Ce este Programul Erasmus. In cercurile studentesti si nu numai se vorbeste des despre Programul Erasmus, acel program care organizeaza schimburi dedicate studentilor pentru a studia sau pentru a lucra in strainatate. Este un program gandit de Uniunea Europeana pentru educatie, formare, tineret si sport.
Totusi, nu putini sunt cei care nu stiu ce este, de fapt, programul Erasmus si care sunt avantajele oferite de acesta studentilor. De asemenea, este important sa stim cine si cum poate aplica pentru intrarea in program! Aflam impreuna toate aceste detalii in randurile urmatoare!
Ce este Programul Erasmus
Incepem prin a spune ca Programul Erasmus reuneste practic nu mai putin de sapte programe desfasurate de Uniunea Europeana in domeniile educatiei, formarii, tineretului si sportului. Cele sapte programe europene de finantare reunite sub tutela Erasmus sunt urmatoarele: Invatare pe Tot Parcursul Vietii, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Tineret in Actiune, Edulink si programul de cooperare cu tarile industrializate.
Erasmus are in spate deja o istorie semnificativa, fiind infiintat in anul 1987. In toti acesti ani, Erasmus a devenit cel mai important program de educatie si formare profesionala din Uniunea Europeana in ceea ce priveste mobilitatea si cooperarea la nivelul invatamantului superior in Europa.
Citeste si: Ce este mierea de mana si ce proprietati are
Oficialii de la Bruxelles au gandit Programul Erasmus cu scopul principal de a ajuta studentii sa beneficieze educational, lingvistic si cultural de o experienta de studiu intr-o alta tara europeana. De asemenea, Uniunea Europeana isi propune ca prin acest program sa promoveze cooperarea intre institutii si imbogatirea mediului educational al institutiilor gazda.
Un alt scop important al Programului Erasmus este acela de a contibui la dezvoltarea unui corp comun de tineri calificati, cu deschidere si cu experienta internationala, ca viitori specialisti in diverse domenii de activitate. Nu in cele din urma, Programul Erasmus isi propune sa usureze transferul de credite si recunoasterea perioadelor de mobilitate petrecute in strainatate, cu ajutorul sistemului ECTS sau a unui alt sistem de credite compatibil.
Cine poate participa la acest program
Cei mai multi dintre studenti cred eronat ca Programul Erasmus se adreseaza exclusiv elevilor de limbi straine. Nimic mai gresit insa, poate aplica la acest program oricine este student in cadrul unei facultati.
De asemenea, pot aplica pentru Programul Erasmus si cei care au o diploma de licenta si studiaza pentru o diploma de masterat sau chiar doctorat intr-o institutie de invatamant superioara dintr-o tara europeana participanta la acest program.
Programul ofera asistenta financiara pentru studentii Erasmus, acesta fiind unul dintre principalele avantaje pe care le acest program. Totodata, exista anumite forme de ajutor suplimentare pentru cei care fac stagii practice si pentru studentii care nu dispun de posibilitati financiare.
Extrem de important de mentionat, niciun student Erasmus nu trebuie sa plateasca taxe de scolarizare, taxe de inscriere sau examen sau costuri de laborator si biblioteca la institutia de invatamant la care va studia.
Spania, destinatie de top printre studentii Erasmus
Cand vine vorba despre Programul Erasmus, cei mai multi dintre studentii romani care isi doresc sa aplice isi indreapta atentia catre Spania. Si nu este nimic gresit in asta, Spania fiind tara europeana ce primeste anual cei mai multi studenti Erasmus din toata Uniunea Europeana.
In plus, studentii Erasmus din intreaga lume au votat Madridul drept cel mai potrivit oras pentru a studia in strainatate. Alte doua orase din Spania se afla in topul preferintelor studentilor Erasmus, si anume Sevilla (locul 5) si Barcelona (locul 7).
Spania se mai poate mandri, de asemenea, si cu unele dintre cele mai importante institutii de invatamant de la nivel european. Universitatea din Barcelona, spre exemplu, este una dintre cele mai bune universitati din Uniunea Europeana. In acelasi timp, este si una dintre cele mai frumoase universitati de pe Batranul Continent. Universitatea din Alcala este, de asemenea, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.