Ce este Sfantul Graal si ce spune istoria
Ce este Sfantul Graal si ce spune istoria

Ce este Sfantul Graal si ce spune istoria


Ce este Sfantul Graal si ce spune istoria. Sfantul Graal este de departe unul dintre cele mai cunoscute si misterioase relicve religioase din legendele medievale, in jurul sau existand de-a lungul vremurilor o multime de controverse.

Nu stie nimeni in mod real daca legenda este adevarata sau nu, insa asta nu i-a impiedicat pe cercetatorii medievali sau moderni sa plece in cautarea Sfantului Graal.

Totusi, ce este, de fapt, Sfantul Graal si care este legenda din jurul sau? Aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari si multe alte detalii in randurile urmatoare!

Ce este Sfantul Graal si ce spune istoria – Cuprins:

Ce este Sfantul Graal

Ce este Sfantul Graal
Ce este Sfantul Graal

Inainte de toate, trebuie sa ne intoarcem la legenda de la care a plecat acest intreg mister legat de Sfantul Graal. Astfel, potrivit legendei, Iosif din Arimateea ar fi pastrat Sfantul Graal (cupa) din care Iisus Hristos bause vin la Cine cea de Taina si ar fi strans in ea putin din sangele care a tasnit din rana facuta in coasta lui la crucificarea de pe Golgota. Legenda ne spune ca aceasta cupa ar fi fost facuta dintr-o singura piatra pretioasa si ca ar fi fost inzestrata cu puteri miraculoase.

Extrem de important de precizat insa, Sfantul Graal nu apare mentionat in niciun fel in Biblie, acest subiect fiind complet absent din cartea de capatai a tuturor crestinilor. Legendele au continuat insa sa circule, in prezent in mai multe localitati din lume existand anumite cupe care sunt considerate Sfantul Graal. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt cele de la Valencia si de la Leon.

Lasand la o parte legendele care circula pe acest subiect, Sfantul Graal a fost intotdeauna asociat cu inceputurile crestinismului in vestul Europei. Sfantului Graal i se alatura in aceasta poveste giulgiul in care ar fi fost invelit trupul lui Iisus Hristos dupa ce a fost coborat de pe Cruce si presupusa lance care l-a strapuns pe Hristos.

Toate cele trei “obiecte” sunt privite cu extrem de multa atentie in cadrul cultului romano-catolic. Importat de mentionat insa, Sfantului Graal si celorlalte obiecte mentionate mai devreme nu li se acorda o atentie la fel de mare in cadrul cultului ortodox.

Legendele privitoare la Graal par totusi a fi posterioare nasterii crestinismului. Potrivit specialistilor, celtii cunosteau deja existenta unui obiect sacru numit “Graal”. Acestia considerau Graalul ca fiind vasul hranitor ce distribuia binefacerile tuturor fiintelor umane.

Sfantul Graal in literatura

Cina cea e taina
Cina cea e taina

Mergem mai departe catre vechea literatura medievala europeana, in care Sfantul Graal este considerat continuatorul a doua mari talismane ale religiei celtice precrestine – Cazanul lui Dagda, respectiv Cupa Stapanitorului.

In legendele ce fac referire la Cavalerii Mesei Rotunde, Graalul are capacitatea de a oferi fiecaruia dintre ei mancarea preferata. De asemenea, se considera ca Sfantul Graal ar fi avut puterea de a oferi darul vietii, de a ilumina din punct de vedere spiritual si a oferi o forta invincibila in batalii.

In romanele cavaleresti, Graalul este prezentat sub forma mai multor obiecte: o cupa sau un potir, o relicva a Pretiosului Sange al lui Hristos, un ceaun al belsugului, o tipsie de argint, i piatra cazuta din Ceruri, un vas, o sabie, o sulita, un peste, o lance alba insangerata, o evanghelie secreta, un cap taiat, o lumina orbitoare si asa mai departe.

Citeste si: Ce este Codex Aureus si in ce an a fost realizat

In lucrarea Le Conte du Graal, scrisa de Chrétien de Troyes, Graalul este o tava pe care se afla o singura anafura pentru sfanta cuminecatura. In povestirea lui Robert de Boron, un poet burgund care a scris la sfarsitul anilor 1100 romanul cavaleresc Joseph d’Arimathie (Iosif din Arimatea), Graalul este prezentat ca fiind potirul folosit de Iisus la Cina cea de Taina.

In Queste del Saint Graal, scrisa in 1215 de un calugar cistercian, Graalul este farfuria din care Iisus a mancat mielul pascal si in care acum se gaseste anafura pentru sfanta cuminecatura. Mai departe, in lucrarea Parzival, scrisa de Wolfram von Eschenbach intre 1197 si 1210, Graalul este o piatra pura si luminoasa, cazuta din cer. Acestea sunt si primele documente scrise in care este mentionat Graalul.

Concluzionand, am putea spune in mod clar ca nu exista o singura poveste a Sfantului Graal si nici macar un singur Graal. Unele voci avizate sustin ca Graalul i se poate arata intr-un mod diferit fiecarui om care il cauta. Astfel, am putea considera Graalul un simplu obiect al cautarii spirituale.