Ce este timpul si ce spun teoriile fundamentale
Ce este timpul si ce spun teoriile fundamentale

Ce este timpul si ce spun teoriile fundamentale


Ce este timpul. Iata ce spun teoriile si de ce timpul face parte din structura fundamentala a universului. Iti mai spunem si de ce teoria lui Isaac Newton a fost contrazisa de Albert Einstein.

Ce este timpul si ce spun teoriile fundamentale – Cuprins:

Ce este timpul

Ce este timpul
Ce este timpul

Timpul este acea unitate de masura de care ne folosim in orice activitate pe care o desfasuram de-a lungul existentei noastre. Timpul reprezinta insa un concept mult mai complex, cercetatorii considerand inca un mister felul in care a aparut acesta. Multe teorii sustin ca timpul este un concept care a fost creat de om, acesta neexistand de fapt in natura in forma pe care o stim noi.

In urma cu mai bine de doua mii de ani, Aristotel, unul dintre cei mai mari ganditori ai acelor vremuri, spunea despre timp ca este “unul dintre cele mai necunoscute lucruri dintre toate lucrurile pe care nu le stim”.

Desi au trecut doua milenii de atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea tare in ceea ce priveste timpul, cercetatorii nereusind sa ajunga la o concluzie clara nici pana in ziua de astazi.

Una dintre primele teorii care au aparut sustine ca timpul este parte a structurii fundamentale a universului, fiind practic un indicator la care noi ne raportam pentru a masura si pentru a intelege desfasurarea evenimentelor. Desi nu vorbim despre o definitie clara a timpului, aceasta viziune a fost imbratisata si de Isaac Newton.

Nu putini sunt cei care au imbratisat insa o viziune mult mai abstracta a timpului! Spre exemplu, unele teorii care au aparut de-a lungul secolelor sustin ca timpul nu este ceva care exista cu adevarat si de care evenimentele si obiectele tin cont.

Astfel, aceste teorii sustin ca timpul este doar o structura creata de om. Mai exact, oamenii au creat un instrument care sa ii ajute sa inteleaga mai bine lumea din jurul lor.

Ce spun teoriile fundamentale

Teorii despre timp
Teorii despre timp

Teoria lui Isaac Newton a fost contrazisa si de Albert Einstein, acesta sustinand ca timpul este relativ, acesta putand fi experimentat diferit de fiecare in parte. Totodata, Einstein sustine ca trecerea timpului si modul in care noi il masura depinde de cum calatorim in spatiu.

Mai exact, Einstein spune ca timpul trece mai lent pentru obiectele care se afla in miscare in comparatie cu modul in care trece pentru observatorul stationar. Nu numai atat insa, Einstein sustinand si ca timpul trece mai lent in cazul in care te afli langa o masa gravitationala, precum este Terra sau o alta planeta.

Asadar, asa cum spuneam si in primele randuri ale acestui material, timpul nu are o definitie clara, fiind un concept care este vazut diferit de fiecare dintre noi. In plus, nici marii cercetatori si oameni de stiinta ai lumii nu au reusit sa ajunga la o concluzie clara in ceea ce priveste timpul.

Citeste si: Ce este inflatia si cum este generata

Asa cum am explicat si mai devreme, daca Newton spunea ca timpul este universal, Einstein sustinea ca trecerea timpului depinde de cum calatoreste o persoana in spatiu.

Definirea exacta a timpului s-a dovedit a fi o misiune extrem de dificila atat in filozofie, cat si in stiinta, nici pana in ziua de astazi neajungandu-se la o teorie clara. Spre deosebire de oamenii de stiinta, filozofii sustin ca timpul este definit ca un flux neintrerupt de evenimente, ireversibil si care nu poate curge decat intr-un sens. Asa cum stim si noi, evenimentele se succed de la trecut, prin prezent si spre viitor.

Nici din punct de vedere biologic si psihologic lucrurile nu sunt mai simple atunci cand vorbim despre timp. Astfel, putem spune ca timpul este maleabil, trecerea lui fiind resimtita diferit de fiecare dintre noi in functie de compania in care ne aflam, in functie de lucrurile pe care le facem si asa mai departe.

Spre exemplu, timpul pare sa treaca extrem de rapid atunci cand facem ceva ce ne place sau cand ne aflam langa persoana pe care o iubim. La polul opus, timpul trece extrem de greu atunci cand facem ceva ce nu ne place!