Ce este mindfulness si ce beneficii iti poate aduce
Ce este mindfulness si ce beneficii iti poate aduce

Ce este mindfulness si ce beneficii iti poate aduce


Se vorbeste din ce in ce mai des in ultimii ani despre mindfulness, un concept despre care nu multi sunt cei care stiu ce inseamna cu adevarat. Nici nu este de mirare insa, conceptul poate parea destul de complex si de abstract la prima vedere, mai ales atunci cand sunt aduse in discutie asa zisele exercitii de mindfulness despre care se spune ca pot modifica structura creierului. Haideti sa descoperim impreuna ce este, de fapt, mindfulness-ul si cum ne poate schimba acest concept viata!

Ce este mindfulness

Ce este mindfulness
Ce este mindfulness

Potrivit specialistilor, mindfulness este acea practica si stare prin care alegem in mod constient sa traim in prezent, sa observam gandurile si emotiile pe care le avem si sa fim in contact in permanenta cu corpul nostru.

Mindfulness-ul poate fi practicat in diverse moduri, cea mai cunoscuta metoda fiind meditatia. Practic, vorbim despre aproape orice activitate pe care o putem practica regulat si care ne poate aduce o stare de liniste si de relaxare.

Prin practicarea unor asemenea activitati, ne dorim in principiu sa renuntam la toate gandurile care ne invadeaza in fiecare moment al zilei capul si sa ne concentram toata atentia catre senzatiile pe care le experimentam.

Tocmai din acest motiv am spus in randurile anterioare ca mindfulness-ul poate fi practicat in diverse moduri, in functie de preferintele fiecaruia.

Spre exemplu, putem vorbi despre mersul cu picioarele goale prin nisip sau prin iarba. De asemenea, putem vorbi despre dansuri sau exercitii de respiratie in natura! Sau despre orice alta activitate care ne face placere si care ne relaxeaza!

Ce beneficii iti ofera aceasta practica

Mindfulness
Mindfulness

Potrivit celor care practica in mod regulat mindfulness-ul, aceasta tehnica te va ajuta sa traiesti mai mult prezentul. De asemenea, te va ajuta sa renunti la gandurile si emotiile negative, pe care le vei inlocui treptat cu ganduri si emotii pozitive.

Totodata, nu iti vei mai face atatea griji pentru ceea ce se va intampla in viitor si nu vei mai avea atat de multe regrete pentru ceea ce s-a intamplat in trecut.

Mindfulness-ul s-a dovedit de-a lungul timpului extrem de benefic si in cazul celor care se confrunta cu depresii sau cu tulburari de anxietate.

Citeste si: Ce este yoga si la ce ajuta

De asemenea, specialistii au ajuns la concluzia ca practicarea acestui concept contribuie la tratarea bolilor de inima si reduce tensiunea arteriala si problemele digestive. Nu in ultimul rand, somnul ar trebui sa se imbunatateasca considerabil in timp!

Trebuie sa stii insa ca lucrurile nu devin mult mai bune dupa o sedinta sau doua de meditatie sau dupa cateva momente de relaxare in natura. Pentru a practica cu adevarat mindfulness-ul, trebuie in primul rand sa iti doresti sa faci o schimbare si sa ai motivatia necesara pentru a face acest lucru.

Apoi, iti trebuie disciplina, practica in cauza trebuind sa devina in timp un obicei. Nu in ultimul rand, trebuie sa ai rabdare, rezultatele neaparand imediat!

Tehnici de mindfulness

Mind, body, soul
Mind, body, soul

Atunci cand vorbim despre practicarea mindfulness-ului, avem la indemana doua tipuri de tehnici de care ne putem folosi. Tehnicile formale presupun exersarea unor tehnici de meditatie bazate pe observarea senzatiilor corporale si a respiratiei, precum si exersarea unor posturi usoare de Hatha Yoga.

Mai departe, tehnicile informale presupun concentrarea atentiei si observarea de-a lungul zilei a starilor si emotiilor traite in timpul activitatilor de peste zi.

Body-scan este una dintre cele mai populare tehnici de mindfulness practicate in ziua de astazi. Pentru a o practica, trebuie mai intai sa te retragi intr-un loc linistit si confortabil.

Apoi, pentru o perioada de cinci sau zece minute incearca sa iti observi cu ochii inchisi senzatiile ce apar in corp. Poti incepe aceasta observatie fie din crestetul capului, fie de la talpi in sus. De asemenea, acorda atentie si respiratiei!