Ce este yoga si la ce ajuta
Ce este yoga si la ce ajuta

Ce este yoga si la ce ajuta


Ce este yoga. Cunoscuta si practicata inca din timpuri stravechi, yoga a devenit din ce in ce mai populara in zilele noastre, ajungand sa fie practica de un numar tot mai mare de oameni din toate colturile lumii. Pentru multi, yoga ofera cateva momente de relaxare, o evadare din viata mult prea haotica in care traim cu totii in ziua de astazi.

Ce este yoga si la ce ajuta – Cuprins:

Ce este yoga

Ce este yoga
Ce este yoga

Yoga reprezinta insa o tehnica mult mai complexa, care vine la pachet cu o serie intreaga de beneficii atat la nivel psihic, cat si la nivel fizic. Vorbim in randurile urmatoare despre ce inseamna cu adevarat yoga si care sunt aceste beneficii pe care ni le-ar putea aduce practicarea ei.

In primul si primul rand, atunci cand vorbim despre yoga, ar trebui sa stim de unde vine acest termen. Ei bine, termenul yoga este derivat din radacina sanscrita “yuj”, care face referire la uniunea dintre corp, minte si spirit.

Bineinteles, cand ne referim la yoga nu ne referim exclusiv la anumite exercitii fizice, ci la o practica care are efecte atat asupra corpului fizic, cat si constiintei. Mai mult decat atat, multi sustin ca yoga este un adevarat stil de viata, care odata practicat aduce atat bucurie spirituala, cat si materiala.

Exista mai multe tipuri de yoga, cel mai cunoscut dintre acestea fiind probabil hatha, care reprezinta mai degraba un mix de mai multe stiluri. Vorbim despre un stil de yoga care se concentreaza mai mult pe latura fizica decat pe cea meditativa. Stilul hatha are la baza asa numitele pranoyamas, adica niste exercitii controlate de respiratie. Acestea sunt urmate mai apoi de o serie de asane – posturi de yoga, sesiunea urmand sa se incheie cu savasana – o perioada de repaus.

Yoga power este o practica mai rapida si de o intensitate mai mare, in timp ce yoga vinyasa este o practica ce presupune realizarea unor pozitii care se revarsa lin intre ele.

Mai departe, yoga ashtanga este o practica ce presupune o serie de posturi combinate cu o tehnica speciala de respiratie. In cele din urma, yoga iyengar este un tip de yoga in care sunt utilizate obiecte precum blocuri, curele si scaune, acestea fiind folosite pentru a ajuta corpul sa se mute intr-o aliniere adecvata.

La ce ajuta

Gimnasta
Gimnasta

Asa cum spuneam si in randurile precedente, yoga nu inseamna numai niste exercitii fizice, accentul fiind pus de cele mai multe ori pe respiratie, in timp ce mintea practicantului trebuie sa fie calma. Potrivit specialistilor, yoga ajuta la dezvoltarea respiratiei si a fortei mintii si a corpului.

De asemenea, practicarea yoga dezvolta constientizarea interioara, directionandu-ti atentia catre abilitatile corpului in momentul prezent. Conform sondajelor si analizelor facute, cei care practica yoga sunt mai constienti de corpul lor in comparatie cu persoanele care nu practica yoga. Tocmai din acest motiv, in ziua de astazi practicarea yoga a devenit uzuala in tratamentele tulburarilor alimentare si in programele care promoveaza imaginea corporala pozitiva si stima de sine.

Chiar daca nu vorbim despre niste exercitii care sa te consume din punct de vedere fizic, specialistii sustin ca practicarea yoga te poate ajuta in cazul in care iti doresti sa pierzi din greutate.

Citeste si: Ce este timpul si ce spun teoriile fundamentale

Potrivit studiilor, persoanele care practica yoga timp de cel putin 30 de minte o data pe saptamana timp de cel putin patru ani au castigat mai putine kilograme in perioada adulta medie. De asemenea, oamenii care practicau yoga aveau un indice de masa corporala mai mic in raport cu persoanele care nu practicau yoga.

Practicarea yoga te va ajuta, de asemenea, in incercarea de a iti calma tensiunea si anxietatea atat din minte, cat si din corp. In acelasi timp, practicarea yoga iti va aduce si o stare fizica ceva mai buna, urmand sa castigi forta musculara, o flexibilitate mai mare si ceva mai multa rezistenta.

Potrivit studiilor, practicarea yoga ajuta chiar si la scaderea tensiunii arteriale in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. De asemenea, cercetatorii au mai ajuns la concluzia ca practicarea yoga imbunatateste profilul lipidic atat in cazul pacientilor sanatosi, cat si in randul pacientilor cu boli coronariene.

Nu in ultimul rand, in randul persoanelor cu diabet non-insulino-dependent, nivelul excesiv de zahar din sange a scazut odata cu practicarea yoga. Din aceste considerente, yoga a ajuns sa fie in ziua de astazi inclusa in anumite programe de reabilitare cardiaca.

In cele din urma, practicarea yoga te va ajuta cel mai probabil si in incercarea de a te indeparta de problemele de zi cu zi. Nivelul stresului va scadea odata cu practicarea tehnicilor de yoga, specialistii luand in considerare chiar si faptul ca yoga ar putea ajuta unele persoane in lupta lor cu depresia.