Ce este quinoa si cate tipuri exista
Ce este quinoa si cate tipuri exista

Ce este quinoa si cate tipuri exista


Quinoa este unul dintre ingredientele “la moda” in bucataria internationala a ultimilor ani, devenind din ce in ce mai populara datorita valorilor sale nutritive. Totusi, quinoa nu este deloc noua in peisajul gastronomic, ba chiar din contra.

Planta a fost cultivata inca din urma cu trei sau patru milenii in zona bazinului lacului Titicaca din Peru si Bolivia. Mai mult decat atat, anumite cercetari arheologice au aratat ca aceasta quinoa era folosita drept planta furajera inca din urma cu 5 – 7.000 de ani. Totusi, ce este, de fapt, quinoa si care este motivul pentru care a ajuns sa fie atat de populara in prezent?

Ce este quinoa si cate tipuri exista – Cuprins:

Ce este quinoa

Ce este quinoa
Ce este quinoa

Pentru inceput, trebuie sa spunem ca quinoa (Chenopodium quinoa) este o planta ce face parte din familia cerealelor ancestrale, fiind originara din America de Sud. Din punct de vedere botanic, am putea spune ca aceasta planta este inrudita cu spanacul si cu amarantul.

In zona Americii de Sud, quinoa poate fi gasita si la atitudini de peste 4.000 de metri. Fiind cultivata peste tot, quinoa a ajuns sa fie unul dintre ingredientele de baza folosite in prepararea bucatelor de zi cu zi.

Samanta de quinoa are o aroma usoara de nuca, avand in acelasi timp o textura pufoasa si cremoasa. Astfel, este foarte usor de mestecat! Similar orezului, quinoa are puterea de a absorbi cu usurinta aroma oricarui sos sau ingredient cu care este combinata. In aceste conditii, quinoa poate fi folosita cu usurinta in prepararea unei game vaste de mancaruri.

Inainte sa fie gatite, boabele de quinoa se clatesc foarte bine cu apa, acest proces indepartand gustul usor amarui al boabelor. Prepararea acestor boabe de quinoa este extrem de simpla, acestea gatindu-se la fel ca orezul. Ba chiar exista si un avantaj de partea quinoa, acesta gatindu-se mult mai rapid!

In cazul in care va doriti ca boabele de quinoa sa aiba un gust ceva mai aromat, le puteti fierbe in supa in loc de apa. Timpul de fierbere este de aproximativ 15 – 20 de minute.

De cate feluri este quinoa

De cate feluri este quinoa
De cate feluri este quinoa

Trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de boabe de quinoa ce sunt folosite in lume, in tara noastra predominand cele de culoare alba, rosie sau neagra. Quinoa alba este cel mai des intalnita, fiind si cea mai delicata din punct de vedere al texturii. Se gateste in numai 15 minute!

Quinoa rosie nu difera prea mult de cea alba, insa are o textura ceva mai crocanta. In plus, boabele nu se lipesc intre ele. In cazul celor albe, boabele au nevoie de o lingura de ulei in timpul fierberii pentru a nu se lipi intre ele. Quinoa rosie poate fi gatita in aproximativ 20 de minute. 

Mai departe, quinoa neagra este cea mai recomandata din punct de vedere al valorilor nutritive. Aceste boabe sunt si mai crocante si au o textura usor nisipoasa. Quinoa neagra se gateste in circa 25 de minute.

In magazine se gasesc in dese randuri mixuri de quinoa, toate avand aproape aceleasi beneficii asupra organismului.

Beneficiile consumului de quinoa

Tabbouleh
Tabbouleh

In primul si primul rand, boabele de quinoa sunt bogate in proteine, magneziu, fibre si fier. Totodata, quinoa se dovedeste a fi o sursa foarte buna de fosfor si calciu. Tocmai din acest motiv, quinoa face parte din alimentatia de zi cu zi a persoanelor vegane.

Boabele de quinoa ofera organismului o cantitate considerabila de energie, in special datorita continutului de riboflavina. De asemenea, se mai spune despre quinoa ca poate contribui la imbunatatirea metabolismului, ajutand in acelasi timp si la circulatia sanguina in organism.

Citeste si: Ce este tofu si ce contine

Datorita proprietatilor anticanceroase si antiinflamatorii cu care se pot lauda, boabele de quinoa contribuie totodata si la absorbtia colesterolului din organism. De asemenea, specialistii sustin ca boabele de quinoa pot imbunatati functionarea intregului sistem cardiovascular.

Despre boabele de quinoa mai putem spune ca au in componenta lor toti cei noua aminoacizi esentiali. De asemenea, acestea sunt bogate in proteine, continand si magneziu, mangan, fier, fosfor si cupru. Quinoa se mai poate mandri si cu un complex de vitamine puternic, precum B, E, A, C, D si K.