Ce este terapia Bowen si ce presupune
Ce este terapia Bowen si ce presupune

Ce este terapia Bowen si ce presupune


Ce este terapia Bowen si ce presupune. Terapia Bowen este de departe unul dintre cele mai cunoscute concepte terapeutice in ziua de astazi, fiind practicat in toate colturile lumii. Cunoscuta drept o metoda de tratare holistica, terapia Bowen are la baza forta de auto-vindecare pe care o are corpul uman atunci cand este complet relaxat.

Evident, conceptul terapiei Bowen are in spatele sau niste teorii mult mai complexe, pe care vom incerca sa le explicam in randurile urmatoare. Asadar, ramaneti alaturi de noi pentru a afla ce este, de fapt, terapia Bowen si de ce este atat de populara in ziua de astazi in intreaga lume!

Ce este terapia Bowen

Ce este terapia Bowen
Ce este terapia Bowen

Desi vorbim despre o forma de medicina alternativa, terapia Bowen nu este deloc un concept nou aparut, ba chiar din contra, aceasta aparand in urma cu mai bine de jumatate de secol. Mai exact, australianul Tom Bowen a prezentat in anii 1950 o tehnica de vindecare prin atingere si echilibrare, sustinand ca organismul uman se poate reface singur daca este suficient de relaxat si daca i se acorda timp.

Tom Bowen nu avea niciun fel de pregatire de specialitate, insa acest lucru nu l-a impiedicat sa devina unul dintre cei mai cunoscuti terapeuti ai acelor vremuri, ajungand sa aiba de-a face cu peste 13.000 de pacienti pe an. La inceput, Bowen a lucrat cu multi sportivi de performanta, rezultatele pozitive ducandu-i vestea mai departe printre oamenii de rand.

Australianul Tom Bowen sustinea la acea vreme ca organismul uman si-a creat de-a lungul evolutiei toate instrumentele necesare supravietuirii. Mai exact, din punct de vedere biologic, corpul omenesc ar trebui sa fie in stare sa lupte impotriva bolilor si sa se apere de acestea. Pentru a putea face insa asta, organismul are nevoie de un stil de viata sanatos, fara abuzuri de orice fel.

Ce presupune, de fapt, terapia Bowen

Terapia Bowen
Terapia Bowen

Atunci cand ne referim la terapia Bowen ne ducem cu gandul la o tehnica de vindecare prin atingere. Mai exact, terapeutul are sarcina de a relaxa corpul pacientului printr-o serie de miscari delicate pe care le efectueaza timp de aproximativ o ora cu ajutorul degetelor. Prin atingerea unor anumite puncte, organismul devine constient de faptul ca trebuie sa isi foloseasca propriile resurse pentru a se vindeca.

Tehnic vorbind, miscarile pe care le face terapeutul in cadrul acestui “tratament” stimuleaza proprioreceptorii si fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic, acestea incurajand organismul sa se reechilibreze si sa se reintoarca la starea naturala de sanatate.

Citeste si: Ce este mindfulness si ce beneficii iti poate aduce

Miscarile despre care pomeneam mai devreme trebuie sa fie usoare si delicate, acestea atingand cu precizie anumite puncte specifice ale corpului. Intre aceste serii de miscari exista si mai multe pauze, corpul avand nevoie de timp pentru a putea beneficia de fiecare dintre ele.

Asa cum spuneam insa si in introducerea acestui material, lucrurile ce stau in spatele acestui concept se dovedesc a fi mult mai complexe. Potrivit specialistilor, terapia Bowen reprezinta o formula unica de reechilibrare neuro-musculare, lucrand atat prin sistemul nervos, la nivel structural si muscular, cat si prin sistemul circulator si limfatic.

Cine poate beneficia de acest tip de terapie

Masaj terapeutic
Masaj terapeutic

De-a lungul vremii, terapia Bowen s-a dovedit a fi potrivita oricui, incepand de la nou-nascuti si pana la persoanele inaintate in varsta. De asemenea, terapia Bowen este recomandata in mod special sportivilor, femeilor insarcinate si persoanelor cu nevoi speciale.

Pentru a apela la un asemenea tratament, trebuie sa stiti ca nu trebuie sa fiti bolnavi sau sa suferiti de anumite afectiuni. De asemenea, nu exista contraindicatii in cazul terapiei Bowen!

Potrivit specialistilor in domeniu, terapia Bowen si-a dovedit eficienta in mai multe probleme de-a lungul timpului, incepand de la stres, oboseala cronica, migrene, dureri de cap, alergii, afectiuni respiratorii, probleme musculare si pana la afectiuni mult mai serioase precum cele neurologice.

De asemenea, terapia Bowen este recomandata si celor care prezinta afectiuni ale organelor interne, dezechilibre hormonale si emotionale, boli ale sistemului imunitar sau sechele dupa accidente vasculare.