Ce este stresul si cum te poate afecta
Ce este stresul si cum te poate afecta

Ce este stresul si cum te poate afecta


Ce este stresul si cum te poate afecta. Traim cu totii intr-o lume din ce in ce mai haotica si mai pe fuga, fiecare dintre noi regasindu-ne intr-o goana continua de a face ceva, de a vedea pe cineva, de a merge undeva si asa mai departe.

Societatea moderna are, bineinteles, avantajele ei, insa stresul cotidian este unul dintre marile dezavantaje pe care le-a adus cu sine viata de zi cu zi de astazi. Devenit o componenta zilnica a vietii noastre, stresul poate fi declansat de o sumedenie de motive, putand aduce la randul lui o multime de efecte negative asupra sanatatii noastre.

V-ati intrebat insa vreodata ce este, de fapt, stresul si cum poate fi gestionat astfel incat sa nu ne dea viata peste cap?! Ne propunem ca in randurile urmatoare sa vorbim impreuna despre stres, despre cauzele declansatoare ale acestuia si despre metodele pe care le avem la dispozitie pentru a il gestiona mai bine! 

Ce este stresul si cum te poate afecta – Cuprins:

Ce este stresul

Ce este stresul
Ce este stresul

Practic vorbind, stresul reprezinta acea presiune pe care o resimtim cu totii atunci cand suntem coplesiti de activitatile zilnice pe care trebuie sa le facem sau de o anume situatie. Stresul poate aparea oriunde – la locul de munca, in relatiile de familie, in trafic, in vacanta si asa mai departe. Potrivit specialistilor, orice aspect care este perceput de creierul nostru ca fiind o amenintare la bunastarea personala se poate transforma intr-o sursa a stresului.

Stiintific vorbind, Hans Seyle este cel care a formulat in anul 1937 primul model teoretic si experimental al stresului, valabil inca si in ziua de astazi in liniile sale esentiale. Potrivit acestuia, stresul reprezinta sindromul de adaptare pe care un individ il realizeaza in urma agresiunilor mediului, ansamblu care cuprinde incordare, tensiune, constrangere, forta si solicitare. In acelasi timp insa, Hans Seyle considera ca lipsa stresului inseamna moarte. Totodata, Seyle sustinea ca stresul nu numai ca este inevitabil, dar ca este si indispensabil ca factor de succes adaptiv.

Citeste si: Ce este ichtiolul si la ce se foloseste

Asa cum sustinea si Hans Seyle inca din urma cu aproape 80 de ani, stresul nu este in totalitate negativ, fiind chiar un element esential pentru supravietuirea omenirii de-a lungul vremurilor. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, stresul fiind o reactie normala de aparare a organismului impotriva pericolului, indiferent de natura acestuia.

Stresul apare in mod normal in anumite situatii pe care le experimentam cu totii in viata de zi cu zi, nefiind o notiune straina pentru nimeni. Ne putem confrunta cu diverse situatii in fiecare zi a vietii noastre, fie ca vorbim despre un examen important la scoala, despre o sedinta dificila la munca, despre un eveniment la care trebuie sa participam si asa mai departe. Atunci cand apare o sursa de stres, organismul isi activeaza resursele interne pentru a se proteja.

In momentul in care organismul se afla intr-o situatie pe care o considera periculoasa, hipotalamsul reactioneaza, caz in care organismul secreta doi hormoni importanti – adrenalina si cortizolul, ambii cu rol pregatitor in fata pericolului. In acest moment, inima incepe sa bata mai repede, iar sangele este redistribuit in special catre muschi si creier, astfel incat capacitatea de concentrare asupra nevoilor imediate creste.

Cum te poate afecta pe termen lung

Femeie stresata
Femeie stresata

Stresul vine la pachet insa si cu o serie de simptome care ne pot afecta viata pe termen lung. Printre simptomele fizice pe care le putem asocia stresului se numara transpiratia, durerea in piept sau de spate, spasmele musculare, durerile de cap, disfunctiile erectile, pierderea libidoului, durerile musculare, tulburarile nervoase, dificultatile legate de somn sau problemele digestive. De asemenea, in timp se pot dezvolta boli cardiovasculare ce pot deveni periculoase.

Totodata, exista o sumedenie de simptome emotionale pe care le putem asocia tot stresului. Printre acestea includem furia, anxietatea, sentimentul de epuizare, problemele de concentrare, oboseala accentuata, sentimentul de nesiguranta, iritabilitatea, starea de tristete sau pierderile de memorie.

Pentru o buna gestionare a stresului, este important inainte de toate sa intelegeti care sunt situatiile care va fac sa va simtiti stresati si care sunt lucrurile pe care le puteti si pe care nu le puteti controla. Evident, trebuie sa incercati sa faceti lucruri care va fac sa va simtiti bine si fericiti in fiecare zi si sa evitati acele activitati care se dovedesc a fi surse de stres.

Stresul poate deveni extrem de periculos pe termen lung, asa ca nu trebuie sa ezitati in a lua in serios aceasta problema. In cazul in care nu puteti depista cauzele si simtiti ca nu puteti gestiona stresul, este recomandat sa apelati la ajutor medical specializat. Un psihoterapeut se poate dovedi extrem de util in aceste situatii, putandu-va ghida astfel incat sa identificati si sa eliminati cauzele stresului.