Ce este stima de sine si cum iti influenteaza viata
Ce este stima de sine si cum iti influenteaza viata

Ce este stima de sine si cum iti influenteaza viata


Ce este stima de sine si cum iti influenteaza viata. Parerea pe care o ai despre propria persoana iti poate influenta complet viata, incepand de la prietenii pe care ti-i faci si pana la stilul de viata pe care il vei avea. Nu putini sunt insa cei care se confrunta cu o stima de sine scazuta, ceea ce duce inevitabil la o incredere in sine si mai scazuta.

Te-ai intrebat vreodata care este cu adevarat nivelul tau al stimei de sine? Sau te-ai gandit vreodata la ce este, de fapt, stima de sine si care sunt metodele prin care iti poti da seama ca ai o stima de sine scazuta? Vrem sa dezbatem impreuna toate aceste aspecte si sa iti oferim mai multe informatii interesante care ar putea sa te ajute!

Ce este stima de sine si cum iti influenteaza viata – Cuprins:

Ce este stima de sine

Ce este stima de sine
Ce este stima de sine

Cand vorbim despre stima de sine ne referim practic la imaginea de sine, la parerea pe care o avem noi despre propria persoana. Vorbim asadar despre modul in care percepem propriile noastre caracteristici fizice, emotionale, cognitive, sociale sau spirituale.

Stima de sine poate fi o parte importanta a succesului personal, fara doar si poate. Drept vorbind, daca noi singuri nu ne valorizam si nu ne placem asa cum suntem, ce pretentii sa avem de la cei din jurul nostru? Evident, nu trebuie sa vedem doar punctele pozitive pe care le avem! Potrivit specialistilor, trebuie sa existe intotdeauna un echilibru intre autoapreciere si autocritica, niciuna dintre cele doua extreme nefiind benefica.

In cazul in care ajungem sa ne laudam prea mult si alegem sa vedem doar partile pozitive, este foarte probabil ca in timp sa ramanem fara prieteni. In cealalta extrema, daca alegem sa vedem doar punctele negative si ajungem sa ne criticam permanent, nu vom face nimic altceva in afara de a provoca mila din partea celorlalti. In plus, le vom da celor din jurul nostru un sentiment de superioritate in relatia cu noi, ceea ce nu ne dorim!

Stima de sine se dovedeste a fi foarte importanta, aceasta influentandu-ne comportamentele de zi cu zi. O imagine de sine buna vine la pachet cu mult entuziasm, energie, curaj si determinare. Practic, avem de partea noastra toate ingredientele de care avem nevoie pentru a ne indeplini obiectivele! Totodata, o stima de sine ridicata ne va face sa relationam armonios cu cei din jurul nostru.

In schimb, o stima de sine scazuta ne va anula din start toate dorintele pe care le avem, scazandu-ne motivatia pe zi ce trece. O stima de sine scazuta vine la pachet cu o lipsa a increderii si a motivatiei, ceea ce ne va face viata mult mai dificila. Daca te-ai gandit vreodata ca “ce rost are sa incerc ca oricum nu sunt in stare sa reusesc” sau ca “oricum nu sunt in stare sa fac nimic” s-ar putea sa te confrunti la randul tau cu o stima de sine scazuta.

Cum iti influenteaza viata

Stres
Stres

O stima de sine scazuta formeaza practic un cerc vicios din care celor mai multi oameni le este extrem de greu sa mai iasa. Practic, omul nu mai face anumite lucrurile pe care si le doreste pentru ca nu se crede in stare sau este de parere ca oricum nu conteaza. Apoi, nefacand acele lucruri ajunge sa se simta vinovat si neputincios, criticandu-se si mai tare. Astfel, va ajunge in situatia de a isi intari convingerile negative despre sine!

Nu te incadrezi in niciuna dintre cele doua extreme dar totusi te intrebi daca nu cumva si tu ai o stima de sine scazuta?! Uite cateva trucuri prin care iti poti da seama de care parte a baricadei esti!

Potrivit specialistilor in psihologie, cei mai multi oameni care au o stima de sine scazuta cauta in permanenta confirmari de la persoanele din jurul lor pentru initiativele pe care le au. Totodata, persoanele cu o stima de sine scazuta nu au curaj sa initieze proiecte noi sau sa isi duca la bun sfarsit planurile.

Citeste si: Ce este languishing si cum ne afecteaza

In plus, aceste persoane au de cele mai multe ori o dorinta scazuta de socializare cu cei din jur. Oamenii cu o stima de sine scazuta nu se simt bine atunci cand sunt singuri, dorindu-si mereu sa aiba alaturi pe cineva care sa ii sustina si sa ii valideze. Nu in ultimul rand, aceste persoane nu mai sunt preocupate de propria persoana din punct de vedere fizic sau intelectual.

Daca si tu te confrunti cu o stima de sine scazuta, ia in calcul o discutie cu un psihoterapeut de specialitate. Cateva discutii cu un om de specialitate te pot ajuta sa identifici cauzele acestei stime de sine scazute si pasii pe care ii ai de facut pentru a te pune pe picioare!

Pe cont propriu insa, trebuie sa incepi inainte de toate cu o dorinta de a schimba lucrurile. Poti apela de asemenea la tehnici de programare neurolingvistica, folosind termeni precum “merit mai mult” sau “merit sa fiu fericit”. In momentul in care pornesti pe acest drum trebuie insa sa stii cine esti cu adevarat si ce iti doresti de la viata, de la tine si de la cei din jurul tau. In acest fel iti vei putea stabili niste obiective si niste dorinte pe toate planurile vietii – personal, social si profesional.