Ce este sindromul Peter Pan si cum se manifesta
Ce este sindromul Peter Pan si cum se manifesta

Ce este sindromul Peter Pan si cum se manifesta


Ce este sindromul Peter Pan. Peter Pan ne duce automat cu gandul la copilarie pe cei mai multi dintre noi, putini fiind cei care stiu ca acesta este si numele unui sindrom care afecteaza un numar din ce in ce mai mare de oameni din intreaga lume.

De multe ori, oamenii sunt in situatia de a suferi de anumite afectiuni fara sa stie macar ca le au. In cazul sindromului Peter Pan, anumite deviatii comportamentale si obiceiuri mai ciudate ar trebui sa le dea de gandit celor din jurul persoanelor afectate.

Ca sa recunoastem insa aceste comportamente mai ciudate, trebuie sa stim mai intai de toate ce este, de fapt, sindromul Peter Pan si cum se manifesta acesta. Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii interesante despre acest subiect! 

Ce este sindromul Peter Pan si cum se manifesta – Cuprins:

Ce este sindromul Peter Pan

Ce este sindromul Peter Pan
Ce este sindromul Peter Pan

Putem sa vorbim despre sindromul Peter Pan in cazul acelor adulti care nu doresc sa isi asume responsabilitati si sa se maturizeze. Practic, putem identifica aceasta afectiune in cazul persoanelor care nu isi doresc sa intre in viata adulta. In cele mai multe cazuri vorbim despre persoane adulte care nu vor sa accepte sub nicio forma sa munceasca sau sa isi asume orice fel de responsabilitate specifica vietii de adult. 

Sunt multi adulti insa care raman la fel de jucausi si curiosi si dupa ce inainteaza in varsta, asa ca ati putea spune ca acest sindrom Peter Pan este extrem de greu de depistat. Este adevarat, insa cand ne referim la aceasta afectiune trebuie sa ne gandim la niste semnale mai evidente.

Una este sa iti placa sa te joci sau sa iubesti in continuare anumite lucruri care sunt asociate in mod normal unui copil si alta este sa nu iti asumi niciun fel de responsabiliate specifica vietii unui adult. 

Inainte de a continua cu aceasta discutie, trebuie sa spunem ca sindromul Peter Pan nu este considerat de medicii de specialitate o tulburare sau o boala mintala. Totusi, multi psihologi folosesc acest concept atunci cand vor sa se refere la adulti care arata aceasta teama si anxietate pentru responsabilitatile asociate vietii de adult.

Cum se manifesta acest sindrom

Fata cu skateboard
Fata cu skateboard

Probabil ca acum va intrebati care sunt cauzele care ar determina pe cineva sa nu accepte sub nicio forma luarea unor responsabilitati in viata sa. Nu exista niste explicatii clare nici in aceasta privinta, insa medicii de specialitate au inaintat de-a lungul timpului cateva teorii.

Una dintre ele se refera la lipsa de afectiune din copilarie. La maturitate, o persoana care nu s-a bucurat de afectiune din partea celor dragi in copilarie, ar putea evita luarea unor responsabilitati din dorinta de a se simti protejata. Spre exemplu, unii oameni ar putea prefera sa locuiasca cu parintii, evitand cu orice pret ideea de a isi intemeia o familie.

Citeste si: Ce este efectul Mandela si cum se manifesta

Sindromul Peter Pan apare de multe ori si in situatii in care de vina sunt abuzurile suferite in perioada copilariei. O persoana care a fost abuzata in timpul copilariei de familie si de cei dragi poate simti ca trebuie sa recupereze timpul pierdut atunci cand devine adulta. 

Persoanele care sufera de sindromul Peter Pan sunt in general sigure pe ele, chiar arogante, prin aceasta atitudine ascunzand nesiguranta si incapacitatea de a isi asuma decizii. In cazul acestor persoane apare des teama de a gresi si frica de a nu fi acceptat de cei iubiti si de oamenii din jur. Persoanele in cauza au tendinta de a recurge la minciuni, la exagerari, vorbind uneori despre proiecte ambitioase sau despre aventuri sentimentale de zile mari. 

Sindromul Peter Pan aduce cu sine si o preocupare permanenta pentru propria persoana si pentru propriile probleme, persoanele in cauza ajungand sa ii considere pe toti ceilalti responsabili pentru lucrurile negative din viata lor. Persoanele care sufera de aceasta afectiune nu accepta de regula niciun fel de compromis.