Ce este ROBOR. Fie ca esti sau nu interesat de domeniul financiar-bancar, fara doar si poate ai auzit la un moment dat despre ROBOR, unul dintre cei mai importanti indici folositi la calcularea ratelor populatiei. Practic, cu ajutorul lui, bancile stabilesc dobanzile variabile ale ratelor lunare ale clientilor.
Ce este ROBOR
Totusi, trebuie stiut de la bun inceput faptul ca ROBOR nu mai este folosit la acordarea de imprumuturi noi cu dobanzi variabile de mai bine de un an. Chiar si asa insa, ROBOR ramane un indice foarte important, motiv pentru care este indicat sa stim ce inseamna mai exact acesta si cum ne poate influenta viata de zi cu zi!
Pentru inceput am putea sa spunem ca indicele ROBOR exista inca din anul 1995, Banca Nationala a Romaniei calculandu-l incepand de atunci in fiecare zi. Indicele ROBOR este de mai multe tipuri, clasificarea fiind facuta in functie de perioada de timp pe care se calculeaza.
Cel mai important este indicele ROBOR 3M, calculat la trei luni, acesta fiind utilizat la stabilirea ratei vechilor credite acordate prin programul Prima Casa. Valorea indicelui este influentata de mai multi factori, cei mai importanti fiind reprezentanti de inflatie si de dobanzile de politica monetara. Mai multe detalii va oferim insa in randurile urmatoare, motiv pentru care va invitam sa ramaneti alaturi de noi!
Cum se calculeaza indicele ROBOR
Indicele ROBOR este calculat in fiecare zi de catre Banca Nationala a Romaniei ca media aritmetica a ratei dobanzilor la care primele zece banci din tara sunt dispuse sa ofere imprumuturi sub forma de depozite in lei celorlalte institutii bancare.
Importanta acestui indicator vine din faptul ca bancile stabilesc in functie de valoarea acestuia ratele lunare pe care vor trebui sa le plateasca cei care au credite variabile in derulare. Atentie, este vorba despre creditele in lei luate inainte de luna mai a anului 2019!
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, in functie de perioada de timp pe care se calculeaza ROBOR, exista mai multe tipuri de indici: ROBOR T/N, O/N (o zi), ROBOR 1W (o saptamana), ROBOR 1M (o luna), ROBOR 3M (trei luni), ROBOR 6M (sase luni), ROBOR 9M (noua luni) si ROBOR 12M (un an). Asadar, ratele de referinta sunt stabilite in functie de orizontul de timp pentru care bancile se imprumuta reciproc.
Pentru fiecare scadenta in parte, Banca Nationala calculeaza un curs ROBOR ca media aritmetica a ultimelor rate cotate de fiecare dintre cele zece banci participante la fixing, pentru depozitele atrase cu 15 minute inainte de publicare, dupa ce au fost eliminate extremele maxime si minime.
Ce poate influenta evolutia acestui indice
Asa cum spuneam si in introducerea acestui material, evolutia indicelui ROBOR poate fi influentata de mai multi factori. Spre exemplu, putem vorbi despre cresterea inflatiei, despre scaderea lichiditatii din piata sau despre incertitudinile cu privire la politicile adoptate de catre Ministerul Finantelor Publice, toti acesti factori putand duce la scaderea sau la cresterea indicelui ROBOR.
Pentru inceput, intre rata inflatiei si cea a dobanzii de politica monetara exista o legatura directa. Pentru a putea fi mentinut un oarecare echilibru, atunci cand se observa ca inflatia creste este nevoie sa se opereze si o crestere automata a ratei dobanzii interbancare.
Asa cum probabil stim deja, Romania si marea majoritate a economiilor lumii se confrunta in aceasta perioada cu o crestere destul de accelerata a inflatiei, o buna parte dintre alimentele de consum scumpindu-se in urma crizei provocate de pandemia de coronavirus.
Citeste si: Ce este inflatia si cum este generata
Politicile monetare anuntate de Ministerul Finantelor sunt extrem de importante pentru institutiile bancare. Atunci cand aceste politici devin confuze, bancile apeleaza la prudenta, fiindu-le teama de eventualele consecinte care pot aparea.
In aceste conditii, se ajunge la situatia in care bancile retrag lichiditatile de pe piata si asteapta sa vada cum evolueaza lucrurile si cum gestioneaza statul deficitul monetar. Evident, acest lucru duce in cele din urma la cresterea inevitabila a indicelui ROBOR.
In concluzie, am putea spune fara nicio retinere ca indicele ROBOR scade atunci cand economia functioneaza in conditii optime. In caz contrar, atunci cand lucrurile nu merg prea bine si atunci cand ne confruntam cu diverse crize monetare sau financiare, indicele ROBOR creste.