Ce este iubirea. Perspectiva filosofica, psihologica si biologica
Ce este iubirea. Perspectiva filosofica, psihologica si biologica

Ce este iubirea. Perspectiva filosofica, psihologica si biologica


Ce este iubirea? – o intrebare atat de simpla si atat de complexa in acelasi timp! Mai mult sau mai putin superficiale, mai mult sau mai putin complexe, definitiile iubirii sunt cu sutele, insa cel mai probabil am putea sa ne punem de acord inca de la bun inceput ca iubirea este mai mult decat ceea ce putem exprima in cuvinte.

Iubirea se simte! Iubirea se traieste! Nu vom vorbi in randurile urmatoare despre o definitie clasica a iubirii, pe care o putem gasi cu o simpla cautare in DEX, ci despre trei abordari diferite asupra acestui sentiment.

Ce este iubirea. Perspectiva filosofica, psihologica si biologica – Cuprins:

Ce este iubirea

Ce este iubirea
Ce este iubirea

Albert Einstein – Iubirea este cea mai puternica forta din univers. Atunci cand facem referire la Albert Einstein trebuie sa recunoastem ca nu ne gandim ca acesta ar fi putut vorbi prea mult despre acest sentiment de-a lungul vietii sale.

Si nici nu gresim prea tare, Einstein chiar nu a prea vorbit despre iubire in timpul vietii. Einstein a scris insa despre iubire intr-o scrisoare pe care i-a adresat-o fiicei sale. Scrisoarea face parte dintr-o serie intreaga de peste 1400 de scrisori pe care fiica lui Albert Einstein le-a donat Universitatii Ebraice din Ierusalim in anii ’80.

In cadrul scrisorii amintite, Albert Einstein spunea despre iubire ca este “cea mai puternica forta din univers”. Totodata, Einsten spune despre iubire ca “este forta care include si care guverneaza totul, care se afla in spatele oricarui fenomen care ale loc in univers si pentru care stinta inca nu a gasit o explicatie formala”. In aceeasi scrisoare, Einstein ii mai scria fiicei sale ca iubirea “ii lumineaza pe cei ce o ofera si pe cei ce o primesc”.

Albert Einstein mai facea cu aceasta ocazie urmatoarele notatii: “Iubirea este gravitatie, deoarece ii face pe unii oameni sa se simta atrasi de altii. Iubirea e putere, deoarece multiplica tot ce avem mai bun si ofera umanitatii sansa de a nu pieri in propriul egoism orb. Iubirea expune si reveleaza. Pentru iubire noi traim si murim. Iubirea e Dumnezeu si Dumnezeu este Iubire.”

Perspectiva filosofica, psihologica si biologica asupra iubirii

Cuplu indragostit
Cuplu indragostit

Lasandu-l la o parte pe Albert Einstein, si cei mai mari filosofi ai vremurilor nu au pierdut ocazia de a vorbi despre iubire, acest sentiment care cu greu poate fi explicat in cuvinte. Albert Camus spunea despre iubire ca inseamna “sa daruiesti totul, sa sacrifici totul fara speranta de rasplata”. Mahatma Gandhi sustinea, de asemenea, ca iubirea “este cea mai mare forta a omenirii si, totusi, cea mai modesta pe care ne-am putea-o inchipui”.

Perspectiva psihologica asupra iubirii. Nici psihologii nu au reusit sa se puna de acord asupra unei definitii simple a iubirii. Zick Rubin aduce in discutie trei elemente care apar atunci cand se vorbeste despre iubire – atasament, grija si intimitate.

Citeste si: Ce este mindfulness si ce beneficii iti poate aduce

Tot despre trei elemente vorbeste si Robert Sternberg atunci cand se refera la iubire, si anume la o combinatie intre intimitate, pasiune si angajament. In cele din urma, psihologul Erich Fromm spune ca iubirea nu este doar un sentiment, desi intr-o prima faza a iubirii avem de-a face cu o emotie involuntara, emotie care se transforma insa ulterior intr-o alegere constienta si intr-un angajament ce presupune actiune.

Perspectiva biologica asupra iubirii. Potrivit specialistilor in domeniu, iubirea aduce transformari importante organismului nostru. Studiile efectuale de-a lungul anilor arata ca atunci cand ne indragostim, creierul este invadat de anumite substante, precum dopamina, oxitocina, adrenalina si vasopresina.

Efectele asupra creierului sunt vizibile pentru oricare dintre noi, unii spunand chiar ca toate aceste substante functioneaza asupra creierului precum heroina. Totodata, aceste substante declanseaza anumite reactii fizice specifice, precum transpiratul palmelor sau inrosirea fetei in prezenta persoanei iubite.