Ce este inflatia si cum este generata
Ce este inflatia si cum este generata

Ce este inflatia si cum este generata


Stirile din sectorul economic din ultimii ani ne-au adus in dese randuri in prim plan problema inflatiei, o problema care ne afecteaza in mod direct pe noi toti. Chiar si asa, nu toata lumea stie sa explice ce este cu adevarat inflatia, ce o provoaca si care sunt efectele ei asupra vietii noastre de zi cu zi.

Inflatia vine la pachet cu efecte puternice atat asupra economiei nationale a unui stat, cat si asupra oamenilor de rand, drept pentru care a fost atent studiata de-a lungul anilor. Va dam in randurile urmatoare toate detaliile care va pot face sa intelegeti mai bine aceasta problema, asa ca ramaneti alaturi de noi!

Ce este inflatia si cum este generata – Cuprins:

Ce este inflatia

Ce este inflatia
Ce este inflatia

Pe intelesul tuturor, inflatia apare atunci cand avem de a face cu o crestere generalizata a preturilor, indiferent ca vorbim despre bunurile de larg consum, despre combustibili sau despre orice alte servicii disponibile pe piata.

In acelasi timp, pe langa cresterea preturilor apare si o putere mai mica de cumparare a monedei nationale. Mai exact, chiar daca veniturile raman la acelasi nivel sau chiar cresc, puterea de cumparare este mai mica din cauza cresterii accelerate a preturilor.

 Revenind la puterea exemplului din viata de zi cu zi pe care o traim, ne putem gandi la stirile recente referitoare la cresterea econimica a tarii noastre. Intr-adevar, Romania inregistreaza una dintre cele mai puternice cresteri economice din Uniunea Europeana.

Aceasta crestere economica nu se resimte insa si la nivelul omului de rand, iar de vina pentru acest lucru este chiar inflatia despre care vorbim in aceste randuri. Chiar daca veniturile oamenilor cresc de la un an la altul, puterea de cumparare este mai mica din cauza inflatiei!

Ce este rata inflatiei. Mai departe trebuie sa intelegem ce inseamna rata inflatiei. Potrivit definitiei, rata inflatiei reprezinta procentul cu care preturile au crescut sau au scazut intr-un interval anume de timp.

De cele mai multe ori, acest indice este calculat de la o luna la alta sau de la un an la altul. Prin intermediul unui asemenea indice ne putem face o parere exacta cu privire la rapiditatea cu care au crescut preturile intr-o anumita perioada de timp.

Cum este generata

Inflatie

Inflatia poate fi generata de o serie intreaga de factori, insa specialistii sunt de parere ca dintre toti acestia doar doi sunt extrem de importanti. In primul si primul rand, vorbim despre cererea in exces a anumitor bunuri de consum, situatie care apare atunci cand cumparatorii isi doresc extrem de tare anumite bunuri sau servicii.

Atunci cand dorinta de a avea un anumit bun sau serviciu este atat de mare, cumparatorii ajung in situatia de a fi dispusi sa plateasca oricat.

De regula, aceste situatii apar dupa crize politice majore, asa cum s-a intamplat in Venezuela in ultimii ani. De vina pentru crearea unor astfel de situatii pot fi si alte crize insa.

Citeste si: Ce este Airbnb si de ce este util cand calatoresti

Spre exemplu, ne putem aminti de situatia din primavara anului trecut, atunci cand mastile chirurgicale erau la mare cautare din cauza pandemiei de coronavirus. Existand o cerere atat de mare pe piata, preturile mastilor au explodat de la o zi la alta!

Mergem mai departe si vorbim despre al doilea factor extrem de important care genereaza inflatia, si anume cresterea costurilor de productie ale anumitor bunuri.

Motivele pentru care se ajunge in aceasta situatie pot fi multiple, incepand de la majorarea unor accize care controleaza pretul combustibilului sau energiei electrice  sau de la impunerea unor noi taxe vamale si pana la impunerea unor embargouri.

De asemenea, costurile pentru achizitionarea materiei prime necesare producerii unor bunuri pot creste pur si simplu! Daca asta nu era de ajuns, anumite decizii politice pot duce in cele din urma la scumpirea produselor din anumite categorii.