Ce este Uber si cum functioneaza acest serviciu. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa il folosesti si cum sunt calculate tarifele acestei companii. De ce serviciile companiei a starnit controverse la noi in tara?
Ce este Uber
Primavara anului 2015 aducea o veste importanta pentru bucuresteni, si anume lansarea serviciului Uber. La ora actuala, probabil ca sunt destul de putini cei care nu au auzit niciodata despre aplicatia Uber.
Sunt insa destul de multi cei care nu au apelat inca niciodata la acest serviciu si care nici nu stiu exact ce este Uber si cum functioneaza. In randurile urmatoare va vom da insa toate detaliile despre acesta, asa ca ramaneti alaturi de noi pentru inca cateva minute!
Uber s-a auto-prezentat inca de la momentul lansarii drept “o forma alternativa de transport urban”. De asemenea, inca de la bun inceput, cei din spatele Uber si-au dorit sa puna accentul pe “calitatea serviciilor” si pe “satisfacerea clientilor”, mai ales intr-un context in care bucurestenii nu erau prea multumiti de ceea ce ofera taxi-urile clasice.
Revenind acum la treburile noastre, va spunem ca Uber este defapt o aplicatie mobila care poate fi instalata pe telefoanele inteligente si care conecteaza pasagerii cu soferii unor masini dispusi sa ofere contra cost servicii de transport urban.
Cum functioneaza aplicatia Uber
Pentru a putea folosi aceasta aplicatie, trebuie mai intai sa o descarci de pe Google Play Store sau din App Store, dupa care sa o instalezi. Apoi, utilizatorul trebuie sa creeze un cont si sa inregistreze un card de credit. Nu trebuie sa va fie teama de acest pas, datele utilizatorilor sunt in siguranta in orice moment.
Atunci cand vreti sa comandati o cursa, trebuie mai intai sa stabiliti in aplicatie adresa de unde urmeaza sa fiti luati cu masina.
Drumul parcurs de soferul care accepta comanda va putea fi urmarit in timp real prin intermediul aplicatiei. Inainte de a confirma cursa, vei putea vedea estimarile de pret oferite de aplicatie, ceea ce inseamna ca vei putea compara preturile si alege cea mai buna optiune pentru tine.
Citeste si: Ce este Airbnb si de ce este util cand calatoresti
Odata ajunsi la destinatie nu mai aveti nimic altceva de facut, plata facandu-se online prin intermediul aplicatiei. In cazul in care doresti insa, poti plati si in numerar.
Tarifele Uber sunt calculate in functie de durata si distanta cursei. De asemenea, trebuie sa stiti ca se pot adauga si unele taxe suplimentare, taxe de drum, taxe de anulare sau pentru timpul de asteptare.
Tariful Uber este unul dinamic, ceea ce inseamna ca acesta poate fi mai mare in cazul in care cererea este ridicata. Se intampla acest lucru in special in zilele de sarbatoare si in acele zile in care conditiile meteo sunt foarte proaste.
Uber sustine, de asemenea, ca soferii sai nu primesc bacsis, asa ca nu trebuie sa iti faci griji din acest punct de vedere daca nu vrei sa lasi bacsis. In cazul in care ai fost insa multumit de serviciile soferului, poti adauga o recompensa chiar si in aplicatie. De asemenea, in aplicatie poti evalua soferul, acordandu-i un punctaj de la 1 la 5 stele, in functie de cum s-a comportat.
Controverse legate de acest serviciu
Desi ofera un serviciu revolutionar, Uber a atras destul de multe controverse in jurul sau de-a lungul timpului, atat in Romania, cat si in restul lumii. In 2014 spre exemplu, Uber a primit o serie de critici foarte dure din cauza unor incidente de siguranta in care au fost implicati soferii sai.
De asemenea, oamenii nu au fost multumiti din cauza faptului ca serviciul se lansase in multe orase ale lumii fara a acorda o atentie prea mare legislatiei din domeniul taximetriei.
Serviciile Uber s-au popularizat insa destul de rapid, ceea ce in timp a dus la starnirea unor proteste din partea soferilor de taxi, care se plangeau ca raman fara locuri de munca. De asemenea, companiile de taxi reproseaza celor de la Uber ca nu suporta costuri la fel de mari pentru respectarea reglementarilor si pentru obtinerea licentelor.