Ce este IQ-ul. Ne place tuturor sa credem despre noi insine ca suntem persoane inteligente, nu-i asa?! Ei bine, avem la indemana si mijloacele de care avem nevoie pentru a ne demonstra ca, intr-adevar, stam bine la capitolul inteligenta. IQ-ul (Intelligence quotient) este un concept important atunci cand vine vorba despre gradul de inteligenta al unei persoane.
Unii spun ca este extrem de important, altii cred ca nu trebuie atat de mult luat in serios, cert este insa ca acest coeficient de inteligenta ne influenteaza deciziile pe care le luam in viata de zi cu zi. Totusi, ce este, de fapt, IQ-ul si cum se calculeaza acesta? Haideti sa aflam impreuna mai multe detalii despre acest subiect interesant!
Ce este IQ-ul
IQ-ul unei persoane, sau coeficientul de inteligenta, reprezinta de fapt un scor obtinut in urma unor teste standardalizate de memorie, gandire logica si spirit de observatie.
Toate aceste teste au fost gandite in asa fel incat sa masoare inteligenta unei persoane, copil sau adult, atat din punct de vedere al capacitatilor cognitive, precum si in ceea ce priveste predictia pentru performanta academica si socio-profesionala.
Practic, toate aceste teste de masurare a IQ-ului evalueaza cat de bine poate o persoana sa foloseasca informatiile si logica pentru a raspunde la intrebari sau pentru a face predictii.
Citeste si: Ce este terapia Bowen si ce presupune
La baza acestui concept regasim studiile despre psihologia personalitatii si a inteligentei realizate de William Stern, psiholog si filozof german. Potrivit studiilor acestuia, inteligenta unei persoane consta in capacitatea ei de a isi adapta gandirea unor cerinte noi in mod constant.
Rezultatele acestor teste pot fi diferite chiar si in cazul aceleiasi persoane, in functie de anumiti factori precum starea de oboseala sau de tensiune a respectivei persoane.
De-a lungul vremurilor s-au facut o sumedenie de studii referitoare la acest subiect, nu putini cercetatori ajungand la concluzia ca IQ-ul se gaseste si sub influenta mostenirii genetice.
Totusi, valoarea acestui coeficient depinde intr-o buna masura si de mediul educational familial, formal si informal, respectiv de interactiunea fiecarei persoane in parte cu mediul inconjurator. Bineinteles, si varsta joaca un rol extrem de important atunci cand este masurat acest coeficient de inteligenta.
Ce coeficient de inteligenta au majoritatea oamenilor
Masurarea coeficientului de inteligenta se poate dovedi extrem de utila in multe situatii, avand o serie intreaga de implicari practice. Spre exemplu, pe baza acestor teste care masoara IQ-ul unui copil se pot face preziceri cu privire la performantele scolare.
Tot pe aceasta cale se pot determina si anumite posibile deficiente din punct de vedere cognitiv ale unor persoane. Asemenea teste sunt utilizate si de angajatori pentru a evalua posibilele performante ale candidatilor pentru anumite posturi.
Potrivit specialistilor, se estimeaza ca marea majoritate a oamenilor are un coeficient de inteligenta de nivel mediu, ceea ce inseamna ca ne referim la un IQ cuprins intre 91 si 109. Scorurile de sub acest interval sunt atribuite in general persoanelor cu deficit intelectual, in timp ce scorurile ce depasesc acest interval sunt atribuite persoanelor ce tind spre nivelul de geniu.
Nu de putine ori auzim ca se spune ca persoanele inteligente au succes in viata si se descurca in orice domeniu. Psihologii sunt insa de alta parere si spun ca IQ-ul nu este atat de important atunci cand vorbim despre succesul in viata al unei persoane.
Testele IQ pot prezice, intr-adevar, cat de bine se va descurca o persoana in anumite situatii din viata de zi cu zi. Lucrurile sunt insa mult mai complicate de atat, succesul in viata netinand cont numai de aceste realizari. Succesul in viata depinde intr-o mare masura si alte calitati ale unei persoane, precum ambitia, perseverenta, oportunitatea si, de ce nu, chiar si de noroc.