Ce este voluntariatul. Intr-o lume in care tot mai multi oameni se afla intr-o cautare permanenta a unei surse de venit, nu putini sunt cei care isi gasesc timp si pentru activitatile de voluntariat.
Tinand cont de faptul ca ideea de voluntariat nu este chiar atat de dezvoltata in tara noastra, am putea sa ne aruncam un ochi inspre tarile din vest, acolo unde atat tinerii, cat si cei mai in varsta participa frecvent la astfel de actiuni.
Luand exemplu de la altii, vom putea intelege in primul rand mai bine ca voluntariatul nu este doar o “munca pe gratis”, ci mult mai mult. Haideti sa aflam insa impreuna ce este, de fapt, voluntariatul si de ce ar trebui sa participam si noi la astfel de actiuni!
Ce este voluntariatul
Daca vrem sa vorbim despre o asa-zisa definitie a voluntariatului, am putea sa spunem ca este acea activitate desfasurata de catre o persoana din proprie initiativa, aceasta dedicandu-si timpul, energia si talentul pentru a ii ajuta pe ceilalti, fara sa primeasca in schimb o recomensa financiara.
Se poate face voluntariat in beneficiul unei comunitati, pentru o cauza care are nevoie de sprijin si asa mai departe. Si, cel mai important, oricine poate face voluntariat, fiind nevoie numai de vointa si de entuziasm!
Citeste si: Ce este iubirea. Perspectiva filosofica, psihologica si biologica
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, actiunea de voluntariat se face de catre o persoana de bunavoie, fara sa fie constrans sau presat de nimeni.
Chiar daca include decontarea unor cheltuieli derivate din activitatea respectiva, activitatea de voluntariat in sine nu poate fi renumerata in niciun fel. Activitatea de voluntariat se desfasoara in mod normal intr-un cadru organizat, sub tutela unei organizatii sau a unei fundatii.
Avantajele voluntariatului
Beneficiile pe care le poate avea o persoana in urma actiunilor de voluntariat la care participa sunt nenumarate. In primul rand, putem vorbi despre voluntariat ca despre un mod de a iti face noi prieteni, de a te dezvolta ca individ, de a castiga experienta intr-un anumit domeniu sau, pur si simplu, de a ajuta la corectarea unor probleme sociale.
Abilitatile pe care ni le dezvoltam in urma unor actiuni de voluntariat se pot dovedi a fi de mare ajutor in viitor, atat in cariera profesionala, cat si pe plan personal. Prin practicarea unor astfel de actiuni de voluntariat ti se pot deschide, de asemenea, numeroase perspective noi.
Bineinteles, abilitatile dobandite in urma actiunilor de voluntariat la care participi pot face diferenta de-a lungul anilor si atunci cand vei fi in cautarea unui nou loc de munca.
Domenii in care se poate practica voluntariatul
Voluntariatul se poate practica in aproape toate domeniile la care te poti gandi, incepand de la sport, arta, cultura sau protectia mediului si pana la sanatate, asistenta sociala, educatie, cercetare sau dezvoltare sociala si comunitara.
In cazul in care practici voluntariat in domeniul studiilor absolvite vei avea un mare avantaj, aceasta activitate fiind considerata experienta profesionala sau de specialitate. In mod normal, la incheierea activitatii de voluntariat, vei primi un certificat de voluntariat, in care va fi mentionat numarul de ore realizate in cadrul activitatii si activitatile desfasurate.
Daca iti doresti, poti aplica la actiuni de voluntariat si in strainatate, numeroase oportunitati de acest fel putand fi gasite pe internet. In acest fel vei putea calatori intr-o alta tara si iti vei putea face prieteni din intreaga lume.
In plus, facand voluntariat intr-o anumita organizatie, vei intelege mult mai bine cultura locala si felul in care functioneaza lucrurile in acea tara in care vei merge. De asemenea, vei avea sansa de a vorbi mai mult in limba engleza sau intr-o alta limba straina, dezvoltandu-ti abilitatile de comunicare!