Ce este rosia, fruct sau leguma? Rosiile fac parte din alimentatia de zi cu zi a fiecaruia dintre noi, in special daca vorbim despre lunile de vara. Cei mai multi dintre noi am fi tentati sa spunem la prima vedere ca rosia este fara doar si poate o leguma, nu-i asa?! Ei bine, lucrurile nu sunt chiar atat de simple, existand o intreaga dezbatere pe acest subiect. Si asta pentru ca nu sunt deloc putini cei care incadreaza rosiile in categoria fructelor. Asadar, ce este rosia? Leguma sau fruct? Vorbim pe larg despre acest subiect in randurile urmatoare!
Cele mai cunoscute tipuri de rosii
In primul si primul rand, rosia (Solanum lycopersicum) este definita ca fiind o planta perena, apropiata din punct de vedere genetic cu cartoful, vanata sau ardeiul. Rosiile cresc in general in climate temperate si pot ajunge la o inaltime de pana la trei metri, fiind niste plante cataratoare.
Daca vrem sa vorbim si despre frunzele rosiilor, trebuie sa spunem despre acestea ca sunt lungi si ca au margini serate. Trunchiul si crengutele sunt acoperite cu un puf, in timp ce florile sunt mici si galbene.
Citeste si: Ce este apa alcalina si ce beneficii are pentru organism
Ei bine, stim cu totii ca cele mai gustoase rosii sunt cele romanesti, nu-i asa?! Trebuie sa recunoastem ca este cam greu sa facem totusi o asemenea apreciere, in toata lumea existand nu mai putin de patru mii de soiuri de rosii!
Cele mai cunoscute soiuri sunt rosiile cherry, prunisoarele, rosiile inima de bou, rosiile beefsteak sau rosiile de tip curmala. Rosiile au un avantaj destul de mare, fiind usor de cultivat si avand nevoie in special de lumina.
Marea majoritate a rosiilor au culoare… rosie, insa trebuie sa spunem ca exista si soiuri de culoare galbena, roz, verde, portocalie, mov, maro si chiar si neagra.
Ce este rosia – fruct sau leguma?
Daca vorbim din punct de vedere strict botanic, rosia este un fruct. Mai mult decat atat, aceasta este si viziunea Uniunii Europene in ceea ce priveste rosia, incadrand-o in anul 2001 in categoria fructelor. Daca va intrebati de ce este considerata rosia un fruct, raspunsul face referire la semintele acesteia.
Potrivit specialistilor, rosia apare si se dezvolta din pistilul unei flori fecundate, exact asa cum se intampla si in cazul fructelor.
In acest caz, o sa spuneti ca si alte legume sunt tot fructe daca este sa vorbim despre seminte. Si veti avea dreptate! Pentru ca si castravetii, vinetele sau dovleceii sunt considerate tot fructe din punct de vedere botanic.
Legume sunt insa toate celelalte parti ale unei plante, precum sunt frunzele, radacina, tulpina sau mugurii de flori. Apoi, tot ce provine de la o leguma si are seminte este considerat fruct.
Rosia – un aliment extrem de valoros
Indiferent daca vreti sa o considerati fruct sau leguma, rosia este un aliment extrem de valoros in alimentatia noastra de zi cu zi. O rosie de dimensiuni medii are o valoare calorica de circa 25 de calorii si un continut sarac in grasimi. De asemenea, rosiile sunt surse importante de vitamine, continand o cantitate semnificativa de vitamina A si C.
De asemenea, in rosii putem regasi si acid folic, lycopen sau alte minerale benefice organismului. Nu in ultimul rand, rosiile reprezinta si una dintre cele mai bune surse de potasiu, 100 de grame de rosii continand aproximativ 287 mg de potasiu. Important de precizat insa, prepararea termina a rosiilor va duce la distrugerea unei bune parti a substantelor cu rol nutritiv.
Potrivit cercetatorilor facute de-a lungul timpului, consumul de rosii si a produselor din rosii poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a mai multor tipuri de cancer.
In acelasi timp, proprietatile rosiilor sunt benefice si pentru sanatatea pielii, tenul cu pete si cel gras putand beneficia de pe urma substantelor antioxidante ce se regasesc in continutul acestor fructe.