Ce este regula de trei simpla si cum se calculeaza
Ce este regula de trei simpla si cum se calculeaza

Ce este regula de trei simpla si cum se calculeaza


Ce este regula de trei simpla. Matematica este una dintre acele materii care da batai de cap elevilor de pretutindeni. Vrem sau nu sa recunoastem, sunt putini cei carora le place cu adevarat matematica.

Chiar daca ti-au placut sau nu cifrele atunci cand erai la scoala la liceu, trebuie sa admiti faptul ca matematica te ajuta in viata de zi cu zi. E drept ca nu tot ce ai invatat la matematica are aplicare in viata cotidiana, dar exista anumite lucruri care ne simplifica viata astazi.

Avem un exemplu foarte bun cand vorbim despre asta in regula de trei simpla. Cati dintre noi mai stim astazi ce este, de fapt, regula de trei simpla pe care am invatat-o in clasele primare la orele de matematica?! 

Ce este regula de trei simpla

Ce este regula de trei simpla
Ce este regula de trei simpla

Folosim destul de des calcule si formule matematice in viata noastra de zi cu zi, in special atunci cand mergem la cumparaturi sau cand avem de rezolvat probleme care implica si cifre. Regula de trei simpla este de departe una dintre cele mai uzuale reguli de care ne lovim in viata noastra de zi cu zi. Haideti sa ne readucem aminte impreuna ce este si cum se foloseste mai exact aceasta regula pe care am invatat-o in urma cu multi ani la scoala! 

In primul si primul rand, regula este o metoda matematica ce ne permite sa determinan unul dintre termenii unei ecuatii de proportionalitate pe baza celorlalti termeni. De asemenea, aceeasi regula de trei simpla poate fi utilizata si in cazul in care vrem sa verificam daca o relatie de proportionalitate este satisfacuta de un set de valori.

Citeste si: Ce este Programul Erasmus si cine poate participa

Regula are la baza egalitatea produselor pe diagonala. Mai exact, produsele termenilor de pe fiecare diagonala intr-o ecuatie de proportionalitate, respectiv pe calcularea unei necunoscute atunci cand se cunosc trei numere.

Regula se foloseste atat pentru calcularea unei marimi direct proportionale, cat si pentru calcularea unei marimi invers proportionale. In general, regula este folosita cel mai adesea in calculul procentelor, in rezolvarea problemelor de conversie de la o unitate de masura la alta, in aplicarea teoremei lui Thales sau in determinarea coliniaritatii a doi vectori plani ale caror coordonate sunt cunoscute.

Explicatie practica pentru aceasta regula

Formule matematice
Formule matematice

Problema: Am cumparat de la magazin 30 de litri de lapte si am platit 180 de lei. Cat costa 55 de litri de lapte daca pretul unui litru ramane acelasi?

Rezolvare: 

Pasul 1: Analizam problema

Pentru inceput trebuie sa facem distinctia marimilor din problema, iar apoi identificam numerele care reprezinta masura marimilor:

– In problema de fata este vorba despre doua marimi: numarul de litri de lapte (cantitatea de lapte) si costul lor.

– Pentru cantitate avem 2 valori (30 de litri, respectiv 55 de litri), iar pentru cost avem o valoare (180 lei) si o necunoscuta.

Pasul 2: Scriem enuntul punctat

Pentru a aplica regula de trei simpla scriem enuntul astfel: cantitatile una sub alta, o zona punctata pe fiecare rand, apoi costurile ce corespund pe fiecare rand. Evident, pe al doilea rand vom avea si o necunoscuta X. 

Cantitate …………… Cost

30 litri ……………… 180 lei

55 litri ………………….. x lei

Pasul 3: Scriem egalitatea de rapoarte

Deoarece valorile de pe acelasi rand corespund, iar cele doua marimi sunt direct proportionale, vom tranforma enuntul de mai sus intr-o egalitate de rapoarte:

30 litri/55 litri = 180 lei/x lei

30/55 = 180/x

Pasul 4: Calculam necunoscuta

Din egalitatea de mai sus il calculam pe x:

x = 55·180/30 = 330 

In concluzie, pretul final pe care il vom plati pentru 55 de litri de lapte este de 330 de lei.