Ce este ozonul si ce beneficii ofera
Ce este ozonul si ce beneficii ofera

Ce este ozonul si ce beneficii ofera


Ce este ozonul si ce beneficii ofera. Stratul de ozon ce se regaseste in atmosfera terestra are un rol extrem de important pentru noi toti, actionand precum un filtru care retine cea mai mare parte din radiatia ultravioleta nociva solara. In acest fel, ozonul din atmosfera terestra are un rol foarte important in protejarea biosferei, regland in acelasi timp si temperatura din atmosfera.

Totusi, ce este, de fapt, ozonul si care sunt beneficiile acestuia? Discutam impreuna in randurile urmatoare acest subiect, drept pentru care va invitam sa ramaneti alaturi de noi!

Ce este ozonul si ce beneficii ofera – Cuprins:

Ce este ozonul

Ce este ozonul
Ce este ozonul

Din punct de vedere chimic, ozonul este a doua forma alotropica a oxigenului, fiind construit din trei atomi ai acestuia. Molecula sa este instabila si se descompune dupa un timp scurt in oxigen diatomic. Ozonul a fost descoperit si izolat pentru prima data in anul 1839, in timpul unor experimente de electroliza, de chimistul german Christian Friedrich Schonbein.

Formula chimica a acestuia a fost insa stabilita abia in anul 1865 de Jacque Louis Soret. Studiat intens in toti acesti ani, ozonul s-a dovedit din punct de vedere stiintific a fi cel mai robust oxidant cunoscut pana in zilele noastre.

Ozonul este partial solubil in apa, in acelasi timp fiind suficient de solubil si stabil astfel incat proprietatile sale de oxidare si de dezinfectare sa fie utilizate in intregime. Ozonul este foarte rar si se gaseste in atmosfera la suprafata Pamantului si la 22 de kilometri de suprafata Pamantului.

De asemenea, ozonul mai poate aparea la malul marii si langa cascade. Stratul de ozon din jurul Pamantului protejeaza biosfera de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete si ale radiatiilor electromagnetice potential periculoase. Trebuie precizat insa ca ozonul format in apropierea Pamantului este toxic, putand duce la aparitia unor dificultati respiratorii sau la distrugerea plantelor.

Existenta ozonului in atmosfera se datoreaza in primul rand interactiei dintre razele solare ultraviolete si oxigenul atmosferic. Razele solare ultraviolete, despre care se stie ca sunt caracterizate printr-o cantitate considerabila de energie, descompun moleculele de oxigen in cate doi atomi. Ozonul se formeaza in cele din urma prin unirea a cate trei astfel de atomi. Fiind insa instabil, atomii se unesc din nou in molecule de oxigen, procesul repetandu-se practic la infinit.

Ce beneficii ofera

Terapie cu ozon
Terapie cu ozon

Utilizarea ozonului in spatiile in care sunt depozitate fructe sau legume este o practica des intalnita in ziua de astazi. Motivul este unul cat se poate de simplu, ozonul venind la pachet cu cateva avantaje importante. In primul rand, ozonul poate distruge agentii patogeni si poate controla si elimina microbii. De asemenea, ozonul va elimina mucegaiul din zonele de depozitare la rece. Nu in cele din urma, tot ozonul va controla si mirosul din aceste incaperi.

In plus, fructele si legumele pot avea bacterii si mucegai, termenul de valabilitate al acestora fiind serios afectat din acest motiv. Pentru o igienizare completa a fructelor si legumelor se poate apela la o pulverizare a apei cu ozon. Astfel, produsele vor avea o viata mai lunga de depozitare si nici nu se vor altera atat de rapid.

Citeste si: Ce este glucoza si la ce ajuta

Beneficiile ozonului in prelucrarea carnii. Ozonul se poate dovedi extrem de avantajos si atunci cand vine vorba despre prelucrarea carnii. In primul rand, ozonul va imbunatati gustul si aspectul carnii. Apoi, va contribui la scaderea numarului de microorganisme de pe suprafata carnii, asigurandu-i totodata si o perioada mai lunga de valabilitate. Bineinteles, ozonul va distruge cu usurinta si agentii patogeni.

Ozonul poate distruge mucegaiul. Generatoarele de ozon se pot dovedi extrem de utile in situatiile in care va doriti sa sterilizati complet spatiile cuprinse de mucegai si spori. Mucegaiul apare de cele mai multe ori din cauza umezelii si umiditatii ridicate. In cazul in care veti apela in cele din urma la un tratament cu ozon, este recomandat ca inainte sa luati masurile necesare pentru ca umezeala si umiditatea sa scada.