Ce este Super Luna Sangerie si de ce are loc acest fenomen
Ce este Super Luna Sangerie si de ce are loc acest fenomen

Ce este Super Luna Sangerie si de ce are loc acest fenomen


Din punct de vedere astronomic, anul 2021 a fost un an special datorita fenomenului cunoscut sub numele de “Super Luna Sangerie”. In data de 26 mai a avut loc una dintre cele mai importante eclipse ale anului si, totodata, cea mai puternica luna plina din an.

Mai exact, luna plina a parut mai mare decat oricand altcandva, aceasta aflandu-se la perigeu, cea mai apropiata distanta fata de Pamant. Desi a fost asteptat de atat de multa lume, nu putini sunt cei care nu stiu ce este, de fapt, Super Luna Sangerie. Aflam raspunsul la aceasta intrebare impreuna in randurile urmatoare!

Ce este Super Luna Sangerie si de ce are loc acest fenomen – Cuprins:

Ce este Super Luna Sangerie

Ce este Super Luna Sangerie
Ce este Super Luna Sangerie

Termenul de “Luna Sangerie” ii poate face pe multi sa ridice din sprancene, nu-i asa?! Ei bine, trebuie sa stiti ca acest termen a aparut pentru prima data peste Ocean, specialistii din Statele Unite preferand in anii ’30 sa adopte aceste nume “indiene” pentru fenomenele satelitului Pamantului. De asemenea, fenomenul mai este cunoscut si sub numele de “luna florii”.

Culoarea rosie provine de la lumina soarelui, care se filtreaza prin atmosfera Terrei. In orice caz, denumirile acestei Super Luni sunt legate in primul si primul rand de traditiile amerindienilor de peste Ocean, din America de Nord, neavand legatura cu diversele traditii din Europa.

Apoi, termenul “Super Luna” (“supermoon” in limba engleza) a aparut pentru prima data in anul 1979, atunci cand un astrolog sustinea ca o asemenea luna mare si stralucitoare va aduce la pachet o serie intreaga de catastrofe naturale pentru intreaga planeta.

In timp, aceste mituri au fost demontate, evident, astfel de fenomene fiind frecvente. In plus, din punct de vedere astronomic, un astfel de fenomen nu este deosebit. Mai mult decat atat, luna nu este cu mult mai mare in comparatie cu alte dati si nu capata nici o culoare atat de neobisnuita.

De ce are loc acest fenomen

Planeta pamant
Planeta pamant

Se vorbeste tot mai des despre aceasta “Super Luna”, insa trebuie sa intelegem ca din punct de vedere astronomic nu se intampla ceva atat de deosebit. Asa cum stim cu totii, luna este cel mai apropiat corp ceresc de Terra, distanta medie fiind de 384.400 km. Variatiile nu sunt foarte mari, distanta putand fi de la 363.000 la 405.000 km. Practic, chiar si atunci cand luna se apropie mai mult de pamant, tot foarte departe este.

Specialistii in astronomie vorbesc cu deschidere despre acest fenomen despre care se pomeneste atat de des in ultima vreme, explicand ca atunci cand este “Super Luna” nu inseamna decat ca luna se afla la perigeu, adica este mai apropiata de pamant decat in restul zilelor calendaristice. Totodata, specialistii mai atrag atentia asupra unui fapt.

Oamenii, cand se uita la luna, se uita atunci cand aceasta rasare. Ei bine, in acel moment, luna este deformata si pare mult mai mare decat in mod obisnuit. Acelasi lucru se intampla si atunci cand privim soarele chiar la rasarit, atunci cand dimensiunile lui par mult mai mari decat in mod normal.

Citeste si: Ce este Calea Lactee si ce forma are

Potrivit oamenilor de stiinta, atunci cand este la perigeu, luna ne apare cu doar 13% mai mare decat atunci cand este la apogeu, adica atunci cand este cel mai departe fata de pamant. Avand in vedere ca vorbim despre un obiect ceresc indepartat si nu foarte mare, 13% nu este un procent chiar atat de mare.

Tot cercetatorii sunt cei care spun ca luna nu isi schimba in realitate culoarea, un asemenea fenomen fiind practic imposibil din punct de vedere stiintific. Luna este un corp ceresc imens si reflecta lumina Soarelui.

In cazul in care un astfel de fenomen ar fi adevarat, ar insemna ca Soarele isi schimba culoarea, ceea ce evident nu se intampla, sau ca Luna isi schimba tipul de suprafata, ceea ce din nou este imposibil.

Culoarea pe care o vedem pe Luna este data de cum absoarbe suprafata acesteia lumina Soarelui si ce reflecta. Astfel, luna se vede portocalie doar la rasarit si la apus, atunci cand poate fi vazuta la orizont. Si asta deoarece atunci cand ne uitam inspre orizont vedem luna printr-un strat foarte gros de aer, care imprastie lumina lunii.