. Acte necesare pentru a o efectua


Ce este intabularea si care sunt actele necesare pentru a o efectua. De ce este necesara daca ai cumparat sau ai vandut o casa. Iata ce trebuie sa stii!

Ce este intabularea. Acte necesare pentru a o efectua – Cuprins:

Ce este intabularea

Ce este intabularea
Ce este intabularea

Daca ai cumparat sau daca ai vandut vreodata o proprietate imobiliara, fara doar si poate te-ai lovit de lovit de ceea ce se numeste intabulare. Potrivit definitiei, intabularea reprezinta inscrierea definitiva a dreptului de proprietate in cartea funciara.

Practic, fara aceasta intabulare nu aveti cum sa dovediti ca o proprietate va apartine pe deplin. Lucrurile poate ca nu sunt insa chiar atat de simple in realitate, asa ca in randurile urmatoare vrem sa va explicam pe larg ce este, de fapt, aceasta intabulare.

Asa cum specificam si in randurile anterioare, pentru inceput trebuie sa intarim faptul ca intabularea este absolut necesara in orice operatiune in care o proprietate imobiliara intra intr-o tranzactie.

Mai exact, fara intabulare nu se poate vinde o casa, nu se poate deschide un magazin intr-un imobil existent, nu se poate construi o casa noua si asa mai departe. Mai mult decat atat, extrasul de carte funciara, care are la baza actul de intabulare, va poate scuti in timp de o serie intreaga de neplaceri.

Citeste si: Ce este PIB (Produsul Intern Brut) si ce arata

Totodata, trebuie sa spunem si ca intabularea si cadastrul sunt obligatorii prin lege, acestea fiind interdependente. Mai exact, nu iti poti intabula imobilul fara sa detii documentatia cadastrala necesara. In acelasi timp, cadastrul solicita si intabularea!

Daca tot am pomenit acum si despre cadastru, ne vedem nevoiti sa explicam ca acesta reprezinta o documentatie de factura informativa care ofera detaliile necesare despre masuratorile si datele tehnice ale unui imobil.

Intabularea despre care vorbim in acest material presupune, de fapt, inscrierea imobilului in cartea funciara, document care atesta statutul cadastral si juridic al proprietatii pe care o detii. Inscrierea in cartea funciara este insa imposibila fara masuratorile si datele tehnice stabilite prin cadastru.

Practic, aceasta inscriere in cartea funciara atesta dreptul de proprietate al unei persoane asupra unui imobil. In cazul in care nu este intabulat, un imobil nu poate face obiectul niciunei tranzactii, ceea ce inseamna ca nici nu poate fi vandut sau donat.

Acte necesare pentru intabularea unei case

Acte necesare intabulare
Acte necesare intabulare

Procesul de intabulare poate parea destul de complex la prima vedere pentru multi, insa lucrurile nu sunt deloc atat de complicate. Evident, este recomandat insa sa stii de la bun inceput care sunt documentele de care ai nevoie pentru a face intabularea unei case. Apoi te poti pregati asa cum trebuie pentru demersul de intabulare!

In cazul in care vorbim despre o casa nou construita, pentru intabularea imobilului vei avea nevoie de urmatoarele documente:

a) certificat fiscal pentru cadastru si intabulare, care este eliberat de Primarie, de la Directia Taxe si Impozite (in original) – este de preferat ca aceste document sa fie obtinut doar dupa furnizarea planurilor rezultate in urma realizarii masuratorilor de catre o firma specializata;

b) extrasul de carte funciara pentru informare al imobilului;

c) certificatul de atestare a edificarii constructiei;

d) copie dupa documentatia cadastrala initiala.

e) autorizatia de demolare (doar daca in actele de proprietate figureaza o constructie care a fost demolata – copie legalizata);

f) actul de identitate al proprietarului (in copie simpla);

g) dovada achitarii taxei solicitate de OCPI

Apoi, in cazul in care vorbim despre situatia in care este proprietarul unei case, pentru intabulare vei avea nevoie de urmatoarele documente:

a) certificat fiscal pentru cadastru si intabulare, eliberat de Primarie, de la Directia Taxe si Impozite (in original);

b) actele de proprietate ale terenului care pot capata diverse forme: titlu de proprietate, certificat mostenitor, contract vanzare-cumparare (copii legalizate);

c) autorizatia de demolare (doar daca in actele de proprietate figureaza o constructie care a fost demolata – copie legalizata);

d) actul de identitate al proprietarului (in copie simpla).

Atentie, in cazul in care vorbim despre o casa ridicata fara autorizatie de construire si care este mai veche de 01.08.2001, trebuie sa stii ca poti beneficia de Alin. B al Art. 37 din Legea 7, care iti permite sa intabulezi casa cu ajutorul certificatului fiscal.