Ce este republica si de la ce vine acest cuvant
Ce este republica si de la ce vine acest cuvant

Ce este republica si de la ce vine acest cuvant


Ce este republica si de la ce vine acest cuvant. Se vorbeste destul de des despre faptul ca Romania este o republica din punct de vedere al formei de guvernamant, acest lucru aratandu-ne cum este numit si legitimat conducatorul statului.

Nu sunt putini insa care nu prea stiu de ce este Romania o republica si care sunt diferentele dintre aceasta forma de guvernamant si celelalte modele de organizare adoptate de alte state.

Tocmai din acest motiv ne propunem astazi sa lamurim ce este, de fapt, o republica si sa aflam care sunt caracteristicile principale ce definesc aceasta forma de guvernamant. Ramaneti alaturi de noi si in urmatoarele randuri pentru mai multe detalii pe acest subiect!

Ce este republica si de la ce vine acest cuvant – Cuprins:

De la ce vine acest cuvant

Miting
Miting

In primul si primul rand, trebuie sa spunem ca acest cuvant – “republica” – deriva din latinescul “res publica”, care inseamna “lucru public”. In linii mari, republica este o forma de organizare statala in care suveranitatea apartine poporului, in timp ce puterea executiva este exercitata de cetateni alesi de popor pentru o perioada determinata de timp.

Primii care au vorbit despre o clasificare a formelor de guvernamant sunt istoricii Herodot si filosofii Platon si Aristotel. Ei au si introdus pentru prima data notiunea de republica, aceasta desemnand toate formele politice lipsite de sef de stat ereditar si in care puterea apartinea poporului.

Dupa Platon, in lume existau cinci forme de guvernamant: aristocratia, timocratia, oligarhia, democratia si tirania. Aristotel a adus insa in discutie numai trei forma de guvernamant: monarhia, oligarhia si democratia.

A urmat apoi Montesquieu, care a definit clar tot trei forme de guvernamant: despotismul, monarhia si, in cele din urma, republica. Potrivit celor expuse de L. Montesquieu, in cadrul unei republici puterea apartinea fie unei categorii sociale distincte, caz in care vorbeam despre o republica aristocratica, fie intregului popor, caz in care aveam o republica democratica.

Primele republici in istorie. Republica nu este o forma de guvernamant noua, ba chiar din contra am putea spune. Mai exact, pentru a gasi primele republici trebuie sa ne intoarcem tocmai in Antichitate! Primele republici din istorie au fost cele ale oraselor state din Grecia Antica si din Italia Antica.

Lucrurile erau insa destul de diferite la acea vreme, acestea fiind republici sclavagiste. Mai precis, nu toti oamenii ce locuiau in acele republici se bucurau de aceleasi drepturi, sclavii fiind considerati in acele vremuri fiinte umane ce isi pierdusera absolut toate drepturile cetatenesti.

Ce este republica

Ce este republica
Ce este republica

Asa cum spuneam si in randurile anterioare, republica este o forma de guvernamant in care cetatenii detin si exercita puterea suverana prin reprezentantii alesi – parlament si presedinte.

Guvernarea unei republici se diferentiaza clar de guvernarea monarhica, spre exemplu, nefiind ereditara si nici viagera. Republica este considerata cea mai democratica forma de guvernamant dintre toate cele care exista. Republicile se impart in trei categorii: prezidentiale, parlamentare si semi-prezidentiale.

Intr-o republica prezidentiala, asa cum sugereaza si numele, presedintele are cel mai important rol in stat. Conducatorul statului este ales fie prin votul direct al cetatenilor, fie de un colegiu special de delegati (asa cum este in Statele Unite ale Americii).

Presedintele are drept de veto suspensiv asupra legilor adoptate de parlament. Republica prezidentiala este caracterizata printr-o separare absoluta a puterilor, organele beneficiind de independenta semnificativa. De asemenea, mai trebuie spus ca in cazul unei republici prezidentiale, presedintele nu are dreptul sa dizolve anticipat parlamentul. In acelasi timp, presedintele este si sef al executivului, ministrii fiind numiti chiar de catre acesta.

Citeste si: Ce este un ONG si ce rol are

Mai departe, republica parlamentara are la baza conceptul separarii puterilor in stat. In cadrul unei republici parlamentare, presedintele este ales de catre parlament, iar guvernul se formeaza in baza parlamentara si poarta raspundere in fata parlamentului.

Fiind vorba despre o republica parlamentara, parlamentul este cel investit cu dreptul de a exercita control asupra activitatii guvernului. Totodata, trebuie spus faptul ca parlamentul este ales de catre popor prin vot universal, direct si liber exprimat. Cel mai bun exemplu atunci cand vorbim despre republici parlamentare este Germania.

In cele din urma avem republica semi-prezidentiala, asa cum este si Romania. Cel mai bun exemplu atunci cand vorbim despre aceasta forma de guvernamant este insa Franta, modelul de organizare al statului roman fiind similar fata de cel francez. Principala diferenta intre republica semi-prezidentiala si cea prezidentiala este aceea ca seful de stat nu este si sef al Guvernului.

Presedintele este ales de catre cetateni prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Presedintele are aceeasi legitimitate ca si cea a parlamentului, cele doua institutii aflandu-se practic pe picior de egalitate. Important de mentionat, primul-ministru este desemnat de catre presedinte, insa Guvernul si membrii acestuia vor primi votul e incredere din partea Parlamentului