Ce este limbajul HTML si cum functioneaza
Ce este limbajul HTML si cum functioneaza

Ce este limbajul HTML si cum functioneaza


Ce este limbajul HTML. Internetul face parte la ora actuala din viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi, fiind aproape inevitabil sa nu ajungem mai devreme sau mai tarziu pe un site web. Fara doar si poate, unele site-uri ni se par mult mai atractive si mai bine construite in comparatie cu altele.

Ce este limbajul HTML si cum functioneaza – Cuprins:

Ce este limbajul HTML

Ce este limbajul HTML
Ce este limbajul HTML

Cand facem referire insa la un site nu trebuie sa ne gandim doar la ceea ce vedem atunci cand il accesam, ci si la ceea ce se afla in spatele acelei pagini ce ne este afisata. Iar cand vorbim despre ceea ce se afla in spatele unei pagini web trebuie sa ne ducem cu gandul la HTML – Hyper Text Markup Language.

Mai mult ca sigur, ai mai auzit pana acum despre acest HTML chiar si daca IT-ul nu este chiar domeniul tau de interes. Putini sunt insa cei care stiu ce inseamna cu adevarat HTML si care este rolul lui in toata aceasta poveste. Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atat de simple!

Pe scurt insa, am putea spune ca HTML este un limbaj de editare, prin intermediul lui fiind afisate toate acele informatii pe care noi le vedem atunci cand accesam o pagina web.

Citeste si: Ce este Bitcoin, cum este generata si ce avantaje ofera

Practic, prin acest limbaj de editare, cel care construieste pagina web poate forma textul, poate introduce fotografiile, fisierele video sau audio de pe site si asa mai departe. Introducerea acestor texte, fotografii, link-uri, video-uri se face prin intermediul unor comenzi specifice scrise in limbajul HTML.

Sigur, se poate spune ca pentru construirea unui site web exista la ora actuala si alte solutii, precum WordPress spre exemplu. Chiar daca un site se poate construi foarte usor avand la baza un template oferit de WordPress, intr-adevar, limbajul HTML ne poate salva in foarte multe situatii.

Spre exemplu, in cazul in care se intampla ca ceva sa nu functioneze asa cum trebuie pe site, solutia cea mai simpla este sa apelam la HTML si sa facem modificarile necesare in codul sursa al paginii.

Cum functioneaza acest limbaj

Cod website
Cod website

In cazul in care este facut corect, codul sursa al paginii, pe care il scriem in format HTML, transmite browser-ului felul in care trebuie sa arate site-ul. Limbajul HTML utilizeaza un set de tag-uri de marcare cu scopul de a descrie paginile web. De cele mai multe ori, aceste tag-uri de marcare sunt denumite tag-uri HTML. Practic, aceste tag-uri HTML sunt niste cuvinte cheie inconjurate de paranteze unghiulare.

In general, acestea sunt folosite in pereche, precum <html> si </html>. In acest caz, primul tag din pereche este considerat a fi tag-ul de inceput sau de deschidere, in timp ce cel de-al doilea tag este considerat a fi tag-ul final sau de incheiere.

Folosind corect aceste tag-uri, cel care construieste site-ul transmite browser-ului felul in care vrea sa arate pagina ce urmeaza sa fie afisata vizitatorului. Prin aceste tag-uri, browser-ul stie ce trebuie sa faca si cum sa afiseze o anumita informatie. Spre exemplu, se poate comanda ingrosarea textului, inserarea unui tabel, introducerea unei fotografii, introducerea unui fisier video si asa mai departe.

         Exemple de tag-uri HTML:

  • h1 – Titlul;
  • p – Paragraf nou;
  • img – Introducerea unei fotografii;
  • table – Introducerea unui tabel;
  • b – Ingrosarea unui text;
  • u – Sublinierea unui text;
  • del – Taierea unui text.

Chiar daca toate aceste tag-uri nu sunt vazute de vizitatorul unui site, acestea exista in codul sursa al paginii. Fara aceste tag-uri HTML, toata informatia prezenta pe site nu ar putea fi vazuta in conditii optime. Asadar, putem intelege foarte usor de ce acest limbaj HTML este atat de important atunci cand vorbim despre construirea unei pagini web.