Ce este storceagul si unde gasesti aceasta specialitate
Ce este storceagul si unde gasesti aceasta specialitate

Ce este storceagul si unde gasesti acest preparat


Ce este storceagul. O vizita in Delta Dunarii nu ar putea fi completa niciodata fara un castron de storceag, unul dintre cele mai gustoase preparate ale zonei. Totusi, atunci cand vorbim despre storceag, putem foarte bine sa spunem ca este si rezultatul unui amestesc intre bucataria ucraineana si cea romaneasca.

Cu siguranta ai auzit si tu despre acest preparat si mai mult ca sigur nu esti singurul care s-a intrebat ce este, de fapt, storceagul si cum se prepara aceasta delicioasa ciorba pescareasca. Aflam impreuna mai multe detalii interesante si nu numai despre acest preparat cu care se mandeste atat de tare Delta Dunarii!

Ce este storceagul si unde gasesti acest preparat – Cuprins:

Ce este storceagul

Ce este storceagul
Ce este storceagul

Ca sa incepem cu dreptul, trebuie sa spunem de la bun inceput ca storceagul nu este de fapt nici ciorba, nici supa si nici plachie. Mai degraba am putea spune ca este o combinatie intre ciorba si supa, specifica exclusiv Deltei Dunarii. Mai exact, localitatii Sfantu Gheorghe, singurul loc din Romania in care storceagul se prepara dupa reteta autentica. Potrivit specialistilor din aceasta zona, reteta originala de storceag a fost brevetata de ucrainenii (haholii) din Sfantu Gheorghe, undeva in anii ’40.

Poate ca va intrebati de unde provine aceasta denumire! Ei bine, etimologia termenului storceag vine tocmai de la denumirea locala a sturionilor mici, lipovenii si haholii spunandu-le “starceak”. De ce sturioni? Pentru ca reteta originala a storceagului contine numai sturioni. Vei gasi in numeroase locuri in meniuri storceag de salau, somn, crap sau alte specii de pesti. Ei bine, trebuie sa spunem ca acela nu este de fapt storceag, aceasta ciorba din localitatea Sfantul Gheorghe din Delta Dunarii facandu-se exclusiv cu sturion.

Storceagul a aparut in micuta localitate Sfantu Gheorghe in anii ’40, ani dificili din punct de vedere economic si social. In acele timpuri, totul era controlat de stat, pestii mari pescuiti de pescarii zonei ajungand in cele din urma la cherhanalele din Delta Dunarii. Pestii mai mici ajungeau in oalele cu ciorba ale pescarilor locului, asa aparand in cele din urma si storceagul.

Reteta originala continea legume fierte si peste, ciorba rezultata fiind dreasa cu rosii proaspete date pe razatoare sau cu suc de rosii. Pentru asa-zisa innobilare a storceagului, se folosea maslea, adica zerul care ramane dupa separarea untului de smantana. De asemenea, se poate folosi si zerul de la branza dulce de vaca. In zilele noastre, zerul a fost inlocuit cu smantana.

Reteta storceag

Reteta storceag
Reteta storceag

Mai intai spalam si curatam bine capul de sturion, pe care il punem mai apoi la fiert intr-o oala cu apa. Spalam mai apoi si restul sturionului, pe care il taiem in bucati generoase. Saram bucatile de peste, avand grija ca sarea sa ajunga pe toata suprafata. Intre timp, spalam si curatam legumele. Ceapa si morcovul sunt taiate marunt, in timp ce cartofii sunt taiati in cuburi potrivite.

Cand apa da in clocot, adaugam in oala legumele. Asteptam sa mai dea un clocot, dupa care adaugam in oala si bucatile de peste. Punem sare si piper dupa gust si asteptam sa fiarba timp de aproximativ 20 de minute, pana cand pestele si legumele au fiert. In timp ce ciorba fierbe, intr-un bol amestecam smantana cu doua galbenusuri de ou si o cana cu apa.

Citeste si: Ce este caviarul si ce contine

In timp ce amestecam constant in bolul cu smantana, adaugam peste cate un polonic cu ciorba, pana cand smantana va ajunge la temperatura ciorbei. In cele din urma, turnam smantana in oala cu ciorba si amestecam. Oprim focul si presaram deasupra storceagului maram proaspat tocat si acoperim oala cu capac. Storceagul se serveste fierbinte.

Asadar, o reteta destul de simpla, care poate fi facuta de oricine. Garantam ca rezultatul final este unul delicios, storceagul fiind un preparat extrem de apreciat de catre toti cei care ajung in Delta Dunarii. Totusi, oricat de bun ar iesi si la noi acasa, storceagul mancat chiar in Delta, preparat de pescarii locului, trebuie sa recunoastem ca are un farmec special!